Тотнъм удържа 0:0 на реванша с Милан и се класира на 1/4-финал в Шампионската лига. Избраниците на Хари Реднап бяха победили с 1:0 в първия мач на "Сан Сиро" и това се оказа достатъчно за продължаването в следващата фаза.

Водените от Масимилиано Алегри "росонери" бяха по-активни при гостуването на "Уайт Харт Лейн", но така и не отбелязаха на Еурельо Гомеш. И след като 180 минути не им стигнаха да го сторят, заслужено отпадат от надпреварата за сметка на представящите се отлично футболисти на Тотнъм.

За Милан това е трето поредно отпадане от Шампионската лига от отбор от Албиона. "Росонерите" имат едва един успех в 15 гостувания до момента в Англия. Италианският гранд също така не успя да постигне обрат и да продължи напред, след като е загубил първата среща. Това се е случвало само веднъж в тяхната история - през далечния сезон 1955/56, когато Милан губи у дома с 3:4 от Саарбрюкен в първия мач, но на реванша побеждава с 4:1 и продължава напред. Тотнъм пък за четвърти пореден път не бе победен от "росонерите" в сблъсъците помежду им.

В началните минути домакините упражниха натиск. На два пъти Рафаел ван дер Ваарт обстрелва Кристиан Абиати, но вратарят на Милан действаше разчетено и спасяваше.

В 15-ата минута Златан Ибрахимович отправи свиреп шут към Еурельо Гомеш, който се намеси решително. По-късно Робиньо стреля от дистанция в аут.

В 25-ата "росонерите" бяха много близо до откриването на резултата. Пато отлично се освободи от защитата на "шпорите" и пусна топката към Робиньо, който обаче стреля много разочароващо и от голлинията Уилям Галас успя да изчисти топката.

3_2.jpg

Милан продължи да атакува, а в 27-ата минута Ибрахимович изпълни фаул, пращайки топката в аут. Тотнъм отговори с изстрел на Ван дер Ваарт, който също беше неточен. Последва отлична намеса на Гомеш след изстрел на Паро. Малко преди почивката защитникът на "шпорите" Беноа Асу-Екото се включи в предни позиции и шутира, но в аут.

Домакините стартираха по-активно и второто полувреме, но избраниците на Алегри постепенно взеха инициативата. Още в 46-ата минута Питър Крауч имаше чудесна възможност да открие резултата, но от близо с глава не уцели вратата.
В 65-ата Робиньо бе изведен отлично в наказателното поле, стреля, но Гомеш изби в корнер. При последвалото разбъркване бразилецът имаше нов шанс да порази вратата от близо, но отново не успя.

До края натискът на "росонерите" бе тотален, но домакините се бранеха повече от успешно. В 77-ата минута силен изстрел на Пато премина покрай вратата. Три минути преди края отново той шутира, но пак в аут. В продължението Робиньо обстрелва Гомеш, който за пореден път демонстрира класата си и се отчете с нова решителна намеса. Така нулевото равенство се запази до последния съдийски сигнал и Тотнъм се класира на 1/4-финалите за сметка на Милан. /БЛИЦ

4.jpg

ТОТНЪМ - МИЛАН 0:0
(1:0 в първата среща)
тотнъм_1.jpg
ТОТНЪМ: 1.Еурельо Гомеш, 22.Ведран Чорлука, 20.Майкъл Доусън, 13.Уилям Галас, 32.Беноа Асу-Екото, 7.Аарон Ленън, 30.Сандро, 11.Рафаел ван дер Ваарт (66-3.Гарет Бейл), 40.Стивън Пиенар (70-8.Джърмейн Джинъс), 14.Лука Модрич, 15.Питър Крауч (83-9.Роман Павлюченко)

МИЛАН: 32.Кристиан Абиати, 18.Марек Янкуловски (70-77.Лука Антонини), 33.Тиаго Силва, 13.Алесандро Неста, 20.Игнацио Абате, 10.Кларънс Зеедорф, 16.Матийо Фламини (87-14.Родни Страсер), 27.Кевин-Принс Боатенг (76-52.Александер Меркел), 70.Робиньо, 7.Алешандре Пато, 11.Златан Ибрахимович

Лондон,
стадион "Уайт Харт Лейн" - 34 320 зрители
Съдия: Франк Де Блеекере (Белгия)
Жълти картони
: Марек Янкуловски, Матийо Фламини, Алешандре Пато (Милан)