Базел изненадващо победи Рома с 3:1 като гост в мач от група "E" и спечели първите си точки в Шампионската лига. Тимът от Швейцария имаше две загуби до момента, но с перфектна тактика стигна до успеха на "Олимпико". Двубоят в Рим показа нагледно, че Рома така и не може да се справи със старата си слабост лесно да допуска голове. Балансираният и добре подреден отбор на Базел умело се възползва от положенията си и измъкна победа, която му дава добри шансове да атакува второто място в групата.

Гостите от Швейцария наказаха първата по-сериозна грешка в защитата на "вълците", дошла в 12-ата минута. Футболистите пред Богдан Лобонт се засуетиха да изчистят топката и в крайна сметка тя попадна на крака на Александър Фрай, а за опитен голмайстор като него не представляваше проблем да я насочи в мрежата. Попадението накара Рома да заиграе по-открито, а това даваше шанс на бързите крила на Базел да осъществяват опасни контратаки. В 21-ата минута обаче защитата на гостите също се пропука и Марко Бориело изравни. нападателят напредна необезпокояван и с техничен удар преодоля Франко Костанцо.

Окуражени, италианците веднага потърсиха и втори гол, но вместо това такъв падна в тяхната врата. В 40-ата минута попадение на Марко Щрелер бе отменене заради засада, но в 43-ата десният бек на Базел Самуел Инкоом успя да се разпише и даде преднина на тима си точно преди почивката. Тя можеше да дойде и при 2:2, но шут на Франческо Тоти премина в опасна близост до вратата.

Второто полувреме започна с нов изстрел на Принца, но и този път късметът не бе на негова страна. В 58-ата минута Родриго Тадей уцели гредата, а натискът на Рома се усилваше все повече. Симоне Перота, Бориело и Тоти обстрелваха безуспешно Костанцо, но времето напредваше, а гол така и не падаше. Влизането на Жулио Баптища не помогна на "вълците", а в последните секунди резервата Кабрал направи 3:1 за Базел и сложи точка на спора.

В класирането в групата начело е Байерн с 9 точки. Базел, ЧФР Клуж и Рома имат по 3, но италианският тим е на последно място, защото е с най-лоша голова разлика. /БЛИЦ

Рома - Базел 1:3
0:1 Александър Фрай (12), 1:1 Марко Бориело (21), 1:2 Самуел Инкоом (44), 1:3 Кабрал (90+3)

roma
Рома:
1.Богдан Лобонц, 29.Николас Бурдисо, 5.Филип Мексес, 17.Джон Арне Рийзе (60-3.Паоло Кастелини), 77.Марко Касети, 20.Симоне Перота (74-19.Жулио Баптища), 7.Давид Писаро, 11.Родриго Тадей, 33.Матео Бриги, 10.Франческо Тоти, 22.Марко Бориело

bazel
Базел: 1.Франко Костансо, 19.Давид Абрахам, 22.Самуел Инкоом, 8.Бенямин Хугел, 10.Жил Япи-Япо, 14.Валентин Щокер (70-11.Скот Чипърфийлд), 20.Бехранг Сафари, 17.Чедран Шакири, 28.Бег Ферати, 9.Марко Щрелер (81-24.Кабрал), 13.Александър Фрай (90-15.Федерико Алмерарес)

Рим, “Стадио Олимпико” - 22 365 зрители
Съдия: Алексей Николаев (Рус)
Жълти картони: Марко Касети (Рома); Самуел Инкоом, Скот Чипърфийлд (Базел)