"Левски" победи с минималното 1:0 Берое и се класира на 1/4-финалите в турнира за Купата на България. "Сините" надиграха носителя на трофея и само добрите изяви на вратаря Теодор Скорчев попречиха на селекцията на Ясен Петров да запише успех с убедителен резултат.

Победното попадение за "Левски" вкара Владимир Гаджев в 82-ата минута.

"Сините" започнаха по-активно срещата. В 5-ата минута Мариян Огнянов свали топката към Гара Дембеле, който бе изпуснат от защитниците на Берое, нападателят стреля от границата на наказателното поле с десния крак, но право в напречната греда. Три минути по-късно Дембеле свали с глава към Даниел Младенов, който шутира, но встрани от вратата, пазена от Теодор Скорчев. Младият страж бе предпочетен вместо Карамфил Илчев за днешното гостуване на "Герена" и не подведе Илиан Илиев.

Натискът на "сините" продължи и в 21-ата минута след груба грешка в отбраната на Берое, топката стигна до Дембеле, който бе непокрит в наказателното поле на гостите и стреля, но много неточно. В 39-ата минута Жоазиньо отправи страховит шут от пряк свободен удар от над 20 метра, вратарят на Берое Теодор Скорчев изби, а при добавката Гара Дембеле прати топката в аут. "Сините" продължиха да атакуват. В 40-ата Дембеле изведе на голова позиция Грийн отдясно, холандецът стреля, но Александър Томаш се намеси решително и изчисти в корнер. Секунди по-късно Гаджев подаде към Младенов, който бе на добра позиция в наказателното поле на Берое, би, но в аут.

В началото на второто полувреме Ясен Петров извърши принудителна смяна. Получилият травма Сержиньо Грийн отстъпи мястото си на Дарко Тасевски, който не бе играл от много време заради контузия. Македонският халф обаче се включи отлично и дори на няколко пъти беше близо до отбелязване на попадение.

В 52-ата минута Тасевски изведе Дембеле сам срещу Скорчев, но бе маркирана засада, каквато всъщност нямаше. Малко след това македонецът намери с гърди чудесно Дембеле, но той стреля встрани. Последва силен изстрел от 30-ина метра на Тасевски, топката прелетя на сантиметри над вратата на гостите. В следващите минути беройци се втурнаха да атакуват. Удари на Здравко Илиев, Владислав Златинов и Тодор Христов обаче не затрудниха Божидар Митрев.

В 66-ата минута бе най-спорната ситуация в мача. Дембеле проби отляво, след което върна към Тасевски около точката на дузпата, македонският халф стреля, а топката срещна дясната ръка на падналия на земята Радослав Бачев. "Сините" претендираха за дузпа, но съдията Ахмед Ахмед не посочи бялата точка, а и ако го беше направил, щеше да бъде малко пресилено.

Последваха нова серия удари на Дембеле, но Скорчев все бе на мястото си и спасяваше. В 70-ата Гаджев стреля силно от пряк свободен удар покрай дясната греда.

В 82-ата минута "сините" най-после успяха да накажат Берое. Владимир Гаджев вкара след подаване на Йордан Милиев. Капитанът на домакините остана непокрит в наказателното поле на гостите, след като Тодор Христов сгреши, и с точен удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Теодор Скорчев - 1:0. Това попадение се оказа достатъчно за "Левски", които продължават на 1/4-финалите за сметка на носителя на трофея Берое. "Сините" ще научат съперника си на 13 декември. Напред в турнира по-рано се класираха Локо (Пд), Славия, Черноморец, Литекс, Черно море и Пирин. Последният 1/8-финал ще се играе в събота в село Микрево, когато от 13:00 часа Малеш приема ЦСКА. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - БЕРОЕ 1:0
1:0 Владимир Гаджев (82)

Levski_.jpg"ЛЕВСКИ": 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 55.Йордан Милиев, 5.Иво Иванов, 14.Веселин Минев, 3.Сержиньо Грийн (46-22.Дарко Тасевски), 45.Владимир Гаджев, 16.Мариян Огнянов (85-30.Лъчезар Балтанов), 17.Даниел Младенов, 20.Жоазиньо, 39.Гара Дембеле
Резерви: 85.Кирил Акалски, 26.Kалин Щърков, 6.Майкъл Тевия, 7.Александър Александров, 22.Дарко Тасевски, 30.Лъчезар Балтанов, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

beroe.jpg
БЕРОЕ: 33.Теодор Скорчев, 2.Здравко Илиев, 23.Александър Томаш, 30.Павел Ковачев, 24.Радослав Бачев, 10.Диан Генчев, 16.Стефан Велев, 18.Петър Костадинов (78-14.Евгени Йорданов), 88.Петър Димитров, 21.Тодор Христов, 19.Владислав Златинов
Резерви: 22.Карамфил Илчев, 27.Атанас Апостолов, 20.Николай Станков, 25.Мирослав Енчев, 4.Тодор Динчев, 6.Симеон Минчев, 14.Евгени Йорданов
Треньор: Илиан Илиев

София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Ахмед Ахмед
Жълти картони: Дарко Тасевски, Веселин Минев ("Левски"); Петър Костадинов, Александър Томаш, Теодор Скорчев (Берое)

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - 1/8-ФИНАЛИ

От 4 декември (събота)
ЛОКОМОТИВ (Пловдив) - Миньор (Перник) 2:1
1:0 Христо Златински (48), 2:0 Здравко Лазаров (90), 2:1 Горан Янкович (90+2)

Етър (Велико Търново) - СЛАВИЯ 0:1
0:1 Радослав Димитров (40)

Добруджа - ЧЕРНОМОРЕЦ (Бургас) 0:3
0:1 Цветомир Цонков (12), 0:2 Георги Терзиев (22), 0:3 Костадин Дяков (74)

Черноморец (Поморие) - ЛИТЕКС 0:2
0:1 Светослав Тодоров (40-дузпа), 0:2 Светослав Тодоров (47)

Ком-Миньор (Берковица) - ЧЕРНО МОРЕ 0:1
0:1 Адемар Жуниор (77)

ПИРИН (Благоевград) - Калиакра (Каварна) 3:1
0:1 Георги Филипов (37), 1:1 Александър Якимов (73), 2:1 Димитър Воденичаров (105), 3:1 Георги Георгиев (111)

От 8 декември (сряда)
"ЛЕВСКИ" - Берое 1:0
1:0 Владимир Гаджев (82)

* Отборите с главни букви се класират на 1/4-финалите, жребият ще се тегли на 13 декември

ПРЕДСТОЯЩИ
На 11 декември (събота) от 13:00 часа
Малеш (Микрево) - ЦСКА PRO.BG
Николай Йорданов, Веселин Мишев, Алексанър Дамянов

*Заб.: Победителите се излъчват в елиминации в една среща. При равенство в редовното време се играят две продължения по 15 минути, а при ново реми в края на продълженията се изпълняват дузпи.