Левски гостува на Ботев (Пловдив) във второто поредно тежко изпитания пред италианския треньор Делио Роси. Двубоят между „канарчетата“ и „сините“ започва в 20:00 часа на базата на „жълто-черните“ в Коматево.

Домакините ще опитат да се върнат към силните си игри от Лига Европа, които въобще не успяха да повторят от началото на сезона в Първа лига. Все пак пловдивчани са носители на Купата и Суперкупата на България и в никакъв случай не може да бъдат лесно препятствие. „Жълто-черните“ вече сериозно са притиснати до стената, тъй като нямат победа в последните си 4 шампионатни двубоя - две равенства и две загуби. А у дома все още не са ликували - 3 поредни поражения.

Левски пък изживява ренесанс под ръководството на италианеца Делио Роси и на „Герена" вече открито се говори за титла. Левски типично по италиански все още не е получил гол, откакто Роси седи на пейката му - 3 победи и 1 равенство. 421 минути изминаха от последното попадение в мрежата на столичани. То бе дело на халфа на Верея Венцислав Бенгюзов - старозагорци са и единственият тим, вкарал на Левски този сезон.

В лагера на домакините Стивън Петков е аут от срещата, тъй като още не е възстановен от травма в глезена, получена преди над 20 дни. Извън групата на Ботев остана Меледже, който бе пред трансфер в Израел. Юсеин отново ще действа като опорен халф пред защитата, а сред избраниците на Николай Киров попадна Радослав Апостолов. Дуде Ндонгала се очаква отново да започне като ляво крило. Той вкара гол в контролата с Несебър (3:1) в паузата за националните отбори и пак ще бъде предпочетен пред Крум Стоянов.

От състава на Левски ще отсъства наказаният капитан Божидар Митрев. Така под рамката отново, както и в голяма част от мача с Лудогорец, ще е Александър Любенов. Пред него не се очакват корекции в отбрана и ще започнат Цветкович, Яблонски, Пиргов и Горанов. Исландският бранител Холмар Ейолфсон все още има трудности с комуникацията с отбора и ще остане резерва.

Френският дефанзивен полузащитник Антони Белмонт се представя добре в тренировките, но на този етап е малко вероятно да започне вместо Панайотов до Гомес в средата на терена. Прохазка има проблеми в прасеца от мача с Лудогорец, но ще стисне зъби и ще започне по левия фланг. Вдясно ще е Вутов, който бе част от Ботев през пролетта.

Интересните неща в атака ще трябва да измисля Габриел Обертан, който навлиза във форма и се утвърждава като основна фигура, а нападенията ще завършва Мапуку. Той едва ли ще остане цял мач и се очаква по някое време да бъде заменен от Буш.

Последните три мача между двата тима за първенство в Пловдив завършиха без победител - на 18.07.2015 г. резултатът беше 1:1, на 05.12.2015 г. бе 0:0, а на 30.10.2016 г. -1:1. Последният път, когато Ботев спечели срещу Левски у дома, бе на 26 април 2014-а с 2:0. „Сините“ ликуваха по-скоро - на 23 ноември 2014-а с 3:0.
 

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) – ЛЕВСКИРезултат с изображение

Днес от 20:00 часа по Диема Спорт
Пловдив, спортна база в Коматево
Съдия: Волен Чинков

Ботев (Пловдив): Чворович, Панов, Р. Терзиев, Димов, Й. Минев, Юсеин, Неделев, Балтанов, Бризола, Ндонгала, Виана
Треньор: Николай Киров
Контузен: Ст. Петков; Наказани: няма

Левски: Ал. Любенов, Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов, Панайотов, Гомес, Вутов, Обертан, Прохазка, Мапуку
Треньор: Делио Роси
Контузен: Рошу; Наказан: Митрев

Баланс: 127 мача, 36 победи за Ботев, 21 равенства, 70 победи за Левски, г.р. 233:142 за Левски

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Ботев загуби и трите си домакински мача от началото на сезона
* Левски е отборът с най-силна защита от старта на шампионата – 2 допуснати гола или средно по 0,29 на мач
* Ботев е в серия от четири поредни мача без победа в първенството
* „Канарчетата“ допуснаха гол във всяка една от срещите си от началото на сезона

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка