Лудогорец тази вечер приема Жалгирис в среща-реванш от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Разградчани имат задачата да заличат пасива от 1:2 след загубата в първия мач.

„Орлите“ имат в историята си случай, когато губи в Европа като гост с 1:2 в първия мач. Това се случи преди 4 години. Тогава съперник на Лудогорец беше Слован (Братислава) и развитието на срещата на стадион „Пасиенки“ в словашката столица много напомня за двубоя от Вилнюс.

На 17 юли 2013 година разградчани поведоха в словашката столица и в края на мача допуснаха обрат за загубата с 1:2. Бившият играч на ЦСКА Сержи Нюаджи влезе като резерва, вкара гол и направи асистенция за Жалгирис. Преди четири години резервата Юрай Халенар вкара двете попадения за успеха на Слован.

Мачът в Братислава започва лошо и за двата отбора, които правят по една принудителна смяна в първите десет минути. Головете падат през второто полувреме. Теро Мантула открива резултата в 65-ата минута след добавка на удар на Христо Златински. Минута по-късно Владислав Стоянов спасява дузпа на Павел Форж, който десет минути по-късно отстъпва мястото си на Халенар.

Десет минути преди края Ерик Грендел от Слован получава червен картон, но въпреки намаления си състав домакините стигат до успеха. В 87-ата минута Халенар праща топката във вратата на Стоянов с удар от 20 метра, а в добавеното време е точен от дузпа.

Три дни по-късно треньорът на Лудогорец Ивайло Петев е уволнен. Една от причините е загубата от Слован. Освен това разградчани губят от Берое след дузпи в мача за Суперкупата на България на 10 юли 2013 година, а след това е записано поражение от новака Любимец в срещата от първия кръг на „А“ група.

За наследник на Петев е назначен Стойчо Стоев, който към същия момент е треньор на Академик (Свищов), но напуска веднага след поканата от Разград. На „Лудогорец Арена“ на 24 юли 2013 година домакините повеждат с ранен гол в 3-ата минута на Иван Стоянов, който си прави прекрасен подарък за 30-ия си рожден ден. Девет минути по-късно привлеченият през същото лято Дани Абало удвоява, а след това испанецът оформя крайния резултат в 78-ата минута - 3:0. Играчите на Лудогорец удрят и две греди чрез Стоянов и Йордан Минев, а Димо Бакалов не успява да се разпише сам срещу вратаря.

Така се постави началото на първия незабравим евросезон на Лудогорец, в който тимът на Стойчо Стоев стигна до осминафиналите на Лига Европа. След Слован дойде отстраняването на Партизан и отпадането от Базел от Шампионската лига, което пък гарантира участие в групата на втория по сила евротурнир. В групата бяха записани пет победи (две над ПСВ Айндховен, две над Динамо Загреб и една над Черноморец Одеса) и едно равенство (с украинския тим). На 1/16-финалите имаше драма, но се стигна до елиминирането на Лацио след 1:0 в Рим и 3:3 в София. Така се стигна до мачовете с Валенсия, където бяха записани загуби с 0:3 на „Васил Левски“ и с 0:1 на „Местая“.

17 юли 2013 г.
Шампионска лига, втори квалификационен кръг
СЛОВАН - ЛУДОГОРЕЦ 2:1
0:1 Мантула (65), 1:1 Халенар (87), 2:1 Халенар (90+3-дузпа)

СЛОВАН: Путночки, Багайоко, Колчак, Горосито, Йосимов, Жофчак (6-Хлоховски (68-Пелтиер), Кладрубски, Грендел, Межарос, Милинкович, Форш (75-Халенар)
Треньор: Самуел Словак

ЛУДОГОРЕЦ: Вл. Стоянов, Жуниор Кайсара, Мантула, Моци, Й. Минев, Дяков, Златински, Фабио Ешпиньо, Абало (52-М. Александров), Ив. Стоянов (76-Бакалов), Мишел Платини (8-Безяк)
Треньор: Ивайло Петев

Братислава, стадион "Пасиенки"
Съдия: Антъни Тейлър (Англия)
Жълти картони: Кладрубски, Грендел (Слован); Дяков, Вл. Стоянов, Моци, Бакалов (Лудогорец)
Червен картон: 80-Грендел (Слован)
 


24 юли 2013 г.
Шампионска лига, втори квалификационен кръг
ЛУДОГОРЕЦ - СЛОВАН 3:0 (4:2 общ резултат)
1:0 Ив. Стоянов (3), 2:0 Абало (12), 3:0 Абало (78)

ЛУДОГОРЕЦ: Вл. Стоянов, Жуниор Кайсара, Мантула, Моци, Й. Минев, Дяков, Златински, Абало (82-М. Александров), Ив. Стоянов (72-Бакалов), Марселиньо (62-Фабио Ешпиньо), Безяк
Треньор: Стойчо Стоев

СЛОВАН: Путночки, Багайоко, Колчак, Горосито, Йосимов, Жофчак, Якюбек (76-Сумах), Кладрубски, Милинкович, Пелтиер (76-Форш), Халенар
Треньор: Самуел Словак

Разград, стадион "Лудогорец Арена"
Съдия: Мауро Бергонси (Италия)
Жълти картони: Ив. Стоянов, Безяк, Моци (Лудогорец); Халенар (Слован)