Литекс не допусна изненада и постигна победа с 3:1 в домакинството си на Черноморец от междинния 20-и кръг на "А" група. По този начин "оранжевите" скъсиха дистанцията от лидера Лудогорец, който по-рано днес направи 1:1 с Черно море. Разградчани са на върха с 47 точки, а Литекс вече е с 43 в актива си.

Успехът срещу "акулите" на Димитър Димитров-Херо дойде след 2 гола на Джордан и един на Юрген Джазула. Колумбийският таран на Литекс откри резултата в 6-ата минута, а в 38-ата удвои. В 66-ата Яни Пехливанов намали за Черноморец, но в 74-ата Милен Гамаков фаулира Мирослав Манолов за дузпа, която Юрген Джазула реализира, а бранителят на гостите беше изгонен с директен червен картон. Останали с 10 човека, "акулите" нямаше как да се противопоставят на класния съперник, който доигра срещата и заслужено се поздрави с 13-ата си победа от началото на първенството.

Черноморец пък вече има 12 поражения и с актив от 18 точки остава на 11-ото място в "А" група.

Избраниците на Златомир Загорчич започнаха много активно срещата и бързо поведоха в резултата. В 6-ата минута Армандо Ваюши подаде на Джордан в наказателното поле на гостите, колумбиецът се обърна и стреля, получи се лек рикошет в крака на бранител на Черноморец, след което топката влетя в долния десен ъгъл на Ник Дашев за 1:0.

В 13-ата минута стражът на "акулите" отново имаше работа. Дашев обаче този път се намеси решително и спаси силен изстрел на Джазула. После и Симеон Славчев излезе на позиция за стрелба след отлично двойно подаване с Джордан, но би над гредата.

В 38-ата Джордан хладнокръвно вкара за 2:0. Основна заслуга за попадението беше на Джазула, който изведе колумбиеца с перфектен пас и таранът не сбърка. Малко преди почивката Александър Цветков опита с воле от границата на наказателното поле да изненада Дашев, но топката профуча покрай лявата греда.

През втората част момчетата на Димитър Димитров-Херо заиграха много открито и в 57-ата минута Евгени Александров беше застрашен за първи път. Жереми Манзоро обаче стреля покрай вратата на "оранжевите". В 66-ата гостите намалиха резултата. В мрежата на Литекс се разписа Яни Пехливанов след центриране от корнер, при което отблизо засече топката - 2:1.

Веднага след това резервата на "оранжевите" Мирослав Манолов пропусна да отбележи с глава.

В 74-ата домакините получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение на Милчо Ангелов срещу Мирослав Манолов, който беше повален в наказателното поле на гостите, след като се озова сам срещу Дашев. Играчът на Черноморец получи директен червен картон от съдията Георги Давидов. От бялата точка пък Джазула беше безпогрешен, реализирайки в горния ляв ъгъл за крайното 3:1.

До края "оранжевите" опитаха още няколко удара от дистанция, но Ник Дашев бе на мястото си и не допусна нови голове.


ЛИТЕКС - ЧЕРНОМОРЕЦ 3:1
1:0 Джордан (6), 2:0 Джордан (38), 2:1 Яни Пехливанов (66), 3:1 Юрген Джазула (76-дузпа)

lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 21.Александър Цветков, 77.Момчил Цветанов (78-24.Петър Златинов), 6.Симеон Славчев, 10.Юрген Джазула (82-19.Румен Руменов), 14.Армандо Ваюши, 9.Джордан (66-11.Мирослав Манолов)
Резерви: 12.Боян Пейков, 2.Кирил Димчев, 19.Румен Руменов, 22.Емил Грозев, 24.Петър Златинов, 11.Мирослав Манолов, 7.Ванжер
Tреньор: Златомир Загорчич


2_8.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: 1.Ник Дашев, 44.Венелин Филипов, 20.Яни Пехливанов, 3.Траян Траянов, 14.Жереми Манзоро, 15.Ванчо Траянов (84-7.Mилчо Ангелов), 8.Милен Гамаков, 94.Жозуе Баламанджи (69-26.Николай Павлов), 10.Маркиньо, 13.Наджиб Амари, 23.Чико Гомес
Резерви: 88.Свилен Нотев, 7.Милчо Ангелов, 19.Станислав Дрянов, 24.Мартин Кавдански, 25.Крум Стоянов, 26.Николай Павлов, 90.Петър Атанасов
Треньор: Димитър Димитров


Ловеч, Градски стадион
Съдия: Георги Давидов
Жълти картони: Момчил Цветанов, Мирослав Манолов (Литекс); Милен Гамаков (Черноморец)
Червен картон: Милен Гамаков (74-Черноморец)

Първият мач през сезона: Черноморец - Литекс 0:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ