Националният отбор на България загуби от Беларус с 0:1 в контрола, която се игра в Минск. Единственото попадение за домакините реализира Сергей Кисляк в 33-ата минута. Двубоят беше последна проверка за “лъвовете” преди европейската квалификация с Англия на 2 септември. Селекционерът Лотар Матеус не разчита на лидерите Стилиян Петров и Мартин Петров, които по-рано през деня разпространиха официално изявление, че нямат намерение да се отказват от националния отбор. Стенли дори заяви, че е готов да играе и в световните квалификации за Мондиал 2014.

Без тях “трикольорите” играха трагично и може да се радват, че домакините от Беларус не вкараха всичките си положения. Съперникът уцели на три пъти гредите зад Владислав Стоянов, който се превърна в герой, спасявайки поне още 6-7 сигурни положения за гол. Нашите през целия мач нямаха нито една възможност да отбележат попадение, като първият точен удар във вратата на Беларус дойде в 48-ата минута.

Селекционерът Лотар Матеус заложи на резервния вратар Владислав Стоянов. Отдясно в защита започна Иван Бандаловски, в центъра си партнираха Иван Иванов и Николай Бодуров, а отляво беше Петър Занев. Като опорни полузащитници излязоха капитанът в този мач Благой Георгиев и Чавдар Янков. По крилата отдясно – Иван Стоянов, отляво – Спас Делев. На върха на атаката забит беше Ивелин Попов, а зад него Маркиньос. Нашите тотално се изложиха през първата част и изиграха едно от най-слабите си полувремена. Вратарят Владислав Стоянов заслужава похвали, тъй като спаси отбора от няколко сигурни гола. Още в 7-ата минута Путилов стреля отдалеч, но на сантиметри над горната греда. В 9-ата минута Воронков нацели левия страничен стълб след топовен шут от около 30 метра. Отбитата топка се върна в Шитов, който я вкара във вратата, но беше в положоение на засада.

5_8.jpg

През цялото първо полувреме българската защита беше под всякаква критика, като единствено Иван Иванов имаше що-годе добри намеси. Петър Занев беше разминаван постоянно, а Бодуров въобще не знаеше какво  прави в наказателното поле. Опасностите идваха и от грешки в центъра на полузащитата, където Благо Георгиев и Чавдар Янков не спечелиха почти нито едно единоборство и не организираха атаки към Делев, Иван Стоянов и Ивелин Попов. В 20-ата минута Калачьов отново би опасно към нашата врата, но този път покрай нея. След 30-ата минута беларусите продължиха да натискат, направи впечатление бързината на атаките им и спокойствието при подаванията. Домакините не грешаха при пасовете и всяка тяхна атака беше заплаха за вратата на Владислав Стоянов.

В 33-ата минута логично Беларус поведе с 1:0. След центриране от корнер Маркиньос беше надскочен от Верховцов, който стреля с глава, но Владислав Стоянов прояви рефлекс и в последния момент изби. Топката обаче попадна в Сергей Кисляк, който почти от аутлинията, от много малък ъгъл, шутира и след рикошет в крака на легналия вратар Владислав Стоянов влетя във вратата. След гола домакините продължиха да редят атака след атака, а нашите изглеждаха като попарени и не смееха да погледнат към противниковата врата. В 34-ата минута Иван Иванов изчисти от голлинията след директно центриране от корнер. В 39-ата минута след пряк свободен удар Шитов шутира, но след рикошет в наш защитник топката излезе в корнер.

В 40-ата минута за втори път гредата помогна на България и вратаря Владислав Стоянов. След центриране от пряк свободен удар стражът боксира, топката попадна в Трубило, който я върна на точката за изпълнение на дузпа, от там играч на Беларус я свали с гърди на свой съотборник, който от упор стреля, но Стоянов изби в гредата и спаси сигурен гол. Едва в 42-ата минута “трикольорите” създадоха първо положение. Благо Георгиев центрира отляво от пряк свободен удар, но защитник изчисти пред главата на Маркиньос.

През първата част тотално се загубиха Иван Стоянов и Спас Делев по двете крила, както Маркиньос и Ивелин Попов в атака. Четиримата почти не играха с топката, която въобще не стигаше до тях. Делев беше активен, тичаше много, но не ефективно и не създаде нищо опасно в атака. Иван Стоянов пък тотално беше изолиран и проспа първата част.

На полувремето Лотар Матеус направи няколко смени и извади неубедителните Иван Стоянов, Петър Занев и Спас Делев. Като дясно крило заигра Станислав Манолев, на мястото на Занев отляво в защита се появи Живко Миланов, а в атака заедно с Ивелин Попов заигра Цветан Генков. Влизането на Манолев пораздвижи атаката ни отдясно. Играчът на ПСВ Айндховен се отчете с един-два далечни удара, нещо, което липсваше през първото полувреме. Иван Иванов стреля с глава след корнер в 57-ата минута, но вратарят се справи без проблеми. В 60-ата минута Беларус записа трета греда на сметката си. И този път Кисляк беше изпуснат от защитата, получи на дъгата на наказателното поле, откъдето с топовен шут с левия крак прати топката в сглобката на десния стълб и горната греда. Вратарят ни Владислав Стоянов нямаше шанс да докосне топката, но за негово щастие тя не влетя в мрежата му.

6_8.jpg

В 66-ата минута Матеус извади Маркиньос и пусна Николай Димитров. Промените в състава на “лъвовете” даде резултат, като нашите поне успяха да пренесат играта в центъра на терена и половината на съперника. През втората част беларусите не бяха така активни и създадоха доста по-малко опасности пред българската врата. В 79-ата минута Владислав Стоянов за пореден път трябваше да се намесва, след като спаси удар на Калачьов. Последва анемичен удар на Генков с глава, който не намери очертанията на вратата. До края на двубоя Матеус пусна за няколко минути защитника на ЦСКА Апостол Попов на мястото на Чавдар Янков. В добавеното време Путило от състава на Беларус се подигра с цялата защита на България и уцели за четвърти път гредата. Играчът на домакините премина два пъти през Иван Иванов, Костадин Стоянов и Апостол Попов паднаха на терена в наказателното поле, рейдът на Путило продължи, след което с външен фалц уцели за четвърти път гредата зад Владислав Стоянов./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

БЕЛАРУС - БЪЛГАРИЯ 1:0
1:0 Сергей Кисляк (33)


Беларус: 12.Юрий Жевнов, 2.Александър Кулчий, 4.Тимофей Калачьов, 5.Александър Юриевич, 3.Александър Мартьинович, 6.Виталий Трубило, 9.Андрей Воронков, 22.Игор Шитов (46 - Павел Нехайчик), 15.Сергей Кисляк, 18.Дмитрий Верховцов, 14.Антон Путилов
Резерви: 1.Александър Гутор, 8.Сергей Корниленко, 10.Станислав Драгун, 11.Павел Нехайчик, 18.Павел Ситко, 17.Филипенко, 21.Максим Жевнерчик
Селекционер: Бернд Щанге


БЪЛГАРИЯ: 1.Владислав Стоянов, 3.Иван Бандаловски (77 - Костадин Стоянов), 15.Иван Иванов, 5.Николай Бодуров, 4.Петър Занев (46 - Живко Миланов), 7.Благой Георгиев (капитан), 8.Чавдар Янков (83 - Апостол Попов), 11.Иван Стоянов (46 - Станислав Манолев), 10.Спас Делев (46 - 20.Цветан Генков), 6.Маркиньос (66 - Николай Димитров), 9.Ивелин Попов
 Резерви: 23.Пламен Илиев, 16.Живко Миланов, 2.Станислав Манолев, 21.Костадин Стоянов, 12.Апостол Попов, 14.Борис Галчев, 18.Николай Димитров, 20.Цветан Генков
Селекционер: Лотар Матеус

Минск, стадион "Динамо"
Съдия: Нериус Дунаускас (Литва)
Жълт картон: Благой Георгиев (България)