Левски ще опита да постигне едва втората си победа като гост от началото на сезона при днешната си визита на Етър. Срещата от 12 кръг на Първа лига започва в 17:30 часа. За първи път от 18 години на стадион „Ивайло“ ще се играе на осветление.

До момента от старта на сезона „сините“ имат само един успех в петте си гостувания – 3:0 над Пирин. В останалите срещи бяха записани две загуби (Верея и Ботев) и едно равенство (Локомотив Пловдив). Задачата на Левски във Велико Търново се усложнява от силните изяви на „болярите“ пред собствена публика. В предишния кръг „виолетовите“ направиха 2:2 с ЦСКА, като свалиха „червените“ от върха на класирането и спряха серията им от 8 поредни победи.

Мачът е стратегически и важен за двата отбора. Левски не бива да допуска да изостава от върха на класирането, тъй като предяви претенции в битката за титлата. Етър пък след мача със „сините“ ще играе и с Лудогорец. При две поредни загуби „болярите“ ще се простят с мечтите си за място в Топ 6.

От друга страна „виолетовите“ ще търсят първата си победа над Левски на „Ивайло“ от 27 години. Последният домакински успех на Етър над „сините“ е на 1 декември 1990 година, когато печели с 4:2. Красимир Балъков бележи две попадения, които са едни от последните му за „болярите“, тъй като през пролетта на 1991 година вече носи екипа на Спортинг (Лисабон). Точни за великотърновци са още Ангел Червенков и Илиян Киряков (дузпа). Петър Михтарски и Велко Йотов се разписват за Левски. В края на същия сезон „виолетовите“ станаха шампион на България.

Треньорът на Етър Станислав Генчев не възнамерява да прави големи промени в състава, на който заложи срещу ЦСКА. От травми са възстановени защитникът Венцислав Василев и нападателят Иван Петков. Преотстъпените от „червените“ Пламен Гълъбов и Никола Колев също са на разположение.

Делио Роси също няма проблем с окомплектоването на Левски. Лекарският щаб успя да вдигне Милош Цветкович. Единственият отсъстващ е Антони Белмонт, който получи травма на последната тренировка и отпадна от групата за мача.

Свързано изображениеЕтър – ЛевскиРезултат с изображение

Днес от 17:30 часа по Диема Спорт
Велико Търново, „Ивайло“
Съдия: Драгомир Драганов

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Етър: Хр. Иванов, Скерлев, Пехливанов, В. Минев, С. Александров, Д. Атанасов, Сърмов, Й. Апостолов, Руменов, Ив. Стоянов, Бадара
Треньор: Станислав Генчев
Контузени: няма; Наказани: няма

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Ейолфсон, Горанов, Панайотов, Гомес, Вутов, Обертан, Прохазка, Буш
Треньор: Делио Роси
Контузени: Орачев, Белмон; Наказани: няма

Баланс: 50 мача, 6 победи за Етър, 10 равенства, 34 победи за Левски, г.р. 117:40 за Левски

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Етър завърши наравно в четири от последните си пет домакински срещи и има най-много ремита в Първа лига от началото на сезона.
* „Болярите“ нямат загуба от столичен тим през този шампионат – една победа (над Славия) и три равенства.
* Двама от играчите на „виолетовите“ бяха част от последния шампионски състав на Левски – Веселин Минев и Георги Сърмов. При „сините“ има само един – Божидар Митрев.
* Етър е най-добрият домакин през сезона – 16 спечелени точки.
* Левски е с най-добрата защита в Първа лига – 4 допуснати гола или средно на мач по 0,36. „Сините“ не допуснаха попадение във вратата си в последните си три срещи от първенството.
* Десет човека от Етър са белязали кариерите си с престой в Левски. В треньорския щаб са трима – Станислав Генчев, Иван Вутов и Мирослав Иванов. При играчите има седем, играли за „сините“ - Кирил Акалски, Веселин Минев, Сашо Александров, Георги Сърмов, Тодор Колев и Цветомир Цанков (юноша на Левски).

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма