ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Лудогорец се наложи с класическото 3:0 Слован (Братислава) и с общ резултат 4:2 от двата мача се класира в третия кръг на Шампионската лига. Преобразеният тим на разградчани прегази словашкия тим на реванша на "Лудогорец Арена" и за първи път в историята си постигна победа в евротурнирите.

Важният двубой беше официален дебют за новия наставник на шампионите Стойчо Стоев, който замени Ивайло Петев. Последният беше уволнен, след като разградчани първо загубиха миналата седмица в Братислава - 1:2, а след това и допуснаха сензационно поражение с 0:1 от новака в "А" група Любимец, стартирайки новото първенство с издънка.

Тази вечер обаче Лудогорец стигна до успеха над Слован, като 2 гола вкара новото испанско попълнение Даниел Абало, а първото попадение в мача беше дело на рожденика Иван Стоянов, който си направи отличен подарък за 30-ата си годишнина.

Новият наставник Стойчо Стоев едва ли е мечтал за подобен дебют - категорична победа над Слован, с която избраниците му заличиха загубата с 1:2 от Братислава и заслужено продължиха напред в Шампионска лига. Така скромният и тих специалист, както Кирил Домусчиев го определи, успя да измъкне Лудогорец от ада и да го прати напред в най-комерсиалния клубен турнир. Следващият съперник на разградчани ще е Партизан или Ширак, които направиха 1:1 в първата среща, а тази вечер играят реванша в Белград.

Заслуга за промяната в играта на Лудогорец определено има и помощник-треньорът Георги Дерменджиев, който беше плътно до Стоев, като двамата решиха какви промени да направят, за да подобрят нещата. За разлика от първия мач в Братислава, този път извън титулярния състав бяха оставени новите попълнения Мишел Платини и Фабио Ешпиньо, а от първата минута на "Лудогорец Арена" започнаха Роман Безяк и Марселиньо. И двамата бяха много активни, като Безяк дори се отчете с няколко пропуска и само неумелите му отигравания пред вратата на противника го лишиха от попадение.

Срещата започна отлично за Лудогорец, след като още в 3-ата минута домакините откриха резултата. Навършилият 30 години днес Иван Стоянов вкара страхотен гол за 1:0. Жуниор Кайсара центрира отдясно, племенникът на Йордан Лечков беше оставен непокрит в наказателното поле на гостите, като от 10-ина метра засече от воле с десния крак и прати топката в долния десен ъгъл на Путночки.

В 10-ата минута избраниците на Стойчо Стоев можеха да удвоят преднината си. Светослав Дяков изведе Даниел Абало сам срещу вратаря на Слован, испанският халф пробва да го прехвърли, но топката излезе в аут. При тази ситуация Роман Безяк чакаше подаване от Абало, като беше оставен сам, фронтално срещу вратата.

В 12-ата разградчани отново ликуваха. Много активният през цялото време Абало се реваншира за грешката си 2 минути по-рано и попадна в прегръдките на съотборниците си. Привлеченият от Селта испанец беше изведен отлично от Кайсара зад гърба на защитата на Слован, напредна и с диагонален удар по земя реализира за 2:0.

Последваха пропуски на Безяк и Марселиньо, като почивката дойде при преднина на Лудогорец от 2 гола, с което се неутрализира загубата с 1:2 от гостуването в Братислава.

Футболистите на шампиона на България започнаха активно и второто полувреме. В 50-ата минута Иван Стоянов можеше да си подари и втори гол за рождения ден, но след негов удар топката кацна на напречната греда.

В 58-ата Марселиньо отново пропусна, а в 70-ата и включилият се в предни позиции бранител Теро Мантула също за малко да отбележи. Именно финландският защитник реализира гола в Братислава преди седмица.

В 73-ата минута Безяк направи нов пропуск, а в 78-ата най-после падна третото попадение във вратата на гостите, което избраниците на Стойчо Стоев така упорито преследваха. Вкара го Абало, който беше изведен отлично от появилият се на смяна Димо Бакалов, испанецът излезе срещу Путночки и се разписа за втори път - 3:0.

До края Лудогорец пропусна да стигне до още по-категорична победа, след като Бакалов пропусна, озовал се сам срещу вратаря на Слован, докато Йордан Минев пък нецели лявата греда.

Разградчани заслужено ликуваха след последния съдийски сигнал на съдията от Италия Марио Бергонси, записвайки първата си победа в Шампионската лига в своята история.

Мачовете от третия квалификационен кръг (срещу Партизан или Ширак) ще бъдат на 31 юли и 7 август. Първият двубой ще бъде в Разград.

Maчът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - СЛОВАН 3:0 (4:2 общ резултат)

1:0 Иван Стоянов (3), 2:0 Даниел Абало (12), 3:0 Даниел Абало (78)


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 4.Теро Мантула, 27.Козмин Моци, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 23.Христо Златински, 17.Даниел Абало (82-7.Михаил Александров), 73.Иван Стоянов (72-19.Димо Бакалов), 84.Марселиньо (62-8.Фабио Ешпиньо), 9.Роман Безяк
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 77.Витиня, 8.Фабио Ешпиньо, 7.Михаил Александров, 19.Димо Бакалов, 10.Мишел Платини
Треньор: Стойчо Стоев


__________________.jpg
СЛОВАН: 30.Путночки, 18.Багайоко, 21.Колчак, 16.Горосито, 2.Йосимов, 10.Жофчак, 29.Якюбек, 17.Кладрубски, 11.Милинкович, 77.Пелтиер, 9.Халенар
Треньор: Самуел Словак




Разград, стадион "Лудогорец Арена"
Съдия: Мауро Бергонси (Италия)
Жълти картони: Иван Стоянов, Роман Безяк, Козмин Моци (Лудогорец); Халенар (Слован)