"Сделката с ЧЕЗ е стартирала като бизнес сделка, но сами видяхте как ескалира тази тема и някои се опитаха да направят политически въпрос от нея. Това развитие на събитията не беше благоприятно за никой". Това заяви в ефира на Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Не съм съгласна с президента Радев. Чешката компания продава свои активи, които се продават в България. Имало е конкурс, който се е провел по техните правила. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането", каза още Петкова.

"След тази ескалация на напрежението, изключително пресилена и изкуствено създадена, премиерът Борисов като отговорен държавник потърси контакт с г-жа Върбакова и българската компания, за да видим какви са възможностите българската държава да влезе по някакъв начин в тази сделка.

За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са опасенията на хората. Искаме да създадем такива условия, че такива страхове да бъдат минимализирани. 

Темата с цената е последната, която ще бъде обект на дискусии, по-важното е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", категоричен е енергийният министър.

"Натиск от страна на българското правителство няма. "Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната.

Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ КАК СА СЕ ЗАПОЗНАЛИ МИНИСТЪР ПЕТКОВА И ГИНКА ВЪРБАКОВА