Португалският шампион Бенфика победи холандския гранд ПСВ Айндховен с 4:1 в първа среща между двата тима от 1/4-финалите в турнира Лига Европа. „Лисабонските орли” взеха комфортна преднина от три гола и ще пътуват по-спокойни за реванша в Айндховен след седмица. Цял мач за „филипсите” пък игра българският национал Станислав Манолев.

Още от самото начало домакините от Бенфика взеха инициативата и се опитаха да натикат „филипсите” в собствената им половина. Преимуществото на „лисабонските орли” обаче даде резултат едва в 37-ата минута, когато Пабло Аймар нахлу в наказателното поле на гостите и от близко разстояние разстреля шведският страж на ПСВ Андреа Исаксон за 1:0. Играчите на Жорже Жезуш продължиха да атакуват и да търсят втори гол във вратата на противника. В последната 45-а минута на първата част усилията на Бенфика отново бяха възнаградени, след като Фабио Коентрао даде чудесен пас към Едуардо Салвио, който се разписа за 2:0.

След почивката рекордьорът по спечелени шампионски титли на Португалия направи преднината си класическа. В 52-ата минута аржентинецът Едуардо Салвио проби отдясно в наказателното поле на „филипсите” и навърза последователно Ерик Питерс и Марсело, след което с кинжален удар не остави никакви шансове за Исаксон – 3:0. Постепенно „лисабонските орли” се дръпнаха в отбрана да бранят комфортната си преднина. Това даде възможност на Станислав Манолев и компания да се изнесат в по-предни позиции и да установят натиск пред вратата на домакините. В 80-ата минута Джърмейн Ленс нахлу по лявото крило и центрира по земя, а вратарят на Бенфика Роберто Хименес не успя да улови топката и Закария Лабаяд на празна врата намали за 3:1.

До края на мача „филипсите” опитаха всичко по силите си, за да стигнат до второ попадение във вратата на домакините. Вместо да вкарат ново попадение, играчите на Фред Рутен инкасираха четвърто във вратата си. В първата минута от даденото добавено време Хавиер Савиола оформи крайното 4:1. Така Бенфика ще пътува за реванша в Айндховен след седмица с комфортната преднина от три гола. Победителят от този сблъсък ще срещне на полуфиналите Динамо (Киев) или Спортинг (Брага), които завършиха 1:1 в първия си мач на украинска земя. /БЛИЦ

 
 1:0 Пабло Аймар (37), 2:0 Едуардо Салвио (45), 3:0 Едуардо Салвио (52), 3:1 Закария Лабаяд (80), 4:1 Хавиер Савиола (90+1)

Лисабон, “Ещадио да Луж”
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)