Лудогорец продължава страхотното си представяне в Лига Европа, постигайки трета поредна победа в Група "B". Шампионът на България успя да спечели и при гостуването на Черноморец (Одеса), надделявайки с минималното 1:0.

Христо Златински донесе трите точки на украинска земя, реализирайки страхотен гол директно от пряк свободен удар в 45-ата минута.

С огромна заслуга за успеха в Одеса беше намиращият се в страхотна форма вратар Владислав Стоянов. Националният страж стори чудеса от храброст и като истински лъв опази мрежата си суха и в този двубой.

След трите победи до момента и голова разлика 6:0 Лудогорец е едноличен и убедителен лидер в Група "B" с пълен актив от 9 точки. Вторият ПСВ Айндховен, който тази вечер направи 0:0 с Динамо (Загреб) в Хърватия, има 4 точки, украинците остават с 3 в актива си, а хърватите с 1.

Разградчани трябва да направят само още една стъпка, за да си гарантират класирането на 1/16-финалите. Възможността се открива още в следващия мач - домакинството на Черноморец (Одеса) на 7 ноември. В него може да се окаже, че и точка ще е достатъчна за българския тим да излезе от групата си и да запише нова златна страница в историята си.

Този двубой обаче ще пропусне капитанът Светослав Дяков, който получи жълт картон в Украйна и ще бъде наказан.

За гостуването в Одеса Стойчо Стоев направи няколко промени в титулярния си състав, залагайки на нова единайсеторка в сравнение с последния мач - домакинството на Литекс в първенството, загубено с 2:4. В защитата се завърна възстановеният Йордан Минев, а от първата минута срещу Черноморец (Одеса) започнаха още Жуниор Кишада, Христо Златински и Иван Стоянов.

Лудогорец стигна много трудно до победата в Украйна, дошла и с огромна доза късмет. Домакините се скъсаха да пропускат, отчаяни от Владислав Стоянов, като и българите имаха своите възможности. Освен попадението на Златински, гол можеха да вкарат още Кишада и Мисиджан.

Украинците наложиха натиск още от началото. Бранителите пред Владислав Стоянов лесно грешаха, но той ги поправяше и спасяваше всичко. В 20-ата минута Черноморец създаде най-чистото голово положение, но Олексий Антонов не уцели вратата, след като бе оставен непокрит отдясно в наказателното поле на българския тим. Лудогорец все пак успя да преодолее първоначалния шок и отговори в 30-ата минута. Тогава Върджил Мисиджан проби отляво и центрира, като топката кацна на напречната греда.

В 38-ата Владислав Стоянов показа високата си класа и спаси топовен изстрел на Андерсон Сантана отблизо. Топката летеше застрашително към горния десен ъгъл на българския страж, но той успя да спаси с вещина.

В края на първото полувреме разградчани получиха правото да изпълнят пряк свободен удар фронтално срещу вратата на Черноморец. Христо Златински отправи свиреп изстрел, при който вратарят Дмитро Безотосний остана като препариран. Топката беше насочена право в него, но вратарят на украинския отбор не реагира и тя попадна в мрежата му - 0:1.

Още в началото на втората част треньорът на Черноморец Роман Григорчук извърши две смени, засилвайки нападателната мощ. Въпреки това първото що-годе добро положение се откри пред Лудогорец. В 56-ата минута обаче Жуниор Кишада пропусна да удвои. Бразилецът майсторски се освободи от защитник на украинците и с левия крак потърси удар в далечния ъгъл, който профуча на сантиметри от страничния стълб.

Последваха инфарктни минути за българския тим. Черноморец направи няколко скоростни атаки и само неумението пред гола и блестящите намеси на Владислав Стоянов запазиха крехкия аванс на разградчани. С пропуски за домакините се отчетоха Диденко и Прийомов. В 71-ата минута Стоянов направи феноменално спасяване, хвърляйки се в краката на Ковалчук, който бе оставен сам, само на няколко метра от вратата. Минута по-късно последва нов пропуск. Риера се озова очи в очи със Стоянов, но за радост на българите не уцели очертанията на вратата, пращайки топката в аут.

В 88-ата минута Мисиджан се озова на отлична позиция след подаване на резервата Мишел Платини, но стреля слабо и право във вратаря на Черноморец (Одеса). До края избраниците на Стойчо Стоев съхраниха крехкия си аванс и ликуваха след последния съдийски сигнал на рефера от Румъния Александру Дан Тудор.

Мачът по минути - ТУК!

ЧЕРНОМОРЕЦ (Одеса) - ЛУДОГОРЕЦ 0:1

0:1 Христо Златински (45)

ode.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ (Одеса):
12.Дмитро Безотосний, 55.Андерсон Сантана, 4.Маркус Бергер, 29.Пабло Фонтанейо, 7.Владимир Прийомов (81-6.Лео Матос), 77.Павло Кутас, 10.Олексий Гай (46-23.Франк Джа Джедже), 8.Кирило Ковалчук, 11.Иван Бобко, 99.Сито Риера, 69.Олексий Антонов (47-9.Анатолий Диденко)
Резерви: 44.Евген Паст, 2.Петро Ковалчук, 6.Лео Матос, 42.Евгений Зубейко, 88.Ринар Валеев, 9.Анатолий Диденко, 23.Франк Джа Джедже
Треньор: Роман Григорчук


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 5.Александър Барт, 27.Козмин Моци, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 23.Христо Златински, 73.Иван Стоянов (63-17.Даниел Абало), 84.Марселиньо (78-99.Mишел Платини), 93.Върджил Мисиджан, 11.Жуниор Кишада (69-8.Фабио Ешпиньо)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 8.Фабио Ешпиньо, 17.Даниел Абало, 9.Роман Безяк, 14.Мичел Бургзорг, 99.Мишел Платини
Треньор: Стойчо Стоев


Одеса, стадион "Черноморец"
Съдия: Александру Дан Тудор (Румъния)
Жълти картони: Маркус Бергер, Анатолий Диденко, Сито Риера (Черноморец Одеса); Светослав Дяков, Козмин Моци, Христо Златински, Фабио Ешпиньо (Лудогорец)



Chornomorets 0-1 PFC Ludogorets (Goal Hristo... by all-goals


ЛИГА ЕВРОПА - ГРУПА "В":
19 септември от 20.00 часа
ПСВ Айндховен - Лудогорец 0:2
Динамо – Черноморец Одеса 1:2

3 октомври от 22.05 часа

Лудогорец – Динамо Загреб 3:0
Черноморец Одеса – ПСВ Айндховен 0:2

24 октомври от 22.05 часа
Черноморец Одеса - Лудогорец 0:1
Динамо Загреб – ПСВ Айндховен 0:0

7 ноември от 20.00 часа

Лудогорец – Черноморец Одеса
ПСВ Айндховен – Динамо Загреб

28 ноември от 22.05 часа

Лудогорец – ПСВ Айндховен
Черноморец Одеса – Динамо Загреб

12 декември от 20.00 часа

Динамо Загреб - Лудогорец
ПСВ Айндховен – Черноморец Одеса

КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА “В”
Отбор М П Р З Г.Р. Т
1. lud.jpgЛудогорец (Бъл) 3 3 0 0 6:0 9
2. psv.jpgПСВ Айндховен (Хол) 3 1 1 1 2:2 4
3. ode.jpgЧерноморец (Одеса, Укр) 3 1 0 2 2:4 3
4.dinamo_1.jpgДинамо (Загреб, Хър) 3 0 1 2 1:5 1