След 7 поредни мача без победа като гост "Ботев" (Пловдив) най-после се добра до трите точки. Избраниците на Станимир Стоилов ликуваха на "Овча купел", постигайки обрат над Славия - 1:2. Точни за успеха бяха Абел Анисе в 31-ата минута и Вандер Вийера в 61-ата. Преди това Атанас Курдов откри резултата за "белите", както го стори и в първата среща между двата отбора през сезона. И през август обаче "жълто-черните" бяха краен победител, надделявайки с 3:2 под тепетата.

Днешната победа на Станимир Стоилов и футболистите му е далеч по-сладка, като се има предвид, че "Ботев" (Пд) не беше побеждавал Славия в София от 20 години. Последният успех на "канарчетата" навън срещу "белите" датираше от 9 октомври 1993-а - 3:1.

На "Овча купел" избраниците на Мъри категорично надиграха формацията на бившия наставник на пловдивчани - Милен Радуканов, като само отличните намеси на опитния Георги Петков, както и недокрай концентрираните действия в завършващата фаза лишиха "Ботев" (Пд) от още по-изразителна победа.

Най-важното за "канарчетата" обаче са спечелените 3 точки и втората поредна победа след тази с категоричното 6:1 над Черноморец в миналия кръг. Така с актив от 34 точки "Ботев" (Пд) се изравни с градския съперник Локо (Пд) и е само на точка от третия ЦСКА. Именно "армейците" и "смърфовете" са следващите противници на "жълто-черните". В четвъртък (5 декември) "Ботев" приема ЦСКА от 14:00 часа, а в неделя е гостуването на "Лаута".

slavia_botev.jpg

Мачът на "Овча купел" започна равностойно, като първи беше обстрелван Георги Петков. В 9-ата минута опитният страж на Славия улови удар на Ромарио Кортзорг, а малко след това имаше опасност и пред Адам Стаховяк. Галин Иванов получи изненадващо топката в наказатеното поле на "Ботев", но не можа да се възползва от открилата му се възможност и полският страж спаси без проблем.

В 19-ата минута Славия поведе. Бившият нападател на "Ботев" Атанас Курдов реализира и спаси обещанието да не се радва, показвайки уважението си към пловдивския клуб, в който изкара 3 години. Юношата на "Левски" се разписа с глава, след като националът Радослав Димитров центрира отдясно към далечната греда, там голмайсторът беше оставен непокрит от Елведин Джинич, извиси се и с глава реализира в долния ляв ъгъл на Стаховяк за 1:0.

"Жълто-черните" отговориха бързо и успяха да възстановят равенството в 31-ата минута. Веселин Минев центрира отдясно, ветеранът Иван Цветков свали с глава към непокрития Абел Анисе, който отблизо с глава насочи топката право в долния ляв ъгъл на Георги Петков - 1:1.

В герой за "Ботев" (Пд) се превърна Вандер Виейра, който в 61-ата минута се разписа за пълния обрат - 1:2. Новото попълнение на Славия Aлберт Банинг загуби топката в средата на терена, Борис Галчев я пое и проби през центъра, стигна до наказателното поле на "белите" и пусна надясно към Вандер, който залъга Виктор Генев и реализира в долния ляв ъгъл на Петков.

В 74-ата минута Иван Цветков беше изпуснат от Костадин Велков и стреля силно по диагонал, като топката облиза напречната греда и излезе в аут. В 88-ата греда удари и Анисе, който се озова сам срещу Петков, но предпочете да стреля, вместо да подава на непокрития вдясно Ромарио.

В последните 10-ина минута на терена за "жълто-черните" беше Мариян Огнянов, който замени Цветков и записа първо участие след повече от 2 месеца извън терените заради операция.

До края на мача избраниците на Милен Радуканов направиха отчаяни опити да изравнят резултата. След инкасираната девета загуба от началото на шампионата Славия остава на 10-ото място с 20 точки, като вече се изпариха мечтатите за попадане в Топ 7. "Белите" са на цели 10 точки от седмия Черно море, който вчера срази "Левски" с 2:1.

Мачът по минути - ТУК!

СЛАВИЯ - "БОТЕВ" (Пд) 1:2
1:0 Атанас Курдов (19), 1:1 Абел Анисе (31), 1:2 Вандер Виейра (61)

logo_Slavia.jpg
СЛАВИЯ: 1.Георги Петков (к), 20.Радослав Димитров, 22.Виктор Генев, 5.Костадин Велков, 21.Георги Пашов, 3.Алберт Банинг, 8.Чавдар Янков, 33.Галин Иванов, 14.Янко Сандански (81-11.Радослав Василев), 91.Фернандо Да Силва (75-4.Милен Василев), 9.Атанас Курдов
Резерви: 12.Емил Петров, 19.Стефан Велков, 4.Милен Василев, 10.Павле Попара, 11.Радослав Василев, 17.Димо Атанасов, 26.Богомил Христов
Треньор: Милен Радуканов


2_13.jpg

"БОТЕВ" (Пд): 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 3.Елведин Джинич, 5.Бобан Грънчаров, 14.Вселин Минев, 88.Георги Сърмов, 71.Борис Галчев, 10.Вандер Виейра (72-6.Костадин Дяков), 22.Ромарио Кортзорг (90+1-18.Станислав Костов), 17.Абел Анисе, 19.Иван Цветков (к) (79-7.Мариян Огнянов)
Резерви: 33.Росен Андонов, 28.Филип Филипов, 6.Костадин Дяков, 7.Мариян Огнянов, 15.Валери Домовчийски, 18.Станислав Костов, 9.Луис Педро
Треньор
: Станимир Стоилов


София, стадион "Славия"
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Георги Пашов, Алберт Банинг (Славия); Иван Цветков, Абел Анисе, Мариян Огнянов ("Ботев" Пд)

Първият мач през сезона: "Ботев" (Пд) - Славия 3:2

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ