Националите стартираха годината с победа - 2:1 над Беларус в контролната среща, с която беше дадено началото на подготовката за квалификациите за Европейското през 2016-а. Както е известно, жребият отреди да бъдем в група с Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта. Мачовете започват през септември.

Проверката с Беларус се игра пред много малко публика. По трибуните на "Васил Левски" присъстваха не повече от 500 човека, които станаха свидетели на добра игра на нашите. Попаденията във вратата на гостите вкараха Георги Миланов и появилият се на смяна Владимир Гаджев.

Селекционерът Любослав Пенев изненадващо заложи още от началото на абсолютния дебютант Андрей Гълъбинов от италианския Авелино. 25-годишният нападател, който не спира да бележи в Серия "Б", оправда доверието и поведе атаката на България по отличен начин. Любопитното беше, че той игра с номера на големия капитан Стилиян Петров (№19). Гълъбинов остави добри впечатления от изявите си в 45-те минути, които беше на терена. Очевидно в негово лице Пенев е намерил така нужния таран, който да поведе България към Европейското. Гълъбинов демонстрира отлична физика и усет за пласиране, като постоянно застрашаваше защитата на беларусите. Пред него се откриха няколко възможности за гол, но вратарят на гостите Сергей Веремко се намесваше, а веднъж и гредата попречи на българина да се разпише. В 21-ата минута Гълъбинов овладя центрираната към него топка пред наказателното поле на съперника, елиминира двама бранители в червено благодарение именно на мощната си физика, след което стреля с топовен изстрел, но право в напречната греда.

galabinov.jpg

Малко по-рано - в 14-ата минута, "трикольорите" откриха, което беше най-логичното предвид силното начало на мача, в което избраниците на Любо Пенев притиснаха беларусите в собствената им половина. Попадението вкара футболистът на ЦСКА (Москва) Георги Миланов, който изигра много силен мач. Талантът засече от въздуха центрираната от Тодор Неделев топка от корнер и стреля неспасяемо в долния десен ъгъл на Веремко за 1:0.

След гола нашите продължиха да атакуват. "Трикольорите" впечатлиха с няколкото отлични нападения, които бяха организирани по безупречен начин. С по няколко подавания нашите успяваха да матират беларусите и да създават опасности. Освен гредата на Гълъбинов в 21-ата минута, възможност се откри и пред Тодор Неделев. Футболистът на Майнц 05 беше изведен на стрелкова позиция именно от тарана, но Веремко спаси удара му от движение.

В 38-ата минута пък беше първата по-сериозна опасност пред българката врата, която цял мач пази Владислав Стоянов. Стражът на Лудогорец обаче спаси удара на Драгун, а и до почивката не позволи да бъде наказан, въпреки че гостите създадоха още две положения.

В началото на втората част Пенев замени Гълъбинов с Димитър Рангелов. Нападателят на Люцерн също преборваше противниковата отбрана със здравата си физика, но и той като дебютанта не успя да порази целта. Това обаче стори друга резерва - Владимир Гаджев. В 66-ата минута халфът на "Левски" се разписа с глава след отлична комбиранция между Ивелин Попов и Станислав Манолев, които вече ще играят заедно и в Кубан (Краснодар). Манолев центрира отлично отдясно към Гаджев, който оставен непокрит, лесно вкара с глава - 2:0.

gadjev_gol.jpg

"Трикольорите" продължиха да атакуват в оставащите минути, а Пенев пусна в игра още Христо Златински и Михаил Александров. Капитанската лента след излизането на Ивелин Попов пък получи Станислав Манолев.

До края с пропуски се отчетоха Рангелов и Златински, а в 87-ата минута гостите стигнаха до почетно попадение. Калачев и Сергей Кривец елиминираха отбраната ни с двойно подаване, последният стреля по диагонал, получи се рикошет в Павел Виданов, и Владислав Стоянов беше изненадан и топката влетя в долния му десен ъгъл.

В днешната контрола Пенев направи много експерименти. Виданов замени възстановяващия се след операция Иван Иванов и партнира на Николай Бодуров в центъра на защитата пред Владо Стоянов. Най-отдясно на отбраната започна Веселин Минев, а най-вляво - братът му близнак Йордан. В центъра на терена бяха Светослав Дяков и Симеон Славчев, а Гълъбинов беше подпомаган в предни позиции от Ивелин Попов, Георги Миланов и Тодор Неделев.

Контролата по минути
- ТУК!

БЪЛГАРИЯ - БЕЛАРУС 2:1
1:0 Георги Миланов (14), 2:0 Владимир Гаджев (66), 2:1 Сергей Кривец (87)

2_1.jpg
БЪЛГАРИЯ:
1.Владислав Стоянов, 6.Йордан Минев, 4.Павел Виданов, 5.Николай Бодуров, 14.Веселин Минев (55-3.Йордан Христов), 20.Симеон Славчев (55-2.Станислав Манолев), 21.Светослав Дяков, 17.Георги Миланов (72-7.Христо Златински), 11.Тодор Неделев (55-18.Владимир Гаджев), 9.Ивелин Попов (80-10.Михаил Александров), 19.Андрей Гълъбинов (46-8.Димитър Рангелов)
Селекционер: Любослав Пенев




11.jpg
БЕЛАРУС: 12.Сергей Веремко, 2.Станислав Драгун, 14.Антон Путсила, 15.Сегей Кисляк, 18.Дмитрий Верховцов, 19.Максим Бордачев, 21.Егор Филипенко, 9.Максим Жавнерчик, 10.Александър Хлеб (46-7.Сергей Кривец), 23.Тимофей Калачев, 20.Виталий Родионов
Селекционер: Георги Кондратиев




София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Миленко Вукадинович (Сърбия)
Жълти картони: Павел Виданов (България); Станислав Драгун, Дмитрий Верховцов (Беларус)
 
МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И БЕЛАРУС

29 март 2000 г., контрола (София)
България - Беларус 4:1
2 юни 2007 г., евр. кв. (Минск)
Беларус - България 0:2
6 юни 2007 г., евр. кв. (София)
България - Беларус 2:1
11 август 2011 г., контрола (Минск)
Беларус - България 1:0

5 март 2014 г., контрола (София)
България - Беларус 2:1
ОБЩО: 5 мача, 4 победи за България, 1 победа за Беларус, г.р. 10:4


Article.jpg