Напоследък ЦСКА почти винаги влиза в дербито с Левски като фаворит. Прогнозите обикновено се сбъдват, тъй като в последните издания на мач №1 у нас балансът е на страната на „червените”.

Сега обаче в събота няма да е така. „Армейците” първо сложиха край на победоносната си серия, след като два пъти се препънаха. Айде, във Велико Търново, както и да е – може да се случи, въпреки че Етър е новак в елита. Но равенството с Пирин си беше сензация, тъй като мачът беше в Борисовата градина. Срещу „орлетата” силната „червена” атака, водена от головата машина Фернандо Каранга, удари на камък и за първи път от загубата с 0:1 от Лудогорец във втория кръг не отбеляза попадение.
 
Видя се, че при изключително сгъстена и добре построена защита, която си върши перфектно работата, ЦСКА изпитва затруднения. Какво да кажем тогава, след като след няколко дни тимът на Стамен Белчев се изправи срещу Левски?

Типично по италиански Делио Роси изповядва по-дефанзивен футбол, въпреки че разполага с достатъчно креативни футболисти. Фактите го показват – откакто той седна на треньорския стол на „Герена”, отборът много рядко допуска гол. А най-добрият вариант за „сините”  е да ужилят съперника си в още началните минути, после да се затворят и да разчитат на контраатаки. Така, както беше във Велико Търново. Там именно по този начин Левски спечели ценните три точки  и сега ще мечтае за същия сценарий и срещу ЦСКА. И ако наистина така се случи – ранен гол, на „червените” ще им бъде изключително трудно да изравнят, камо ли да осъществят пълен обрат.

„Сините” имат предимство и от гледна точка на футболистите, с които разполагат. Да, ЦСКА притежава Каранга, но като класа от другата страна на барикадата има повече играчи. Достатъчно е да споменем Габриел Обертан, Жорди Гомес, ако щете и най-новото попълнение Жерсон Кабрал. Треньорите няма да ги сравняваме.
 
Това обаче не означава нищо. Абсолютно нищо, когато играят Левски и ЦСКА. А и Стамен Белчев вече на два пъти ни показа, че знае как да постави на колене големия съперник. И то убедително с по 3:0 в края на април и края на май през миналото първенство. Сега обаче срещу Стамен ще застане доказано в Италия име.

Всъщност, един бивш треньор на ЦСКА, макар и на „Б” отбора – Светослав Тодоров, вече успя да проведе на Делио Роси урок по... италиански футбол. Скромният отбор на Ботев (Гълъбово), воден от Тоди, поизпоти и изправи на нокти левскарите, държейки ги 120 минути под напрежение в мач за Купата на България. Тогава Светослав Тодоров избра дефанзивна тактика, която за малко да му донесе успех.

Въпросът е дали Белчев, който разполага с далеч, далеч по-качествени футболисти от тези във втородивизионния тим, ще заложи на същия стил. Или ще тръгне да се надлъгва с хитрия италианец.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ
ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма