Унгарецът Клайн Дейвид, който съобщил на съпругата на Боян Петров Радослава за изчезването му в района на връх Шиша Пангма в Хималаите, разказа, че двамата се разделили на 29 април. 45-годишният българин решил да изкачва хималайския връх сам - нещо, което не е необичайно за него, след като прекарал три нощи на 6000 и 6400 метра, след които спътниците му по експедиция започнали да слизат. Сред тях били и двама италианци - Марио Виелмо и Себастиано Валентини. Те сега се намират на височина 4300 метра в Тингри, където слезли, за да възстановят силите си предвид предстоящия опит за изкачване.

Петров бил видян за последно на 3 май. Българинът бил близо до зоната на Лагер 3. На 5 май обаче украински алпинист, част от експедицията, достигнал до него с трима шерпи и намерили палатката на Петров полуотворена и пълна със сняг. Там бил и спалният му чувал. 

Клайн Дейвид съобщава, че има надежда Боян да е слязъл по друг път до вътрешните лагери, където има палатки със запаси от храни и може да се оцелее.