Левски загуби с 0:1 гостуването на Хайдук от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Победното попадение за домакините вкара Марко Футач в 24-ата минута. Таранът се разписа от дузпа, oтсъдена за нарушение на Димитър Пиргов срещу Савас Генцоглу. 

По-сериозните положения бяха пред вратата на "сините", като на няколко пъти капитанът Божидар Митрев трябваше да се намесва. 

Мачът бе съпътстван със скандали заради атаките на местните вандали срещу привържениците на Левски и сбиванията между агитките. Доста от българските фенове, някои от които арестувани, не успяха да влязат на стадиона в Дугополие, предградие на Сплит. Срещата се състоя на малкия стадион "Хърватских витезова", тъй като "Полюд" бе ангажиран с провеждането на концерт.

Дори и на терена прехвърчаха искри и играчите на Хайдук демонстираха високомерието си. Това ясно пролича в 66-ата минута, когато Зоран Нижич удари шамар на Антонио Вутов, след което за кратко настана меле. От трибуните пък бяха хвърляни предмети по играчите на Левски.

В тежкото гостуване в Хърватия Николай Митов заложи на дебютанта Нелуц Рошу, докато последното попълнение - испанецът Жорди Гомес, остана на пейката. Румънският халф си партнира в средата на терена с Васил Панайотов, на върха на атаката бе Жуниор Мапуку, подпомаган от Вутов, Нар и Прохазка. Бабатунде Адениджи и Серджиу Буш също бяха сред резервите, като заедно с Гомес се включиха през второто полувреме, но това не доведе до особена промяна на играта на Левски. За цял мач "сините" така и не съумяха да затруднят сериозно стража на Хайдук Данте Стипица. 
 
Неприятното за Левски е, че не успя да вкара поне гол в гостуването, за да стигне до благоприятен резултат преди реванша, който е на 20 юли от 20:00 часа. Както е известно, двубоят в София ще се играе пред празните трибуни на "Vivacom Arena Георги Аспарухов" заради наказанието, наложено от УЕФА.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма

РЕЗУЛТАТИ И ВСИЧКО ЗА ЛИГА ЕВРОПА - ТУК!

ХАЙДУК - ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Марко Футач (24-дузпа)


Срещата по минути:
1 - Начало на мача.
3 - Нар овладя подаване на лявото крило и моментално продължи към нахлуващия в наказателното поле на Хайдук Иван Горанов, който центрира остро по земя, но пред голлинията Мапуку не се хвърли на шпагат, за да засече топката в мрежата.
14 - Нар се пребори за топката и я подаде на Вутов, който шутира по диагонал, тя попадна в Прохазка, той опита да продължи атаката, но в крайна сметка бе отсъдена засада на Мапуку. 
23 - ДУЗПА за Хайдук! Савас Генцоглу е повален от Димитър Пиргов в наказателното поле на Левски и съдията Мохамед ал Хакин логично посочва бялата точка.
24  ГОЛ! 1:0 за домакините след гол на Марко Футач! Голмайсторът на Хайдук реализира в долния десен ъгъл на Митрев, който се хвърли в обратния.
36 - Васил Панайотов бе фаулиран от Марко Футач и остана да лежи на терена. Халфът на Левски получи медицинска помощ, след което се изправи и продължи участие.
43 - Футач отново се озова на чудесна позиция в наказателното поле на Левски, Пиргов обаче с отличен шпагат успя да изчисти. 
45+2 - Край на първото полувреме.
-------------
46 - Начало на второто полувреме.
54 - Спасяване на Митрев.
56  Радошевич стреля опасно от фаул, получи се коварен рикошет, но Мирев успя да избие, а при последвалата добавка играч на домакините прати топката в аут. 
62 - Митрев спаси удар на Анте Ерцег.
66 - След центриране на Мапуку в наказателно поле на Хайдук Вутов опита да играе, но се сблъска с вратаря. След това последва спречкване между играчите на двата тима, заради което Вутов и Зоран Нижич получиха жълти картони. Двамата бяха най-активни в свадата, като юношата на Левски получи шамар, а след това замахна и отвърна на съперника. 
67  Мапуку е сменен от Серджиу Буш.
69  Жорди Гомес записва дебют за Левски, заменя Вутов.
79 - Жорди Гомес центрира отдясно, а на далечната греда Васил Панайотов засече с глава в аут. 
80 - Нов пропуск на хърватите. Никола Влашич излезе на добра позиция и стреля, за късмет на "сините" в аут. 
82  Митов пуска Бабатунде Адениджи на мястото на Панайотов.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+4 - Край на мача. Левски загуби с 0:1 от Хайдук. 


ХАЙДУК: 1.Данте Стипица, 27.Хисен Мемола , 3.Борха Лопес, 23.Зоран Нижич , 14.Йосип Радошевич, 8.Никола Влашич (86  21.Иван Пешич), 90.Савас Генцоглу (66  18.Звонимир Кожул), 5.Бари Хамза , 50.Анте Ерцег  (89  11.Франк Охандза), 32.Фран Тудор, 9.Марко Футач 
Резерви: 25.Карло Летица, 2.Густаво Санта Роса, 17.Йосип Юранович, 18.Звонимир Кожул, 21.Иван Пешич, 22.Саид Ахмед Саид, 11.Франк Охандза
Треньор: Хуан Корийо

Резултат с изображение за пфк левски
ЛЕВСКИ: 21.Божидар Митрев, 19.Милош Цветкович , 3.Димитър Пиргов, 28.Давид Яблонски , 4.Иван Горанов , 71.Васил Панайотов  (82  17.Бабатунде Адениджи), 30.Нелуц Рошу, 15.Роман Прохазка, 7.Франсис Нар, 8.Антонио Вутов (69  13.Жорди Гомес), 10.Жинуор Мапуку (67  9.Серджиу Буш)
Резерви: 24.Александър Любенов, 4.Мики Орачев, 13.Жорди Гомес, 25.Георги Ангелов, 17.Бабатунде Адениджи, 9.Серджиу Буш, 75.Алекс Боримиров
Треньор: Николай Митов

Дугополие, „Хърватских витезова“
Съдия: Мохамед ал Хакин (Швеция)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация