Григор Димитров и Рафаел Надал изиграха петчасов трилър на полуфиналите на Аустрелиън Оупън в петък. Испанецът надделя с 3:2 сета и в неделя сутринта ще играе срещу Роджър Федерер в спор за трофея. Спортният свят обаче отдаде заслуженото както на Григор Димитров, така и на Надал. Голяма част от легендарните бивши тенисисти и специалисти определиха полуфинала за най-драматичния в историята на Аустрелиън Оупън.

Пол Макнами е турнирен директор на АТП надпреварата в София, която е след няколко дни. Той е в България и изгледа двубоя на Григор в компанията на фенове. Според австралиеца двубоят между Димитров и Надал може да бъде сравнен по интрига и драматичност с един друг полуфинал.

„Поздравявам Григор Димитров за представянето му. Като турнирен директор на Australian Open в продължение на 12 години, смятам, че мачът му с Надал е един от най-великите в историята на Големия шлем. Можем да го сравним с друг голям полуфинал – между Федерер и Сафин през 2005 година. Възхитени сме, че следващата спирка на Григор ще е на Garanti Koza Sofia Open, в неговата родина”.

През 2005 година Марат Сафин печели Аустрелиън Оупън. На полуфиналите побеждава Роджър Федерер с 5:7, 6:4, 5:7, 7:6 (6), 9:7. Още в четвъртия сет Федерер има мачпойнт при 6:5 точки в тайбрека, който обаче Сафин спасява и печели сета, за да изравни - 2:2 сета. В петия сет битката е жестока. При 5:3 гейма Сафин сервира за мача и дори има мачпойнт. Федерер го отразява и прави пробив за 4:5. Сафин отново има мачбол при 7:6 гейма. Швейцарецът се измъква и от тази ситуация и на свой ред има подаване. Сафин е на път да пробие и стига до нов мачбол, но швейцарецът го отразява и изравнява геймовете – 7:7. Руснакът печели за 8:7 гейма и Федерер отново застава на линията за сервис. Този път се стига до резултат 40:15 за Сафин – два мачбола. Федерер отразява първия, но втория не успява и руснакът печели епичната битка.

Иначе драматични мачове в турнири от Големия шлем има десетки, а сигурно и стотици. Дори и тази година Иво Карлович и Орасио Себайос играха до 22:20 гейма в петия сет и общо 84 гейма.

Рекордът за най-дълъг тенис мач се държи от маратонския двубой между Джон Иснър и Никола Маю. Двамата играха 11 часа и 5 минути в мач от "Уимбълдън" през 2010 година. Двубоят се игра в три поредни дни - в първите два бе прекратяван заради тъмнина. Иснър стигна до успех в петия сет със 70:68 гейма!

Сафин срещу Федерер