ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Лудогорец сътвори чутовна глупост в Братислава и почти се сбогува с Шампионската лига. Селекцията на Ивайло Петев водеше в резултата на Слован, но допусна 2 гола в края и загуби с 1:2 в първия мач от втория квалификационен кръг на турнира.

Двубоят в Словакия се развиваше перфектно за българския шампион. В 65-ата минута финландският защитник Теро Мантула откри резултата, а веднага съдията от Англия Антъни Тейлър даде дузпа за Слован, която Владислав Стоянов отрази. В 80-ата минута домакините останаха с човек по-малко, тъй като за втори жълт картон беше изгонен Ерик Грендан. Очакваше се след този момент нататък избраниците на Петев да притиснат съперника и да преследват нов гол. Това обаче не се случи, дори стана обратното. Слован стигна до победата и идва за реванша в Разград след седмица с гол аванс.

В 87-ата появилият се на смяна Юрай Халенар направи 1:1, а в 3-ата минута на добавеното време отново той се разписа от бялата точка за крайното 2:1. Вторият наказателен удар за домакините беше отсъден за нарушение на Владислав Стоянов срещу противник, като този път стражът на Лудогорец не успя да спаси. Едва ли обаче точно стражът на българския шампион е виновен за конфузната загуба. Стоянов стори чудеса от храброст през целия мач и спаси множество удари, включително първата дузпа на словаците. Определено огромна вина носи Ивайло Петев, тъй като позволи на избраниците си в последните минути да се приберат далеч в собствената си половина, независимо че срещу тях бяха 10 човека.

С чутовната глупост в Братислава пък разградчани се наредиха до вече утвърдения евроидиот "Левски", който стана за смях, отпадайки рано-рано от казахстанския Иртиш, допускайки загуба с 0:2 в Павлодар.

slovan_lud1.jpg

Мачът започна лошо за българския шампион, тъй като още в началните минути започналият на върха на атаката Мишел Платини се контузи. Наложи се Петев рано да прави принудителна смяна, пускайки на негово място Роман Безяк. В днешния мач Лудогорец беше без наказаните Мирослав Иванов и Марселиньо.

Това принуди Петев да прави корекции в състава. Наставникът определено изненадва съперника, пускайки титуляр испанския халф Даниел Абало, който не записа нито една минути в контролите на разградчани в Австрия, но въпреки това започна още от началото срещу Слован.

Атаката на българския тим във важния двубой тази вечер води Платини, който започна и в двубоя с Берое за Суперкупата, в който старозагорци надвиха селекцията на Петев след изпълнение на дузпи. Бразилецът беше подпомаган от друг бивш играч на ЦСКА - Иван Стоянов, както и от новите попълнения Фабио Ешпиньо, Абало и Христо Златински.

Серизен проблем изникна пред Петев ден преди срещата. Титулярният централен бранител Александър Барт се контузи, като срещу Слован започва Теро Мантула. Финландецът си партнира с Козмин Моци в центъра на отбраната пред Владислав Стоянов, а другите двама в защита бяха Жуниор Кайсара и Йордан Минев. Капитанът Светослав Дяков беше титуляр в централната зона на терена, а през втората част като резерви се появиха Михаил Александров и Димо Бакалов.

slovan_lud.jpg

В началото и домакините имаха проблеми. Капитанът си Жофчак също се контузи, като на мястото му се появи Хлоховски.

Българският тим бе напълно равностоен на съперника през първото полувреме, през второто отстъпи инициативата, но точно тогава успя да стигне малко случайно до попадение. В 65-ата минута Христо Златински, който това лято избяга от Локомотив (Пловдив) и отиде при разградчани, стреля силно от пряк свободен удар, вратарят Путночки не успя да се намеси по най-добрия начин, отби топката, тя тупна пред него, след което притичалият Теро Мантула направи добавка и я изпрати в мрежата на домакините, давайки преднина на Лудогорец - 0:1.

Веднага след това обаче главният рефер отсъди пресилена дузпа в полза на домакините. Англичанинът Антъни Тейлър видя задържане на Моци срещу съперник в наказателното поле на българския тим, като от бялата точка Фьорт не успя да отбележи. Намесилият се отлично Владислав Стоянов спаси дузпата, запазвайки аванса на тима си.

В 80-ата минута Грендел напусна принудително терена, тъй като получи втори жълт, респективно червен картон за грубо нарушение срещу Светослав Дяков. След като Слован остана с 10 човека се очакваше избраниците на Петев да притиснат домакините, но това така и не се случи.

Три минути преди края на редовното време домакините успяха да изравнят. Появилият се на смяна в 75-ата Халенар наказа Владислав Стоянов със силен изстрел от около 20 метра, при който стражът на Лудогорец успя леко да закачи топката, но намесата му не беше достатъчна и тя влетя в горния му десен ъгъл - 1:1.

След това Димо Бакалов излезе очи в очи срещу Путночки, вратарят тръгна срещу него, но нападателят си поведе с ръка топката, и претенциите му за дузпа не бяха удовлетворени, за което получи жълт картон.

Вместо да си тръгне поне с равенство от Братислава обаче, Лудогорец сътвори страхотна глупост, като допусна гол в добавеното време. Във 2-ата минута от него Владислав Стоянов повали откъснал се отляво играч на домакините и Антъни Тейлър посочва бялата точка в полза на словаците за втори път в мача. Халенар прониза Стоянов, среляйки силно по земя право в центъра на българската врата и така донесе пълния обрат и сладката победа на тима от Братислава - 2:1.

На реванша в Разград на 24 юли избраниците на Ивайло Петев ще имат трудната задача да наваксват гол пасив, като утехата им е, че все пак успяха да вкарат попадение на чужд терен. Двубоят се очаква да бъде съдбоносен за наставника на шампионите, след като босът Кирил Домусчиев вече сериозно обмисля рокада на треньорския пост.

Maчът по минути - ТУК!

СЛОВАН - ЛУДОГОРЕЦ 2:1

0:1 Теро Мантула (65), 1:1 Халенар (87), 2:1 Халенар (90+3-дузпа)


__________________.jpg
СЛОВАН: Путночки, Багайоко, Колчак, Горосито, Йосимов, Жофчак (6-Хлоховски (68-Пелтиер), Кладрубски, Грендел, Межарос, Милинкович, Фьорт (75-Халенар)
Резерви: Полачек, Нинай, Чикош, Хлоховски, Якубек, Халенар, Пелтиер
Треньор: Самуел Словак





 ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 4.Теро Мантула, 27.Козмин Моци, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 23.Христо Златински, 8.Фабио Ешпиньо, 17.Дани Абало (52-7.Михаил Александров), 73.Иван Стоянов (76-19.Димо Бакалов), 99.Мишел Платини (8-9.Роман Безяк)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 77.Витиня, 10.Себастиан Ернандес, 7.Михаил Александров, 9.Роман Безяк, 19.Димо Бакалов
Треньор: Ивайло Петев



Братислава, стадион "Пасиенки"
Съдия: Антъни Тейлър (Англия)
Жълти картони: Кладрубски, Грендел (Слован); Светослав Дяков, Владислав Стоянов, Козмин Моци, Димо Бакалов (Лудогорец)
Червен картон: Грендел (80-Слован)