Стрелецът Кирил Киров спечели златен медал от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където заедно с германката Ванеса Зеегер триумфираха в отборната стрелба с пистолет от 10 метра. По-рано през годината той и Мирослава Минчева спечелиха бронзово отличие отборно от европейското първенство за юноши и девойки в Дьор.

Това пък заслужено му отреди място сред номинациите на съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта за „Спортист на България до 18 години за 2018 г.“ Може да дадете своя глас – ТУК!.

Както вече съобщихме, спортният концерн ASICS и неговият представител в България Любо Ганев са официален партньор на анкетата. Лидерът в автомобилния бранш в България "Мото-Пфое" и телекомуникационният гигант "А1" също подават ръка на родните таланти и станаха спонсори на "Спортист на България до 18 години за 2018-а".

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Кирил Киров е роден на 19 февуари 2000 г. Ученик е в 12-и клас в пловдивското училище „Св. Патриарх Евтимий“. Успехите от Буенос Айрес и Дьор не са единствените му отличия от големи състезания. Вече има спечелени 5 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала. Трябва да се отчете, че първото място на Младежките олимпийски игри е най-високият връх в дисциплината с въздушен пистолет, постигано от български стрелец при младежите.

Тренира в АСК "Тракия" (Пловдив) при треньорката Румяна Апостолова. Започва със стрелбата през 2013 година, а пет години по-късно вече е на олимпийския врэх. Киров не смята да се отдава на почивка след постигнатия голям успех в Буенос Айрес, а се готви усилено за европейското първенство по спортна стрелба, което е в началото на следващата година.

"Едно от любимите ми занимания е да чета книги. Особено по време на олимпиадата си почетох доста. Има една книга на Лао Дзъ - "Дао Дъ Дзин". Бих казал, че това е странно четиво, не е за всеки, но на мен лично ми е интересно. Ако трябва да обобщя погледа си в живота с една дума - тя е баланс. За мен балансът е абсолютно всичко - има добро, има зло, но във всяко добро има и малко зло, както и във всяко зло има малко добро", каза още олимпийският младежки шампион от Буенос Айрес.

Освен с четене и източна философия, Кирил Киров обича да запълва времето и с голямото си хоби – да свири на китара. Това несъмнено води до асоциация с легендарния кинохит „Десперадо“, в който героят на Антонио Бандерас беше еднакво добър с пистолет и с китара в ръцете си.