Само преди 12 дни написах, че тя е нечовек. На 20 години изнесе цял отбор на гърба си. Това е пълната и абсолютна истина. Любомира Казанова има основен и огромен принос за спечеления бронзов олимпийски медал от ансамбъла на Олимпиадата в Рио. Не че останалите нямат принос. Но една като не е в строя, всичко се разпада. Това е отбор, колектив и едно цяло. Бубето пасна като пети елемент в това цяло. Само тя си знае какво й беше през това време и ако реши, някой ден може да разкаже. Какво е да те повикат на пожар за тренировка няколко часа преди европейското първенство. Не преди турнир за купата на Варна или Велико Търново, а за Европейско. Някои спортисти само да участват на Европейско вдигат банкет. А Бубето отиде и помогна за бронзов медал в Холон.

Болеше я, но търпеше. Получи шанс и искаше да го оправдае. Не на всеки се пада шестица от зара. На нея се падна и тя я изигра като изпечен гросмайстор. А я болеше. Не съм сигурен колко от нас или вас ще изтърпи такава болка. Ако наистина си мислите, че преувеличаваме или ги “пудрим” заради красивите им очи, жестоко се лъжете. Много добре знам какво е изпитала всяка една от тях, за да се окичи с медала и да обере аплодисментите. Само че медалът се връчва за един миг, а за този миг са нужни години. Бубето се справи за два месеца. Истински прецедент в световния спорт. Отново се връщам на това, което написах след бенефиса на 17 ноември. Някои спортисти работят години, за да участват на Европейско или Олимпиада. И отиват там и се радват, че са се докоснали до магията на олимпийските игри. Любомира не само го направи, а спечели и медал.

Нека кажем и друго – тя беше част от онзи отбор, който завинаги ще остане в историята. Тя пасна идеално на онзи отбор, на онзи характер, на онези туптящи като едно сърце момичета. Дори да не беше контузена и продължеше напред, нямаше да е на мястото си. Не че нямаше да понесе отговорността, която всички очакваха да понесе като лидер и капитан. Просто тя бе онзи магически елемент в онзи отбор. Нека новият ансамбъл започне от нулата, както го направи предишният през есента на 2009 година. Нека на новите момичета не им тежи присъствието на Бубето. Да, тя щеше да им е от полза и да им помага, но нека всички стартират наравно, да няма фаворитки или звезди.

Бубе, изтърпя много. Да бяха само контузиите, здраве им кажи. Изляха кофи с помия върху теб. От това, че си връзкарче до шокиращи гнусотии за теб и семейството ти. Издържа и не каза нищо. Още през юни написах, че ти си уникално талантливо момиче, което заслужи своя миг и го грабна с две ръце. Ще липсваш с уникалното излъчване и чар, с която ни дари макар и за толкова кратко време. Все пак то бе достатъчно, за да сбъднете мечтата си. На добър път...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ