Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков даде интервю за БЛИЦ, в което сподели мнението си след нулевото равенство с Истанбул Башакшехир. Опитният полузащитник изрази мнение, че "орлите" могат да преодолеят групата и да продължат в елиминациите в Лига Европа. Дяков говори още за родния шампионат, както и за националния отбор.

- Доволни ли сте от спечелената точка и много трудно ли ви беше в Истанбул? 
- Съперникът е доста качествен отбор. Имат много силни индивидуалности. Смятам, че е добро начало на Лудогорец в групата.

- Стъписани ли бяхте в началото? На какво отдавате трудните начални минути, в които на няколко пъти лесно се пропукахте?
- Да, не започнахме добре. Първите 15-ина минути бяха слаби за нас. Почти всички сбъркахме топки и от там дойдоха опасностите пред вратата ни. Но радващото е, че след това си върнахме самочувствието и заиграхме така както можем.

- Липсваха ли ви Марселиньо и Мисиджан? 
- Те са много добри футболисти. Разбира се, че липсват, но смятам, че момчетата, които ги заместиха, също се постараха да дадат всчико от себе си. Бяха на добро ниво.

- Шансовете на Лудогорец след изиграването на първите два мача в групата? 
- И след първите мачове ми се затвърждава впечатлението, че групата ще е много интересна и завързана. До края може би няма да е ясно кой ще продължи напред. Надявам се, че ще успеем да излезем от групата, въпреки че много добре си правим сметката, че това ще е изключително трудно и ще трябва и късмет.

- По-голямо ли ще е напрежението в домакинските мачове, когато ще бъдете длъжни да печелите? Първият от тях е на 28 септември, когато приемате Хофенхайм.
- Така е, но пък в Разград вече ще бъдем подкрепяни от нашата публика, ще играем пред пълен стадион. Това също е предимство - да играеш пред феновете си. Смятам, че ще направим хубав втори мач.

- За шестте години в Лудогорец спечели шест шампионски титли, още трофеи, както и игра два пъти в групите на Шампионска лига. Каква е формулата на успеха в клуба от Разград през твоите очи?
- Много е важно, че при нас има спокойствие. Ръководните фактори, двамата братя собственици - Кирил и Георги Домусчиеви, както и спортно-техническото ръководство, от доста време сме заедно. Винаги опитват те да поемат напрежението, а отборът да е спокоен. Работи се изключително професионално - не само финансово, а и от всякакъв друг аспект. Всичко е подсигурено на отбора и не ни остава нищо друго, освен да мислим за футбол. И затова смятам, че се получават нещата. Ние сме концентрирани към играта. Мислим изцяло за футбола, всичко друго при нас е на топ ниво.

- При гостуването в Истанбул за пореден път се видя, че в Европа играете по друг начин в сравнение с мачовете по родните терени. Като че ли се раздавате доста повече на европейската сцена?
- Стремим се и за мачовете в България да излизаме така мобилизирани. Но наистина двубоите в Европа са съвсем друго нещо. Доста по-приятно е за игра. Нивото е по-високо, отборът срещу теб също играе футбол, а у нас доста отбори ни се затварят и докато намерим път към вратата им, ни е много трудно. 

- Голът се печеше срещу Истанбул Башакшехир. Ако Жоао Пауло беше вкарал, смяташ ли, че щяхте да спечелите?
- Да, печеше се наистина. И двата отбора имахме положения. Заслужено завършихме наравно. Да, положението на Жоао беше страхотно, но не успя да вкара.

- Кой измежду ЦСКА и Левски считате като по-сериозния противник за шампионската титла този сезон?
- Още е рано да се каже. Радващо е, че и двата клуба вдигнаха самочувствието и нивото на отбора си. Ние не се притесняваме, напротив - радваме се, защото силната конкуренция помага и на нас. Със сигурност ще бъде трудна година, но се надявам отново да бъдем шампиони. 

- Не ти ли омръзна да печелиш трофеи? 
- Със сигурност не ми е омръзнало. Това е най-сладкото нещо. Накрая целият труд, който си вложил, виждаш в какво се изразява - титли, купи... Никога няма да ми омръзне да печеля.

- Дразни ли те това, че постоянно има подмятания по адрес на Лудогорец как съдиите ви помагат и се радвате на комфорт в мачовете по родните терени? 
- Чак да ме дразни... Но наистина не е приятно, когато постоянно ни казват, че сме съдийски отбор. В Европа вече толкова години играем успешно. Ако в България ни броят за съдийски отбор, би трябвало в Европа бързо да приключваме курса, а виждате, че не е така. Стремим се да не обръщаме внимание на тези неща. Да, навсякъде се допускат грешки, но тук в България малко повече се акцентира на тях. Не ни е приятно, защото тези приказки донякъде омаловажават труда ни. Но хората, които наистина разбират от футбол и гледат коректно, виждат как стоят реално нещата.

- Не беше повикан в националния отбор за последните два мача от световните квалификации, след като имаше да изтърпяваш наказание срещу Швеция. Ще бъдеш ли върнат в състава за последните срещи - с Франция на 7 октомври и Люксембург (10 октомври)?
- Честно казано - не знам. Старши треньорът ще определи групата. Дали съм там или не, не е от толкова голямо значение. Важно е националният отбор да продължи възхода, който според мен дойде с последните резултати. И да задържим добрата дисциплина, която е вътре в отбора. А това кой е повикан или не, важно е България да върви.

- Още колко години ще ни топлят спомените за САЩ`94?
- Сигурен съм, че наближава това време, когато ще се класираме на голям форум. Трябва да имаме повече вяра и самочувствие. И разбира се - много работа ни чака. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА 

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка