Футболистите на Лудогорец изумиха всички, записвайки сладка победа с 2:0 срещу ПСВ Айндховен насред Холандия. Така вече и в Ниската земя узнаха за Крейзи форест, както е известен тимът от Разград.

Избраниците на Стойчо Стоев изиграха много силен мач на "Филипс стейдиъм" и заслужено записаха историческата си първа победа в груповата фаза на Лига Европа, стартирайки с 3 точки, колкото има и Черноморец (Одеса), обърнал с 2:1 Динамо (Загреб) в Хърватия.

Успехът на български шампион в Холандия дойде след страхотен гол на Роман Безяк от 40 метра в 60-ата минута и попадение на Върджил Мисиджан в 74-ата.

Победата е още по-сладка, като се има предвид, че тя е срещу отбор от едно от топ първенствата на Стария континент. Успехът напомни за стореното от националите през май миналата година, когато в контрола в Амстердам България надви Холандия с 2:1 след голове на Ивелин Попов от дузпа и на Илиян Мицански в добавеното време. Освен това Лудогорец е първият наш тим, който успява да победи при гостуване на Ниската земя в мач от евротурнирите.

Избраниците на Стойчо Стоев отлично се противопоставиха на класния си съперник, който с лека ръка загърби Станислав Манолев, след като треньорът Филип Коку изобщо не разчита на българина. Бившият футболист на Барселона дори не включи Манолев в групата за днешния двубой, в който реши да даде почивка на някои от титулярите си с цел да ги запази за предстоящото през уикенда дерби срещу Аякс. Коку обаче си изпати и беше наказан от Лудогорец.

За разградчани единствената промяна беше включването на Даниел Абало в титулярния състав, докато Иван Стоянов този път остана на пейката. Мишел Платини пък отново бе извън групата и беше само зрител на победата, дошла само дни след тази също с 2:0 над "Левски" на "Герена".

Титулярите за Лудогорец в Айндховен бяха едва двама българи - направилият поредния си силен мач вратар Владислав Стоянов и капитанът Светослав Дяков. Не това обаче е най-важното в момента. Разградчани заслужават само адмирации, че доставят радост на българските футболни запалянковци и представят родината в груповата фаза на Лига Европа.

Родният първенец започна мощно на "Филипс стейдиъм" и още във 2-ата минута резултатът можеше да бъде открит. Върджил Мисиджан проби отляво и центрира, след което стажът на домакините Йерозен Зут изби топката, която попадна в Марселиньо. Оставеният непокрит бразилец стреля, но в аут.

В 6-ата играчът на ПСВ Закария Бакали падна в наказателното поле на Лудогорец и поиска дузпа, претендирайки за нарушение на Светослав Дяков. Съдията от Словакия Иван Кружляк обаче не се подлъга. Десетина минута по-късно Делай стреля, топката се удари в стената, след което Владислав Стоянов я изби. Играч на домакините обаче пробва да стреля отдалеч в опразнената врата, но Александър Барт внимаваше и успя да изчисти.

В 41-ата Лудогорец пропусна добра възможност. След бърза контраатака, Марселиньо подаде към Мисиджан, той опита да върне към бразилеца, който се размина с топката. Ешпиньо стигна до нея, но бранител изби в тялото му, след което Зут сигурно улови.

До почивката холандците създадоха една опасност, като Владислав Стоянов демонстрира класата си, спасявайки силен изстрел на Мемфис Депей и запазвайки мрежата си суха.

И след почивката стражът на българския шампион беше много убедителен и с блестящите си намеси отчая противника. Избраниците на Стойчо Стоев пък продължиха отлично да се противопоставят на холандския гранд, като Лудогорец атакуваше предимно през крилата, на моменти дори изненадваше колебливите играчи на ПСВ и през центъра, където мощно пробиваше Роман Безяк.

В 50-ата минута сериозен пропуск направи Даниел Абало. Капитанът Дяков изведе отлично испанеца отдясно в наказателното поле на домакините, Абало се озова очи в очи със Зут, но стреля право в тялото му и лиши разградчани от отличната възможност за повеждане в резултата.

Това обаче се случи в 60-ата минута, когато от трибуните на "Филипс стейдиъм" заехтя "Българи Юнаци!", след като Роман Безяк смълча публиката на домакините. Словенският национал реализира страхотен гол от около 40 метра и Лудогорец най-после поведе - 0:1! Дълъг пас към Мисиджан беше пресрещнат от излезлия извън наказателното си поле Зут, който обаче не изчисти топката по най-добрия начин и тя попадна право в Безяк около централната линия на терена и нападателят на българския шампион отправи страхотен прехвърлящ удар, отбелязвайки в опразнената врата за радост на агитката на Крейзи форест.

Филип Коку веднага реагира и вкара в игра бившият футболист на Манчестър Юнайтед Джи-Сунг Парк. В 64-ата минута Тим Матавж засече опасно с глава, пращайки топката на сантиметри покрай целта в аут, като Владислав Стоянов не помръдна и само изгледа как кълбото прелита покрай гредата му.

Разградчани обаче не се предаваха и продължиха да поглеждат към вратата на ПСВ. В 67-ата изстрел на Марселиньо излезе в аут, а в 74-ата преднината беше удвоена. Този път Върджил Мисиджан попадна в прегръдките на съотборниците си. Безяк стреля, получи се рикошет и Мисиджан се озова на добра позиция, отправи техничен удар, но топката нацели далечната лява греда, след което отново се върна при него и този път привлеченият това лято от Холандия играч би по земя, промушвайки я между краката на Зут и изпращайки я в мрежата му за 0:2.

Това попадение напълно отчая съотборниците на Станислав Манолев. В 79-ата Владислав Стоянов не позволи на Стийн Шарс да отбележи, демонстрирайки за пореден път блестящия си рефлекс и спасявайки силния му изстрел с една ръка.

Стойчо Стоев пусна да доиграят срещата Михаил Александров, Христо Златински и Иван Стоянов, които заслужено се радваха със съотборниците си след последния съдийски сигнал.

Така Лудогорец стартира по блестящ начин в Група "B" на Лига Европа, повеждайки с 3 точки, колкото има и Черноморец (Одеца). Следващият мач на разградчани е домакинството на Динамо (Загреб) на 3 октомври от 22:05 часа в София. Както е известно, Лудогорец има да си мъсти на хърватския гранд, който не успя да преодолее и да влезе в групите на Шампионската лига миналия сезон.

Мачът по минути
- ТУК!

ПСВ АЙНДХОВЕН - ЛУДОГОРЕЦ 0:2
0:1 Роман Безяк (60), 0:2 Върджил Мисиджан (74)


psv.jpg
ПСВ АЙНДХОВЕН: 21.Йерозен Зут, 5.Джефри Брума (к), 13.Сантяго Ариас, 15.Джетро Вилемс (44-2.Матиас Йоргенсен), 29.Йорит Хендрикс, 6.Адам Махер, 27.Оскар Хилемарк (77-8.Стийн Шарс), 7.Ола Тойвонен, 9.Тим Матавж, 19.Закария Бакали (61-33.Джи-Сунг Парк), 22.Мемфис Депей
Резерви: 1.Пжемислав Титон, 2.Матиас Йоргенсен, 26.Джошуа Бренет, 8.Стийн Шарс, 33.Джи-Сунг Парк, 11.Юрген Локадиа, 14.Флориан Йозефсон
Треньор: Филип Коку


ЛУДОГОРЕЦ
: 21.Владислав Стоянов, 20.Шоко, 4.Теро Мантула, 5.Александър Барт, 80.Жуниор Кайсара, 8.Фабио Ешпиньо, 18.Светослав Дяков, 17.Даниел Абало (75-7.Михаил Александров), 84.Марселиньо, 93.Върджил Мисиджан (89-73.Иван Стоянов), 9.Роман Безяк (80-23.Христо Златински)
Резерви: 91.Иван Чворович, 14.Мичел Бургзорг, 27.Козмин Моци, 7.Михаил Александров, 11.Жуниор Кишада, 23.Христо Златински, 73.Иван Стоянов
Tреньор: Стойчо Стоев


Айндховен, стадион "Филипс стейдиъм"
Съдия: Иван Кружляк (Словакия)
Жълти картони: Мамфис Депей (ПСВ Айндховен); Даниел Абало, Фабио Ешпиньо, Светослав Дяков, Роман Безяк (Лудогорец)

КЛАСИРАНЕТО В ГРУПА “В”
Отбор М П Р З Г.Р. Т
1. lud.jpgЛудогорец (Бъл) 1 1 0 0 2:0 3
2. ode.jpgЧерноморец (Одеса, Укр) 1 1 0 0 2:1 3
3. psv.jpgПСВ Айндховен (Хол) 1 0 0 1 0:2 0
4.dinamo_1.jpgДинамо (Загреб, Хър) 1 0 0 1 1:2 0