ЦСКА и “Ботев” (Пд) днес са като две капки вода. Пари няма, играчите се разбягаха. Прави се селекция в движение, а официалните мачове вече започнаха. Там с пълна сила важи онзи стар лаф: Пари няма, действайте!
 
На “Армията” пак почнаха от нулата. Ситуацията се повтаря от миналото лято. Отново се привлякоха над 10 нови футболисти, за чието сработване и превръщането на “червените” в боеспособен отбор е необходимо време. Забележете кои ги няма от миналия сезон. Това са играчи с важен принос за второто място - Емил Гъргоров, Ивайло Чочев, Омар Косоко, Джаксън Менди, Райс Мболи, Жереми Фо-Поре, Тодор Янчев, Мартин Петров. Като добавим към тях Томас Черни, Марсиньо, списъкът става още по-дълъг. Ето защо не бива да се чудите как така ЦСКА стигна само до 1:1 със Зимбру снощи
 
Какво обаче да каже новият треньор на “Ботев” (Пд) Велислав Вуцов. Там картинката е същата, даже по-трагична. Само допреди месец “канарчетата” бяха символ на финансова мощ. Ненапразно националният селекционер Любослав Пенев се поблазни от дебелите пачки и хукна да води тима.
 
Но изведнъж всичко се срути. Ей така – от раз. Парите изчезнаха, Любо подви опашка и си би камшика. И играчите взеха да се махат един по един. В тежката ситуация някой трябваше да се престраши и да влезе в буйния огън. И този някой бе Велислав Вуцов. С далеч по-ниска заплата от тази на Любослав Пенев и с далеч, далеч по-нисък бюджет. Най-важното – без много от важните футболисти, изнесли на гърба си миналия сезон.  Няма ги Анисе, Веселин Минев, Георги Сърмов, Луис Педро, Ромарио Кортзорг. Там са тялом, но не и духом в очакване на трансфер най-добрите играчи на тима – Хамза и Доре.
 
И докато в ЦСКА са свикнали да я карат на мускули и да се надяват лъжите на Томов да се превърнат в реалност, в “Ботев” ударът дойде като гръм от ясно небе. Светкавичното рухване причини далеч по-огромен шок отколкото този на “Армията”, който си е перманентен. Казано с едно изречение – повече боли, когато паднеш от по-високо. И сега Вили Вуцов ще има тежката задача да изправя отбора на крака. Бавно и постепенно. Поради споменатите факти успехът с 2:1 над Санкт Пьолтен изглежда огромен. Разбира се, има реванш и не се знае какво ще се случи на австрийска земя след седмица. Не може обаче да не отчетем факта, че “Ботев” (Пд) единствен от трите ни отбора в Лига Европа записа победа. Не може да не похвалим и младата надежда – юношата на “Левски” Цветелин Чунчуков, вкарал първия си гол в евротурнирите.
 
Какво да кажем за Литекс? Там вече всички се кръстят и се молят тимът да не навлезе в черна серия, защото току-виж Красимир Балъков пак се оказал на улицата. При Краси няма оправдание за снощното 0:2 от Дьошдьор. Пари има, селекция – също. Каквото пожела треньорът, бе привлечено. В Унгария Балъков наистина ще трябва да стори чудото. В противен случай няма да е чудно, ако Гриша Ганчев без учудване му посочи вратата.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ