"Днес трябва да вземем важно политическо-стратегическо решение, касаещо и теми, които сме засягали на КСНС при президента. Всеки един от нас трябва да направи информиран избор, а откритото заседание опровергаха всички съмнения за непрозрачност", заяви по време на дебатите за придобиване на нов тип боен самолет лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Канал 3.

Жега в парламента заради F-16! Караянчева нахока двама депутати от БСП – викат по спешност Борисов и Радев (СНИМКИ) 

Той захапа президента Румен Радев и припомни, че през 2012 г. е лобирал именно за същия този самолет F-16. Той е подписал изводите за употребяван боен самолет в пакета предложен от Португалия-САЩ и е заявил, че този изтребител отговаря на всички изисквания.


Нинова изригна заради F-16: Злепоставихте ни пред света! Наливате вода във войната между... 

Цветанов припомни и показа интервюто на Радев като командир на ВВС, в което заема позицията, че час по-скоро трябва да купим именно F-16, защото сме заплашени да загубим въздушния си суверенитет.  

"Каква е промяната, когато той вече е политик и има съответните обвързаности и зависимости от тази политическа сила, която го издигна за президент?", свърза го с БСП Цветанов. Той припомни, че 10 държави-членки използват точно този изтребител на въоръжение.

Цветанов обясни как може да бъде намалена цената за нови изтребители F-16 

Шефът на военната комисия  НС и бивш командир на ВВС Константин Попов обяви причините защо е направен този избор - и защото предлагат пълен пакет от въоръжение.

"Изказвам моята огромна благодарност към всички, които работиха да стигнем до тук, защото нямаше как да имаме информирано решение без този дълъг труд. Дали правителството е избрало правилния път, смятам, че беше правилно, защото правителството иска Народното събрание да изпълни своите контролни функции. Защото, ако не минем през тази процедура, така народните представители поради липса на информация може да не ратифицират споразумението.", каза ген. Попов.