Ултрамаратонецът Красимир Георгиев заслужено обира овациите вече трети пореден ден. Героят пробяга на пътека в един от столичните молове точно 246 километра в 36-часовото предизвикателство, което приключи повече от успешно. Благородната кауза събра над 16 хиляди лева, които ще бъдат използвани за тренировъчни спортни лагери на деца, преборили рака, както и покриване на разходи за участието им на голямото международното състезание "Игри за победители" 2018 в Москва.

"Щурото" 36-часово бягане на Георгиев, както той самият го определи, започна в 10:00 часа сутринта в петък в "Park Center Sofia" и приключи точно в 22:00 часа в събота. На втората пътека до него се изредиха повече от 200 човека. За 36-те часа не е имало момент, в който пътеката да остане празна. Дори напротив - имаше хора, на които се наложи търпеливо да изчакат час-час и половина, докато успеят да бягат до Краси. Дори най-тежката част от денонощието - нощните часове, бяха покрити на 100% от хора от клуб "Бегач". Те се разпределиха през половин до един час, за да има пейсъри (придружаващи бегачи) Георгиев през цялата нощ. Друг голям жест, който направи клубът, бе да удвои даренията, направени от членовете му. Във времето между 23 часа вечерта до 9:30 сутринта хората от клуб "Бегач" са изминали точно 78,9 км и дарили 1600 лева.     

Организаторите съобщиха на пресконференция днес, че точната сума в кутията е 10 338 лева. От нея са били извадени и 200 рубли, дарени от руски граждани. По банковата сметка на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" в последните дни са преведени малко над 5700 лева. Организаторите поясниха, че това не е крайната сума, като се очакват още постъпления по банков път. 

Първоначалните очаквания на Краси Георгиев и екипа му да се съберат около 5000 лева за малките герои бяха смело надминати. "Наистина не очаквахме, че ще се събере толкова голяма сума. Беше наистина щура идея, но много хубаво се получи. Благодарен съм на всички хора, които помогнаха, най-вече на екипа ми", сподели доволният Краси Георгиев. 

"Исках да покажем, че и с най-щурото нещо може да се направи нещо. И то да го направи някой, който е никой. Всеки желаещ може да помага, по всякакъв начин, независимо дали с бягане на пътека или по друг начин. Наистина не очаквах да съберем толкова пари и медии на едно място. Благодаря специално на екипа ми, защото без тях нямаше да успея. Аз бях като едно беззащитно хлапе на пътеката. Ако не бяха хората около мен, нямаше да успея. Имаше кой да ми дава храна, вода... Бях като двегодишно дете, на което в главата му е да сложи единия крак пред другия. Всички хора около мен ми даваха сила. Тези, които тичаха на втората пътека, доста ми помагаха. Изобщо не беше лесно, наистина по едно време болеше доста", разказа още ултрамаратонецът.

Физиотерапевтът Димитрина Сивкова от "Fina Style" разки, че Краси е имал точно 23 минути сън по време на 36-часовото бягане - "Първият път спа 15 минути, което е силно казано сън... втората му дрямка беше 8 минути."

"Основните му почивки, които включват и двете със сън, бяха три по 15-18 минути. И пет почивки по 5-6 минути за стречинг. През цялото време беше на пътеката - тичаше и се движеше. Герой е, уникална машина! Справи се отлично", добави Сивкова, която беше част и от рекордите на Кирил Николов - Дизела и Антония Григорова на Ком-Емине. 
 
"С Краси минахме през доста проблеми. Коляното го заболя на седмия част, имаше и проблем със стомаха. Стара травма на стъпалото му се обади, но нито за миг не сме имали съмнения, че ще успее. Той просто трябваше да издържи тези 36 часа", добави Димитрина Сивкова.

"Благодарение на изключителния медиен и обществен интерес към кампанията, на втората пътека през всички 36 часа от предизвикателството имаше поддръжници, дори през нощта. Пристигаха хора от различни краища на страната, които искаха само да бягат рамо до рамо с Краси за около 5 минути и да дадат своя принос за каузата. Хората бяха на най-различни възрасти - от деца до хора, надхвърлили 70-те. Сред решилите да вдъхнат кураж на Краси, бяха и някои от децата "сървайвъри", за които се набират средствата. Подкрепиха го и много известни личности и спортисти, сред които алпинистът Боян Петров и боксьорът Кубрат Пулев", разаказа Венелина Величкова от агенция за комуникации и дигитален маркетинг "all6" - един от основните организатори на кампанията и събитието.

Предизвикателството "36 часа" е поредното тежко изпитание, което Краси Георгиев преодоля успешно. 42-годишният столичанин има успешно завършени над 60 маратона (42 км) и близо 40 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят, сред които определяното за най-тежко състезание по бягане в света "Бeдуотър" (216 км в Долината на смъртта), "Маратон на пясъците" (240 км в мароканската пустиня) и "Бразил 135+" (257 км в джунглата). Въпреки богатия си опит в подобни състезания по бягане обаче, той каза, че 36-те часа по пътечка доста са го изцедили - както физически, така и психически. "Това нещо ще го помня винаги!", добави Краси Георгиев.

Кампанията "36 часа" не приключва до тук. Даренията към банковата сметка на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" продължават и след края на бягането. Представители на сдружението споделиха, че имат нужда от съдействие и за други свои дейности като изграждането на възстановителен център край София, за своя дневен център към болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” и други. Краси Георгиев също вече обяви, че това е първата от поредица благотворителни инициативи, с които смята да изпълни годината. Каузите ще бъдат различни, а каква ще бъде следващата идея ултрамаратонецът и екипът му ще обявят скоро.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

За дарения по банков път и подкрепа за кампанията:

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
IBAN: BG13FINV91501014721936
BIC: FINVBGSF
Първа Инвестиционна Банка АД
Основание за плащане: "36 часа"

Стартът на "36 часа":

ФИНАЛЪТ:


Снимки Георги Даскалов: