Един от големите таланти на Славия Андреа Христов се разписа във вратата на Левски в столичното дерби в събота и лиши родния си клуб от победата - 1:1. 18-годишният защитник призна в интервю пред БЛИЦ СПОРТ, че срещата със "сините" е била по-специална за него. Христов заедно със своя брат-близнак Петко Христов играят близо четири години в школата на "Герена", след което се озовават в Славия. 

- Анди, честито за гола срещу Левски! Toва ли е най-сладкият миг в кариерата ти до момента?
- Имал съм и по-сладки. Надявам се тепърва да предстоят радостни моменти в кариерата ми. Играл съм в Левски и много исках да им покажа, че са сгрешили. Е, показах им го...

- Не сдържа емоциите си след гола...
- Да, така беше. Много се зарадвах след отбелязването на гола. Наистина бях мотивиран да се докажа точно пред Левски. 

- На кого посвещаваш попадението?
- На родителите ми, защото те са моята опора. Всичко дължа на тях.

- След като отбеляза, помисли ли си, че можете и да постигнете победа над Левски?
- Още преди да изравним, показахме, че заслужаваме победата. Можехме да вкараме и преди моя гол. Те пък ни поведоха след наша грешка. Левски нямаше нито едно положение за целия мач. 

- Надскочихте ли възможностите си или просто се възползвахте от неубедителната игра на Левски?
- От началото на първенството показваме една и съща игра. Изпълняваме това, което се иска от нас - да играем спокойно, да си подаваме, да практикуваме атакуващ футбол. Смятам, че срещу Левски го показахме.

- След това равенство започнахте ли отново да мислите за класиране в Топ 6? 
- Все още сме далеч от шестицата, но целта не е непостижима. Ще се опитаме след Нова година да се класираме в Топ 6. Шестият Верея има 7 точки повече от нас, но можем да ги догоним.  

- Каква е нагласата ви преди гостуването утре на Етър от 1/4-финалите за Купата на България?
- Скачаме с всички сили за Купата. Мачът с Етър е много важен, искаме да се класираме на полуфинал. А и имаме и да им връщаме за загубата (1:2) отпреди дни, когато си вкарахме два нелепи автогола. Надявам се след последния съдийски сигнал утре ние да се радваме. 

- С брат ти Петко колко време бяхте в школата на Левски? 
- Близо четири години играхме на "Герена". Първият ни треньор беше Александър Георгиев, който водеше набор 1998. След това при набор 1999 треньор ни беше Божидар Костадинов. С родителите ни обаче преценихме, че е по-добре за развитието ни да преминем в Славия.  

- Вярно ли е, че си играл нападател и кога беше преквалифициран в защитник? 
- Така беше наистина. Играх и халф, но след разговори с Владимир Иванов той ми каза, че е по-добре да бъда защитник. Много съм благодарен на Фугата, страхотен треньор е. При него съм научил най-много до момента. Владимир Иванов винаги е помагал на мен и брат ми Петко - не само на терена, а и извън него. 

- Брат ти Петко осъществи трансфер в чужбина и вече е футболист на Фиорентина. Ти мислиш ли също да заиграеш зад граница? 
- В момента съм отдаден на Славия. Искам да продължа да се развивам, стремя се да играя добре. Ако има оферти, бих се радвал да премина в друг клуб. 

- Кои са кумирите ти във футбола? 
- Много харесвам играта на Лео Меси. От българските футболисти харесвам най-много Христо Стоичков и Димитър Бербатов - най-вече заради това, което са постигнали извън България.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018