Председателят на Европейския съвет (ЕС) Доналд Туск съобщи в Брюксел вчера, че срещата във Варна на лидерите на ЕС с турския президент Ердоган през март може да не се състои.  Това е заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море, като Туск добави, че е разговарял с лидерите на Кипър и Гърция по този повод.
 
Планира се Ердоган да се срещне във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща на 26 март, на която Борисов ще е домакин.
 
"От името на всички европейски лидери бих искал да изразя нашата солидарност с Гърция и Кипър, като настойчиво призовавам Турция да спре тези свои действия", каза Доналд Туск в Брюксел.
 
"Отново подчертавам суверенното право на република Кипър да експлоатира националните си ресурси според европейското и международно право, включително и конвенцията на ООН за моретата. Тези действия противоречат на ангажиментите на Турция за добросъседски отношения и нормализирането им с всички страни-членки. Готови сме да сътрудничим с Турция, като на Европейския съвет през март ще оценим дали са налице условията за провеждането на срещата на върха ЕС-Турция във Варна на 26-ти март“, изтъкна Доналд Туск, цитиран от БНР.
 
Срещата се организира след лобирането на Борисов, който разчита на Турция да прилага споразумението с ЕС за спиране на миграцията към Балканския полуостров. 
 
Следващото заседание на Европейския съвет е на 22-23 март, а срещата ЕС-Турция във Варна е предвидена за 26 март.
 
При молба да коментира въпроса, Борисов заяви, че е говорил с кипърския президент Никос Анастасиадис, който му е изложил притесненията си.

На въпрос какво би направил относно кипърските притеснения по време на срещата във Варна, Борисов заяви, че "ако някой си представя, че е приятна задача Юнкер, Туск и Ердоган да се приемат на вечеря, той явно е нов в политиката“.
 
"Това ще бъде извънредно сложна среща, извънредно натоварена с очаквания и напрежение. Доколкото знам Ердоган и другите, и познавайки себе си, далеч съм от това да си представя, че ще намерим разбирателство по повдигнатите въпроси. Това ще бъде тежко преживяване за всички ни и не е случайно, че откакто вчера пристигнах в Брюксел, всички ме питат как ще се справя. Това не е вечеря между приятели, събрали се да си говорят“, уточни Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!