Закъсалият в Бундеслигата Шалке 04 постигна впечатляваща победа с 5:2 като гост на европейския шампион Интер в Милано. Така "нерадзурите" продължиха трагичното си представяне, след като през уикенда ядоха як бой и от Милан - 0:3. Както е известно, Интер елиминира Байерн (Мюнхен) на 1/8-финалите, но сега бе насинен от "кралскосините", които заемат 11-ото място във временното класиране на Бундеслигата.

Шалке 04 е едва вторият отбор, успял да вкара толкова много попадения във вратата на Интер в мач от Шампионската лига, игран в Милано. Другият е Арсенал, който през 2003 година бие като гост с 5:1 "нерадзурите".

"Миньорите" от Гелзенкирхен категорично надиграха селекцията на Леонардо и напълно заслужено се поздравиха с успеха. Еду вкара две попадения в мрежата на Жулио Сезар, а по едно добавиха Раул и Жоел Матип, а Андреа Ранокиа си отбеляза автогол.

5.jpg

В 62-ата минута Кристиан Киву получи червен картон и така Интер игра близо половин час с човек по-малко.

Домакините започнаха вихрено срещата. Още не беше изминала първата минута, а резултатът бе открит. Ветеранът в състава на Интер Деян Станкович вкара сензационен гол след грешка на вратаря на Шалке 04 Мануел Нойер. Стражът на гостите излезе неразчетено, за да изчисти дълъг пас към Диего Милито, но подари топката на Станкович, който с мощен изстрел от центъра на терена успя да прати кълбото в опразнената врата - 1:0.

След гола атаките и пред двете врати започнаха да се редуват. В 17-ата минута падна второто попадение, този път в мрежата на домакините. След центриране от корнер и удар с глава на Кириакос Пападопулос, Жулио Сезар изби, но топката попадна в Жоел Матип, който от близко разстояние изравни - 1:1.

Малко след това Самуел Ето`о се разписа, но бе в положение на засада и попадението логично не беше зачетено.

В 34-ата обаче резултатът все пак стана 2:1 за Интер. Естебан Кабиасо с глава свали центрираната топка към Диего Милито и аржентинецът наказа Нойер от близко разстояние. Така той вкара първия си гол в Шампионската лига от миналогодишния финал насам - победата с 2:0 над Байерн.

Малко след това Уесли Снайдер обстрелва Нойер, но стражът на Шалке 04 спаси.

В 40-ата минута "кралскосините" ликуваха за втори път. След контраатака Александър Баумьохан подаде на Еду, който стреля от малък ъгъл, Жулио Сезар изби, но при добавката нападателят бе точен за 2:2. При този резултат двата отбора се прибраха в съблекалните на почивка.

4.jpg

Втората част отново започна с атаки към двете врати, а в 53-ата минута се случи нещо напълно очаквано. Легендата на испанския футбол Раул вкара поредното си попадение в Шампионската лига. Опитният нападател пое топката на границата на наказателното поле, обърна се и с прецизен удар направи 3:2 в полза на гостите. За Раул това бе 71-и гол в най-комерсиалния клубен турнир.

Само 4 минути по-късно "нерадзурите" и многомилионните им фенове по цял свят бяха шокирани - падна четвърти гол в мрежата на Жулио Сезар. Хосе Мануел Хурадо проби по дясното крило и центрира остро в наказателното поле на домакините, където Андреа Ранокиа засече топката в собствената си врата в опита си да я изчисти с шпагат - 2:4.

Краят на надеждите за Интер сложи Кристиан Киву, който в 62-ата минута получи втори жълт картон за нарушение срещу Еду и по този начин остави съотборниците си с човек по-малко.

В оставащите 30-ина минути "кралскосините" се забавляваха. Пропуснаха няколко изгодни положения за гол. В 75-ата Джеферсон Фарфан удари греда, след което топката попадна в Еду, който се освободи на границата на наказателното поле и със силен удар заби второто си попадение в мача и общо пето за Шалке 04 - 2:5.

Гостите от Германия продължиха да надиграват представящите се трагично футболисти на Интер. До края на мача нов гол не падна и по всичко личи, че "нерадзурите" сдават трофея, който спечелиха миналия сезон, когато бяха водени от Жозе Моуриньо. Португалецът обаче все още е в голямата игра, след като в другата среща от 1/4-финалите неговият Реал (Мадрид) разби с 4:0 Тотнъм на "Сантяго Бернабеу".

Остава да разберем какво ще се случи на реванша в Гелзенкирхен на 13 април, когато Раул и съотборниците му ще играят далеч по-спокойно и едва ли ще се напрягат, както тази вечер в Италия. Интер трябва да вкара 4 гола повече от своя съперник и само тогава ще успее да стори чудото и да продължи напред. Крайният победител ще се изправи на 1/2-финалите срещу Челси или Манчестър Юнайтед. /БЛИЦ

3.jpg

ИНТЕР - ШАЛКЕ 04 2:5
1:0 Деян Станкович (1), 1:1 Жоел Матип (17), 2:1 Диего Милито (34), 2:2 Еду (40), 2:3 Раул (53), 2:4 Андреа Ранокиа (57-автогол), 2:5 Еду (75)
__________.jpg
ИНТЕР: 1.Жулио Сезар, 13.Майкон, 15.Андреа Ранокиа, 26.Кристиан Киву, 4.Хавиер Санети, 19.Естебан Камбиасо, 8.Тиаго Мота (76-55.Юто Нагамото), 5.Деян Станкович (24-14.Хусин Харжа (63-2.Иван Кордоба), 10.Уесли Снайдер, 22.Диего Милито, 9.Самуел Ето`о


шалке_2.jpg 
ШАЛКЕ 04:
1.Мануел Нойер, 22.Ацуто Учида, 4.Бенедикт Хьоведес, 2.Ханс Сарпей, 11.Александър Баумьохан (76-13.Лукас Шмиц), 18.Хосе Мануел Хурадо (83-31.Юлиан Дракслер), 17.Джеферсон Фарфан, 14.Кириакос Пападопулос, 32.Жоел Матип, 9.Еду, 7.Раул (87-16.Али Карими)


Милано, стадион "Сан Сиро" - 72 770 зрители
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
Жълти картони: Деян Станкович, Кристиан Киву (Интер); Джеферсон Фарфан, Кириакос Пападопулос, Ханс Сарпей, Раул (Шалке 04)
Червен картон: Кристиан Киву (62-Интер)