Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че скорошната среща на високо равнище с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна, ще бъде „тежко преживяване“, съобщава "Фокус", позовавайки се на EURACTIV.
По време на днешната неформална среща на високо равнище в Брюксел на европейските лидери президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис повдигна въпроса за блокадата от страна на турските кораби спрямо изследването за газ в териториалните води на острова. При молба да коментира въпроса, Борисов заяви, че е говорил с кипърския президент, който му е изложил притесненията си.

Ердоган ще се срещне във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на 26 март във Варна, на която Борисов ще е домакин. Срещата е организирана след лобирането на Борисов, който разчита на Турция да прилага споразумението с ЕС за спиране на миграцията към Балканския полуостров.

На въпрос какво би направил относно кипърските притеснения по време на срещата във Варна, Борисов заяви, че „ако някой си представя, че е приятна задача Юнкер, Туск и Ердоган да се приемат на вечеря, той явно е нов в политиката“. „Това ще бъде извънредно сложна среща, извънредно натоварена с очаквания и напрежение. Доколкото знам Ердоган и другите и познавайки себе си, далеч съм от това да си представя, че ще намерим разбирателство по повдигнатите въпроси“.

„Това ще бъде тежко преживяване за всички ни и не е случайно, че откакто вчера пристигнах в Брюксел, всички ме питат как ще се справя. Това не е вечеря между приятели, събрали се да си говорят“, уточни Борисов.