ЦСКА победи с 3:1 Нефтохимик след обрат при гостуването на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен, където се състоя последната среща от 18-ия кръг на "А" група. Малкото присъстващи по трибуните станаха свидетели на два страхотни гола в началото.

Аутсайдерът в елита изненадващо поведе в резултата, след като Цветомир Цонков се разписа от центъра в 18-ата минута. Класата на ЦСКА обаче си каза думата и избраниците на Стойчо Младенов стигнаха до победата, която е девета за гранда от началото на първенството.

Изравнителното попадение отбеляза Мартин Петров в 27-ата минута със страхотен изстрел от воле. За опитния играч това е първи гол след завръщането му в клуба на сърцето му. 34-годишният Марто поведе атаката на "армейците" в днешния мач, като можеше да отбележи и при други ситуации, но не успя, а в 63-ата минута отстъпи мястото си на Марсиньо. В този момент резултатът продължаваше да е 1:1, а с 2 гола в края ЦСКА стигна до трите точки. Вкараха ги други опитни футболисти - Емил Гъргоров в 80-ата минута и капитанът Валентин Илиев в 84-ата. Малко преди края пък попадение на появилия се на смяна Мамади Сидибе беше отменено заради фаул в атака.

След успеха ЦСКА събра 32 точки и се завърна в Топ 3, оставяйки след себе си "Левски" и пловдивските "Ботев" и Локомотив, които имат по 31.

За двубоя в Сливен Стойчо Младенов се завърна на резервната скамейка след двата мача наказание. Спецът направи няколко промени в стартовата единайсеторка, като на пейката този път останаха Ивайло Чочев и Марсиньо. От първата минута срещу Нефтохимик започнаха Венцислав Василев, Брайън Хауърд и Антон Карачанаков, които обикновено са резерви. Английският халф партнира на Тодор Янчев в центъра на терена. Атаката на ЦСКА в Сливен води Мартин Петров, подпомаган по крилата от Карачанаков и Неманя Милисавлевич.

Както БЛИЦ първи съобщи, преди срещата в Сливен резервните скамейки, които са предназначени за гостуващия тим на ЦСКА са били изпочупени, а някои от тях намазани с грес. Домакините засега нямат информация кой е извършител на вандалското деяние, като една от версиите е, че атаката е дело на фенове на "Левски".

Двубоят на стадион "Хаджи Димитър" започна сензационно. В 18-ата минута Нефтохимик откри резултата, след като Цветомир Цонков отне топката от Брайън Хауърд и с удар с левия крак от центъра прехвърли Томаш Черни, който бе излязъл напред и само изгледа как кълбото попада под гредата му - 1:0.

000_cska1.jpg

"Армейците" се втурнаха бързо да изравняват. В 21-ата минута Мартин Петров пропусна да отбележи, а в 26-ата Неманя Милисавлевич центрира отляво, почти от аутлинията, но Карачанаков бе изпреварен от бранител в зелено и не можа да нанесе удар отблизо. Само секунди след това "червените" ликуваха, след като падна втори много красив гол в срещата. Милисавлевич центрира в наказателното поле на "шейховете", където Мартин Петров засече по диагонал от воле с десния крак, разстрелвайки Петър Денчев за 1:1.

В 39-ата минута домакините изразиха претенции за дузпа, за нарушение на Хауърд срещу Живко Петков. Съдията Ангел Баялцалиев обаче остана безмълвен. Минута след това избраниците на Атанас Атанасов-Орела организираха контраатака, при която Стамен Ангелов центрира отдясно, а пред Черни Живко Петков засече с глава, като топката се отби в напречната греда. Така почивката дойде при резултат 1:1, а още в началото на втората част Стойчо Младенов пусна тарана Мамади Сидибе на мястото на представилия се неубедително Карачанаков.

000_cska.jpg

Подновяването на играта започна със сериозен пропуск на Мартин Петров. Още в 46-ата минута той можеше да донесе пълния обрат на гостите от София. Тодор Янчев подаде към непокрития в наказателното поле на домакините Марто, който стреля, Денчев спаси, след което бранител на "шейховете" изби с глава от голлинията.

В 63-ата минута ЦСКА можеше да вкара втори гол, но резервата Марсиньо, който се появи секунди по-рано на мястото на Мартин Петров, засече с глава центрираната топка, която обаче Денчев улови.

В 73-ата Марсиньо изпълни отлично пряк свободен удар, но топката се отби в напречната греда, тупна пред голлинията и отбраната на "шейховете" я изчисти в предни позиции. В следващата атака шут на Хауърд бе отразен от Денчев.

В 80-ата обаче на стража му се наложи да вади топката от мрежата си. Емил Гъргоров го наказа с удар от границата на наказателното поле, след като топката бе изчистена лошо и попадна на гърдите му, а след това Бадема я изпрати точно в долния ляв ъгъл на Денчев - 1:2.

В 84-ата интригата се изпари, след като "червените" вкараха и трети гол. Марсиньо центрира от корнер, а на далечната греда капитанът Валентин Илиев беше оставен непокрит и с лекота отбеляза с глава. Така ЦСКА заслужено взе трите точки в Сливен, изкачвайки се отново на 3-ата позиция, на 5 точки от втория Литекс и на 11 зад шампиона Лудогорец. Нефтохимик пък е на предпоследната 13-а позиция с 12 точки.

Мачът по минути - ТУК!

НЕФТОХИМИК - ЦСКА 1:3
0:1 Цветомир Цонков (18), 1:1 Мартин Петров (27), 1:2 Емил Гъргоров (80), 1:3 Валентин Илиев (84)

  logo_neftohimik.jpg
НЕФТОХИМИК: 12.Петър Денчев, 4.Деян Лефтеров, 27.Мартин Сечков, 74.Петър Патев, 20.Юри Иванов, 22.Цветомир Цонков, 21.Коста Янев (к), 8.Стамен Ангелов, 18.Деян Христов, 77.Емануил Манев, 11.Живко Петков (77-19.Михаел Орачев)
Резерви: 86.Пламен Колев, 10.Галин Димов, 19.Михаел Орачев, 32.Любомир Божинов, 99.Петър Димитров
Треньор: Атанас Атанасов

CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА: 12.Томаш Черни, 21.Венцислав Василев, 14.Валентин Илиев (к), 6.Джаксън Менди, 37.Жереми Фо-Поре, 5.Тодор Янчев, 15.Брайън Хауърд (76-20.Омар Косоко), 71.Антон Карачанаков (46-7.Мамади Сидибе), 11.Неманя Милисавлевич, 23.Емил Гъргоров, 17.Мартин Петров (63-10.Марсиньо)
Резерви: 99.Стоян Колев, 25.Ангел Грънчов, 18.Ивайло Чочев, 20.Омар Косоко, 45.Григор Долапчиев, 7.Мамади Сидибе, 10.Марсиньо
Треньор: Стойчо Младенов


Сливен, стадион "Хаджи Димитър"
Съдия: Ангел Баялцалиев
Жълти картони: Живко Петков, Eмануил Манев (Нефтохимик); Брайън Хауърд, Емил Гъргоров, Валентин Илиев (ЦСКА)

Първият мач през сезона: ЦСКА - Нефтохимик 4:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ