Румен Радев в момента се доказва като политик и до края на мандата ще стане напълно основателен въпросът дали вече не е изместил Бойко Борисов от позицията на най-силна фигура в обществения живот у нас. Между двамата има надпревара, която може да се превърне в дружба, ако политическата ситуация в страната го изисква. Това каза в интервю за „Тази сутрин” пред Антон Хекимян големият български актьор и зам.-председател на БСП Стефан Данаилов.

Той беше категоричен, че държавният глава не прави нищо под диктата на „Позитано” 20, но също така подчерта, че българската левица не изпълнява сляпо командите на европейските социалисти и именно с поведението си през последните години лидерът на ПЕС Сергей Станишев е отчуждил част от „червения” електорат.

Данаилов призна, че има разлом и между бившия премиер и председателя на БСП Корнелия Нинова, но не потвърди информациите, че вече е решено евролистата на социалистите да се води от друг, а не от Станишев.

Любимият на поколения българи актьор подчерта, че в политиката едно грешно решение може да заличи всичко, постигнато на сцената и на екрана. А той отново се готви за постановка – макар да признава, че все още му е трудно да ходи и зрението да не му позволява да чете текстовете. Въпреки тежките моменти в последните години, Стефан Данаилов пожелава на всички повече оптимизъм през 2019 г. и успехи – а те идват само със здравето.

- В навечерието на Коледа се намираме в дома на Стефан Данаилов, предстои ни интервю, но неговият ден започва много емоционално, със сурвакари. Яка ли Ви е гърбината, господин Данаилов?

Ами, яка, ужким ама ще видим тая година. Аз много разчитам на тази година и тия сурвакари ги поканих догодина пак да дойдат, защото се надявам, че ще бъде успешна година. Има много планове, много неща трябва да ми се случат

- Това ли беше най-трудния момент за Вас през тази година, да изпратите близък човек?

Аз очаквах, между другото, тя се мъчеше много накрая. Честно казано, макар че тя въобще не говореше за смърт, за такива работи, виждах че си отива. гледай сега, казвам че има една дата в живота си – 23, на 23 април почина Мери (Мария Данаилова, съпругата на актьора – б.р.), на 23 септември, пътувайки вече за Пловдив, на 24-ти ми беше изявата, ми съобщиха, че сестра ми е починала. И пътьом уреждах погребение и т.н. Но не си мислих да отложа представлението.

- Защо?

Артистът в такива моменти е на сцената.


Снимка: bTV

- Говорите отново за роли и ако можем да Ви наречем „Златното момче на българското кино и на българския театър”, в каква роля бихте се описали, по какъв начин бихте се описали в българската политика? 

Абе, виж сега не мога да достигна това, което съм направил като актьор – и да се спукам. Значи, аз в тоя дълъг период в който се хванах да се занимавам съм имал и приливи и отливи. То се знае, много силна активност, после малко размисъл, после пак активност и може би именно това ме поддържа да не се отчайвам от политиката, защото човек много лесно може да се отчае. Нали творецът е чувствителен в това отношение.

- Е, като актьор може да не се изхабиш, но като политик може и да се изхабиш.

Не, като политик може да направиш беля, да си зачеркнеш това, което си направил като актьор.

- И все пак, „Златното момче на българското кино” и… какво момче на българската политика?

Симпатичното момче на българската политика. Трябва да ти кажа, че хората ме обичат и като политик, и като артист.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ИЗНЕНАДВАЩАТА ПРОГНОЗА НА ЛАМБО ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ РУМЕН РАДЕВ И БОЙКО БОРИСОВ