Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Това написа във "Фейсбук" жената до алпиниста Радослава Ненова.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежният склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е...", написа съпругата му Радослава Ненова във "Фейсбук".

45-годишният Боян Петров замина за Хималаите за поредната си експедиция по изкачване на осемхилядник. Българинът атакува връх Шиша Пангма с височина 8013 метра. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха. 

Алпинистът ни е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него. 

Боян Петров замина за Тибет на 10 април, за да атакува поредния си осемхилядник - Шиша Пангма. Това е поредната експедиция, която е част от проекта му за изкачване на 14-те върхове над 8000 метра.

Шиша Пангма за последно е атакуван от българи през пролетта на 1999 година. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 метра).

Припомняме, че през юли 2017 година Боян Петров изкачи върха Гашербрум-2 (8035 метра). Той беше неговият 9-и осемхилядник. В периода от 2009 до 2017-а Петров покори девет осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035).