Левски отстъпи с 0:1 при гостуването на Ботев от 28-ия кръг на Първа лига, инкасирайки трета поредна загуба. Големият герой за "канарчетата" и днес е Стивън Петков, който още преди няколко месеца се утвърди като златната резерва на "жълто-черните". Юношата на Левски реализира в 79-ата минута, оставяйки столичани с празни ръце. Петков се извиси в наказателното поле на Божидар Митрев след центриране на Тодор Неделев и след като Давид Яблонски не се намеси, за тарана не бе проблем да разплаче "сините" на Разпети петък: 

Цяло второ полувреме Левски игра с човек повече след червен картон на Димитър Пиргов преди почивката, но въпреки това избраниците на Делио Роси преклониха глава пред сърцатите "канарчета". И докато избраниците на Николай Киров зарадваха феновете си, то "сините" пак бяха отчайващо слаби и разочароваха привържениците си.

За тима от "Герена" това е четвърти пореден мач без победа и трета поредна загуба в Първа лига след 1:1 с Етър на "Герена", поражението с 0:1 от ЦСКА и домакинското 1:2 с Берое. "Сините" имат 50 точки, като са застрашени да загубят битката с Берое за третото място. Отборът на Александър Томаш има 48 преди днешното дерби на Стара Загора с Верея. Ботев пък е на петото място с 45 точки.

Преди срещата днес "канарчетата" и Левски си размениха по една победа през сезона. Първият двубой в Коматево "жълто-черните" спечелиха с 2:1 след обрат, а през тази пролет Левски ликува с 1:0 на "Герена" след автогол на Пламен Димов. Последният остана резерва днес. Киров предприе още промени, изваждайки от състава още Иван Чворович, Йордан Минев и Густаво Алфонсо. От първата минута започнаха Даниел Кайзер, Димитър Пиргов, Лазар Марин и Дуде Ндонгала. В Левски също имаше няколко промени в сравнение загубата с 1:2 от Берое. Роси реши да върне сред титулярите Иван Горанов и Васил Панайотов, които напоследък рядко получават шанс. В атака пък отново бяха Габриел Обертан и Антонио Вутов, който изтърпя наказанието си от три мача. На пейката днес останаха Афонсо Фигейредо, Хали Тиам, Станислав Костов и Сержиу Буш.

Точно румънецът пропиля най-чистата възможност за Левски. В 75-ата минута Буш направи фрапантен пропуск, след като Паулиньо центрира отдясно, но пред голлинията той засече неточно покрай дясната греда на вратата на Ботев, вместо да отбележи. 

През първото полувреме на три пъти гредите попречиха да падне гол. В седмата минута Ботев беше близо до откриване на резултата. Жоао Пауло, който и днес беше доста активен, отправи силен удар, пращайки топката в лявата греда. В 14-ата Серкан Юсеин влезе грубо в краката на Панайотов в центъра на терена, което доведе до напрежение между играчите.

В 28-ата минута Обертан бе близо до гол, но стреля в напречната греда. В 41-ата французинът се озоваваше очи в очи с Кайзер, което принуди Пиргов да го фаулира. Съдията Петър Костадинов показа директен червен картон на бившия защитник на Левски и Ботев остана с човек по-малко. "Канарчетата" обаче направиха така, че не пролича, че гостите имат числено превъзходство. Домакините дори създадоха повече голови положения от "сините". В 45-ата минута греда удари и Неделев, който беше с висока температура преди мача, но въпреки това излезе и игра, раздавайки се за любимия си отбор.

Попадението, с което Стивън Петков разплака Левски днес, е негово девето през сезона в Първа лига. В следващия кръг Ботев гостува на Берое - на 14 април (събота) от 15:00 часа. За "сините" предстои вечното дерби с ЦСКА от полуфиналите за Купата на България. Първият сблъсък е на 11 април (сряда) от 18:00 часа на "Васил Левски".


 
ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА

БОТЕВ - ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Стивън Петков (79)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача.
7  ГРЕДА! Жоао Пауло овладя центрирана топка и нахлу вдясно в наказателното поле на Левски и отправи силен далечен удар, при който топката се отби в лявата греда на вратата, пазена от Божидар Митрев. 
14  Жълт картон за Серкан Юсеин за грубо влизане в краката на Панайотов в центъра на терена. Играчът на Ботев заби бутоните си право в коляното на халфа на гостите, който се превиваше от болка, докато футболисти на двата отбора се спречкаха за кратко.
18 - Митрев сгреши с изнасянето на топката, подарявайки я на домакините, които обаче не го затрудниха с неточно центриране в наказателното му поле.
22 - Добра възможност за Ботев след извеждащо подаване на Неделев към Дуде Ндонгала, който отправи удар по земя покрай лявата греда в аут.
23  Жълт картон за Вутов, който повали Ндонгала, спирайки атака на "канарчетата".
28  ГРЕДА! Цветкович центрира отдясно, а непокритият в наказателното поле на Ботев Габриел Обертан стреля с десния крак право в напречната греда.
31 - Играта е временно спряна, тъй като Божидар Митрев пожела да смени футболните си обувки.  
41  ЧЕРВЕН КАРТОН! Димитър Пиргов е изгонен, след като повали Обертан, който се откъсваше на скорост сам срещу Даниел Кайзер. Съдията Петър Костадинов показа червен картон на бившия защитник на Левски, Ботев остава с десет човека.
45  ГРЕДА и след удар на Неделев. Националът стреля от малък ъгъл, топката се отби в дясната греда на вратата на Левски.
45+1 - Край на първото полувреме.
-------------------------
46 - Начало на второто полувреме.
46  Николай Киров пуска Пламен Димов в игра, Ндонгала е изваден.
49 - Удар на Обертан, топката прелетя покрай вратата на Ботев.
51 - Паулиньо демонстрира техника, минавайки между двама в жълто, след което центрирането му е избито от Лазар Марин.
57  Жълт картон за Иван Горанов за фаул срещу Неделев.
60  Делио Роси извършва първа смяна. Прохазка отстъпва място на Станислав Иванов.
64  Вутов е сменен от Серджиу Буш.
67  Отличен рейд на Жоао Пауло, който за момент се озова легнал на земята при спор за топката с Ейолфсон, след което стана, продължи да тормози гостите и от границата на наказателното поле стреля опасно, Митрев с върха на пръстите си успя да избие в корнер.
75  Буш не успя да открие резултата от отлична позиция. Паулиньо центрира отдясно, румънският нападател на Левски беше непокрит пред голлинията и засече с левия крак, но покрай дясната греда на вратата на Ботев. 
76  Стивън Петков заменя Серкан Юсеин.
79  ГОООЛ! 1:0 за Ботев след гол на златната резерва Стивън Петков! Неделев центрира от фаул, a на далечната греда Петков засече с глава и реализира поредното си важно попадение за "канарчетата", наказвайки родния си Левски. При ситуацията Давид Яблонски сгреши, оставяйки тарана на "жълто-черните" абсолютно сам в полето на Митрев.
82  Паулиньо излиза, Роси пуска Жерсон Кабрал.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+1 - Горанов центрира в наказателното поле на домакините, Марин не изчисти добре топката, която попадна в Обертан, ударът на французина беше спасен от Кайзер.
90+3 - Край на мача. Ботев победи Левски с 1:0.


БОТЕВ: 22.Даниел Кайзер, 28.Филип Филипов, 18.Радослав Терзиев, 3.Димитър Пиргов , 24.Лазар Марин, 10.Серкан Юсеин (76  20.Стивън Петков  ), 17.Лъчезар Балтанов, 29.Дуде Ндонгала (46  70.Пламен Димов), 8.Тодор Неделев, 9.Диого Кампос (58  7.Фелипе Бризола), 37.Жоао Пауло
Резерви: 99.Иван Чворович, 23.Йордан Минев, 26.Mилко Георгиев, 70.Пламен Димов, 6.Юлиано Алваро, 7.Фелипе Бризола, 20.Стивън Петков    
Треньор: Николай Киров


ЛЕВСКИ21.Божидар Митрев, 19.Милош Цветкович, 5.Холмар Ейолфсон , 28.Давид Яблонски, 4.Иван Горанов , 13.Жорди Гомес, 71.Васил Панайотов, 7.Паулиньо (82  26.Жерсон Кабрал), 15.Роман Прохазка (60  99.Станислав Иванов), 8.Антонио Вутов (64  9.Серджиу Буш ), 32.Габриел Обертан    
Резерви: 89.Николай Кръстев, 14.Хали Тиам, 25.Афонсо Фигейредо, 26.Жерсон Кабрал, 29.Станислав Костов, 99.Станислав Иванов, 9.Серджиу Буш    
Треньор: Делио Роси

Пловдив, спортна база в Коматево
Съдия: Петър Костадинов

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация