Хюсеин Омар Абдулгани Сюлеймани пристигна изненадващо след началото на сезона във Верея. Той е на 40 години и е сред футболистите с най-много мачове в историята на националния отбор на Саудитска Арабия. Левият бек успя да си спечели с времето титулярно място във Верея и се представя на ниво. Покрай неговото име се завъртяха няколко слуха - че е част от кралското семейство на Саудитска Арабия, както и че е извадил 150 000 евро, с които е платил част от забавените заплати във Верея. По тези и по много други теми БЛИЦ СПОРТ разговаря със Сюлеймани.

- Как се чувстваш в България и във Верея конкретно?
- Добре се чувствам. Атмосферата в отбора е много добра, а момчетата ме приеха отлично. Сплотен колектив сме. Градът също е красив, спокоен. Харесва ми.

- Имаше ли културен шок в теб при пристигането ти в България? Все пак Саудитска Арабия е изцяло друг свят.
- Не бих казал. Аз гледам основно футбола, а той е еднакъв навсякъде. Бил съм в Швейцария, където също играх, затова съм свикнал и не беше голяма промяна за мен. Играл съм и в Ал Насър, който е от столицата Рияд, а аз съм от Джида. Това са като два коренно различни града. Да, може би има голяма разлика между Саудитска Арабия и България, но футболът е футбол.

- Всъщност как се стигна до твоя трансфер във Верея?
- Мой приятел мениджър ми се обади и ми каза за тази възможност. Отговорих му: "Защо не". Аз искам да се уча, да виждам нови места. За мен България е поредното училище.

- В нашите медии се появи информация, че си дал 150 000 евро, с които си платил забавени заплати на своите съотборници. Има ли истина в това?
- Не, пълни глупости. Защо аз да плащам на другите. Да, има финансови проблеми в клуба, но не съм аз човекът, който плаща или е плащал заплати.

- Какво мислиш за футбола у нас?
- Добър е, но се нуждаете се от по-добри стадиони. Виждам и един голям проблем - няма много фенове на стадионите.

- Може би защото футболът ни не е достатъчно добър...
- Не. Мисля, че хората в България не обичат футбола. Има много държави със слаб футбола, слабо първенство, но идват много хора по стадионите. Мисля, че наистина просто хората тук не харесват футбола толкова много.

- Съотборниците ти във Верея разпитват ли те за живота в Саудитска Арабия, за футбола там?
- Да, често го правят. Аз редовно им показвам видеа от мачовете на Ал Ахли, Ал Насър. Виждат какви фенове има там. Между другото - виждам, че в България има много добри млади футболисти, които имат бъдеще. Но и при тях има повече сила, отколкото техника. Понякога трябва да играеш с топката, не само да я изриташ или подадеш. Понякога трябва тя да се задържа, за да контролираш играта и мача. Това липсва според мен - задържането и контролирането на топката. Ако топката се задържа в теб, тогава ти контролираш мача.

- Кой според теб е най-добрия отбор в България? Какво мислиш за водещите ни тимове - Лудогорец, ЦСКА, Левски?
- Все още не съм играл срещу нито един от тях. Аз дойдох по-късно и се надявам да играя срещу тях. Но мисля, че в момента най-добрият отбор е Лудогорец. Знам, че последните 6 години са непрестанно шампиони и виждам защо. Те са най-добрите в момента.

- В Саудитска Арабия следят ли представянето ти в България с екипа на Верея?
- Да. Медии и специалисти. След всеки мач има оценки, има материали за представянето ми. Гледат в интернет мачовете.

- Ти си на 40 години. Не е ли прекалено много това за футболист, който не е вратар?
- Във футбола е важно това, което усещаш на терена. Ако можеш да тичаш, да се бориш, да се чувстваш добре - няма значение на 20 години ли си, на 40 ли си.

- В средите се води слух, че си част от кралската фамилия на Саудитска Арабия. Има ли истина в това?
- Не, не... Не съм част от тази фамилия. Чух и аз за това, но не съм част от тази фамилия.

- Какво беше детството ти? Как минават дните на един младеж в Саудитска Арабия?
- Целият ми живот е футболът. Аз играя от 8-годишен в школата на Ал Ахли и останах там до 20-годишната си възраст, а преди това пак ритах топката, но с приятели. Откакто съм роден, досега животът ми е футбол.

- В Саудитска Арабия почти цялото население е мюсюлмани, а при тях е позволено многоженството. Ти много жени ли имаш или само една?
- Да, така е. Но аз имам само една жена. И пет деца, като всичките са от нея. Оженихме се рано - бях още на 20 години. И за тези години имаме 5 деца.

- Семейството ти тук ли е?
- Да, те са с мен в Стара Загора. Този град е спокоен и тих. Много е добре за семеен живот.

- Някое от децата ти занимава ли се с футбол?
- Да. Единият ми син е студент в Турция и играе там. Искам като завърши да заиграе в Ал Насър. Виждам го, че е добър и обича футбола.

- Играл си в Ал Ахли и Ал Насър. Това не са ли отбори, които са големи съперници?
- Да. В Саудитска Арабия има четири големи клуба - Ал Ахли, Ал Итихад, Ал Насър и Ал Хилал. Феновете са много и ги подкрепят горещо.

- Това не ти ли създаде проблеми с феновете? Да играеш за два от големите съперници...
- Разбирам въпроса, но тези клубове са от различни градове. Ако бях играл в Ал Ахли и Ал Итихад, тогава може би щеше да е страшно. Както и ако бях играл в Ал Насър и Ал Хилал. Трудно се приема това от феновете.

- Какво мислиш да правиш, след като спреш с футбола?
- Не знам. Може би ще се върна в Ал Ахли като треньор, може пък да стана мениджър. Засега не си правя планове, защото още играя и мисля да продължавам.

- Може пък да инвестираш в някой български клуб...
- Да, може и това да направя. Ще помисля.

- Имал ли си мачове срещу българския национален отбор?
- Не. Виждал съм много мачове в интернет. Но не съм имал срещи.

- Ти имаш много мачове за националния отбор на Саудитска Арабия - около 140. Със статут на легенда ли си в собствената си страна?
- Не знам даже точно колко са моите мачове. Над 140 са май. Но има още много добри футболисти в Саудитска Арабия.

- А защото повечето не играят в чужбина? Забелязвам, че целият национален отбор е от местното първенство.
- Повечето просто не искат да сменят обстановката. Животът навън е скъп. Футболистите ни са такива, че предпочитат да стоят в местното първенство. Предпочитат да стоят у дома. Не бих казал, че няма интерес към тях, но те искат да си останат в Саудитска Арабия.

- Но не и ти...
- Аз просто исках да видя нови места, да науча нови неща. Ето сега съм в България - съвсем различна страна от нашата. Футболът ви е силов, докато нашият е по-техничен. Тук се залага на физиката, при нас на техниката. Различно е. В Швейцария основното беше бързината. Там наблягат на бързи футболисти и играят такъв футбол. Навсякъде е различно и на мен това ми харесва. Виждам и уча нови неща.

- Гледа ли контролата между България и Саудитска Арабия в понеделник, която ние спечелихме с 1:0?
- Не, не успях да гледам. Но четох в нашите медии, че сме играли много слабо. Имаше много критика към футболистите. Видях реакциите и те не бяха добри.

- Но вие сте на световното първенство, а ние не.
- Ние сме се борили за това и сме го постигнали.

- Кога беше твоят последен мач за Саудитска Арабия и мислиш ли, че може да получиш повиквателна за Мондиала в Русия?
- Беше в края на 2014 година в контрола срещу Уругвай. Мачът завърши 1:1. Колкото до предстоящото световно първенство - ще се боря за място в отбора. Защо пък да не ме повикат, ако се представям добре тук? Никой не ми е звънял досега да говорим по тази тема. Но при нас няма практика селекционер или мениджър или пък някой друг да се обажда. Разбираш, че си част от тима едва когато в клуба пристигне писмото.

- Какво мислиш, че ще бъде представянето на Саудитска Арабия на Световното?
- Ще бъде трудно. Важно е да играят добре, а не толкова резултатите. Ако феновете преценят, че не са се представили добре и не са се раздавали, тогава прибирането в Саудитска Арабия ще бъде тежко за футболистите.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018