Бадминтонистката Мария Делчева стана златна медалистка от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, спечели и редица и други отличия. Това пък заслужено й отреди място сред номинациите на съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта за Спортист на България до 18 години за 2018 г. Може да дадете своя глас - ТУК!.

Както вече съобщихме, спортният концерн ASICS и неговият представител в България Любо Ганев са официален партньор на анкетата. Лидерът в автомобилния бранш в България "Мото-Пфое" също подава ръка на родните таланти. Компанията също стана спонсор на "Спортист на България до 18 години за 2018-а". 

17-годишната софиянка Мария Делчева започва да тренира бадминтон още преди 11 години. Запалва се, докато посещава тенискортовете на Академик в София, където майка й е треньор. Първоначално започва с традиционния федербал с приятели в парка, но след това нещата стават сериозни.

Делчева започва да тренира в Академик, след това играе за няколко други клуба, сред които и този на Петя Неделчева – Левски Люлин. В момента е състезател на клуб Стара Загора, където тренира при Слънчезар Цанков. Част от екипа й е нейният брат Димитър Делчев – бивш национален състезател по бадминтон.

„За бадминтона научих най-много от Петя Неделчева и от брат ми Димитър. Той беше национал, но реши да се откаже и да заложи на ученето. Моите идоли са Петя Неделчева, която е най-добрата българка в бадминтона, и испанката Каролина Марин -световна, европейска и олимпийска шампионка. Именно тя ми показа, че европейка може да победи най-големите сили и да стъпи на световния и олимпийския връх“, признава талантливата българка.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Мария Делчева учи в столичната Гимназия по строителство, архитектура и геодезия със специалност „Ландшафтна архитектура“. Опитва се учението и спорта да вървят заедно и да не изостава в едното за сметка на другото. Затова става много рано сутрин, за да учи. Тренира по два пъти на ден, когато не е на училище, а през останалото време по веднъж дневно по около два часа. Признава, че харесва силните удари и атакуващия стил, а любимото й оръжие на корта е смачът.

Делчева признава, че големите й конкурентки са от Азия, където нивото на бадминтона е много високо и това е един от най-разпространените спортове. В Европа води битки със състезателки от Франция, Унгария и Чехия. Явно успява да ги надвие, тъй като е №1 в европейската ранглиста в своята възрастова група.

Талантливата спортистка разкрива, че бадминтонът я учи на борбеност и дисциплина. На турнирите може да бъде видяна да играе на сингъл и двойки, но не може да намери подходящ партньор за смесени двойки. Голямата й цел е участие на олимпийските игри в Токио. Пожелаваме й успех и дано успее да разгърне още повече големия си спортен потенциал.

!!! Дайте своя глас за Спортист на България до 18 години за 2018 г. !!!