ЦСКА загуби от Лудогорец с 0:2 в дербито на 17 кръг на стадион „Българска армия“. Головете за гостите от Разград реализираха Михаил Александров (28) и Върджил Мисиджан (49). След победата Лудогорец се върна на върха в класирането с 40 точки, втори остава Литекс с 37, трети е ЦСКА с 29, „Ботев“ (Пловдив), „Левски“ и Локомотив Пловдив са с по 28, а седмият Черно море има 26. Локомотив Пловдив и Черно море играят в понеделник, като и двата отбора могат да застигнат и дори да задминат ЦСКА.

Това беше първа победа на Лудогорец срещу ЦСКА на стадион „Българска армия“. В общо шестия двубой в „А“ група отборът от Разград постигна четвърта победа, двата тима имат и две равенства, „червените“ все още нямат успех. Лудогорец и ЦСКА имат и два мача за Купата на България, в които си размениха по една победа. "Армейците" допуснаха първа домакинска загуба от началото на сезона, а и първи голове на своя стадион.

ЦСКА проведе двубоя без наказаните двама треньори Стойчо Младенов и Анатоли Нанков, а на резервната скамейка беше наставникът на вратарите Илиян Василев. Мартин Петров отпадна от групата в последния момент заради контузия. ЦСКА излезе с Апостол Попов, Менди, Валентин Илиев и Жереми Фо-Поре в защита. В полузащитата излязоха Тодор Янчев и Ивайло Чочев, по крилата Марсиньо и Милисавлевич, а напред Бруно Морейра и Емил Гъргоров.

Стойчо Стоев заложи на Йордан Минев, Александър Барт, Моци и Жуниор Кайсара в защита. В халфовата линия излязоха Ешпиньо и Светослав Дяков, по крилата Мисиджан и Михаил Александров, а напред Роман Безяк и Марселиньо.

Преди началото на мача бяха почетени част от героите на ЦСКА, победили Аякс през 1973 година на 1/8-финал в турнира за КЕШ. На 7 ноември 73-та „червените“ повалят колоса с 2:0 и го отстраняват от турнира. Димитър Пенев и Димитър Марашлиев дадоха началото на двубоя от центъра. Заслужава да се отбележи поведението на публиката на ЦСКА, която не спря да подкрепя отбора през цялото време, дори и в последните секунди. ЦСКА изигра слаб мач, не създаде почти никакви опасни голови положения за разлика от гостите, които имаха много атаки, застрашаваха често Томас Черни и можеха да вкарат повече от двете попадения. Гостите от Разград заслужено спечелиха двубоя, демонстрираха, че са в страхотна форма и доказаха, че превозхождат останалите тимове.

1_2.jpg

Още в 9 -ата минута Кайсара пропусна от няколко метра пред вратата, пращайки топката с глава покрай гредата. Единствените опасности от страна на домакините идваха от статични положения, изпълнени от Марсиньо. В 18-ата минута бразилецът стреля от пряк свободен удар, но Владислав Стоянов изби. В 28-ата минута Марселиньо изведе по прекрасен начин Михаил Александров зад защитата на ЦСКА, който прати топката зад голлинията. Юношата на „червените“ не се зарадва след попадението, показвайки уважение към бившия си клуб. През целия двубой защитата на домакините игра слабо, Джаксън Менди и Валентин Илиев се затрудняваха със съперниците, а Върджил Мисиджан правеше каквото си поиска с Апостол Попов. Именно от лявата зона на атаката на Лудогорец идваха най-опасните положения на Лудогорец. В 34-ата минута Ешпиньо стреля опасно, но за късмет на ЦСКА топката излезе в аут. Последва опасен удар на Михаил Александров в 40-ата минута, който Черни изби в корнер. Едва в последната минута на първото полувреме Бруно Морейра застраши Владислав Стоянов, който за своя сигурност изби топката в ъглов удар, въпреки че излизаше в аут. През първата част под нивото си за ЦСКА играха Емил Гъргоров и Неманя Милисавлевич, който продължава да не бъде пълноценен заради контузията от мача с Берое.

Още в началото на второто полувреме Марселиньо изпусна чисто положение, след като с глава сам срещу вратаря стреля в аут. Върджил Мисиджан оформи крайното 2:0 за Лудогорец в 49-ата минута. При попадението защитата на ЦСКА стана за смях след рейда на Марселиньо. Бразилецът принуди Джаксън Менди да се подхлъзне и падне на земята, същото стори и Жереми Фо-Поре. Марселиньо остана сам срещу Черни и стреля в гредата, топката попадна в Мисиджан, който с лекота я прати във вратата. В 54-ата минута на мястото на Милисавлевич в състава на ЦСКА се появи Мамади Сидибе, домакините заиграха с двама типични централни нападатели. И това обаче с нищо не помогна. В 55-ата минута Сидибе стъпи неволно на врата на Александър Барт, а публиката на домакините хвърли доста бутилки на терена. В 60-ата минута Марсиньо стреля от пряк свободен удар и затрудни Владислав Стоянов, който обаче се справи. В този момент се изчерпаха ситуациите, създадени от домакините. В 78-ата минута гостите се отчетоха с греда. Кайсара центрира към Безяк, който игра с глава, а Черни отклони топката в гредата и спаси сигурен гол. В последните минути темпото на игра спадна, а Бургзорг изпусна сам срещу Черни.

Двубоят по минути ТУК

ЦСКА - ЛУДОГОРЕЦ 0:2
0:1 Михаил Александров (28), 0:2 Върджил Мисиджан (49)
CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА: 12.Томаш Черни, 19.Апостол Попов, 6.Джаксън Менди, 14.Валентин Илиев, 37.Жереми Фо-Поре, 5.Тодор Янчев, 18.Ивайло Чочев (75 - 16.Браян Хауърд), 11.Неманя Милисавлевич (54 - 7.Мамади Сидибе), 23.Емил Гъргоров, 10.Марсиньо, 41.Бруно Морейра (61 - 71.Антон Карачанаков)
Резерви: 99.Стоян Колев, 7.Мамади Сидибе, 8.Николай Дюлгеров, 16.Брайън Хауърд, 21.Венцислав Василев, 25.Ангел Грънчов, 71.Антон Карачанаков
Старши треньор: Илиян Василев



ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 25.Йордан Минев, 5.Александър Барт, 27.Козмин Моци, 80.Жуниор Кайсара, 8.Фабио Ешпиньо, 18.Светослав Дяков, 93.Върджил Мисиджан (69 - 73.Иван Стоянов), 84.Марселиньо, 7.Михаил Александров (89 - 77.Витиня), 9.Роман Безяк
Резерви: 91.Иван Чворович, 11.Жуниор Кишада, 14.Мичел Бургзорг, 20.Шоко, 55.Йордан Терзиев, 73.Иван Стоянов, 77.Витиня
Старши треньор: Стойчо Стоев

Стадион: "Българска армия"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Жереми Фо-Поре (ЦСКА)