Английският шампион Челси се разправи с Олимпик Марсилия с 2-0 на "Стамфорд Бридж" в мач от Група F на Шампионската Лига. Преди мача се очакваше да има някаква по-сериозна интрига, но разликата в класите се оказа голяма.

Още в началото на мача Челси натисна и след изпълнение на корнер от Джон Оби Микел, централния защитник Джон Тери се разписа след удар по земя, който изненада защитата и вратаря Стив Манданда. В следващите минути пропуски направиха Анелка и Малуда, като до 20 минута резултата можеше да да стане 2-0. Все пак в 27 минута Есиен се опита да намери Анелка в наказателното поле и Стефан Мбиа игра с ръка. Франк де Блеекере даде дузпа, която Анелка по комичен начин вкара, като Манданда дори не мръдна от мястото си. Марсилия се опита да натисне, но до края на полувремето стигна само до далечни удари на Шейру.

През второто полувреме французите се хвърлиха в атака и в първите 10 минути успяха да създадат няколко опасности пред Петр Чех, опропастени от слабите в този мач Жиняк и Брандао. Челси се окопити към 60-тата минута и изнесе играта в полето на Марсилия. В 68 минута Алекс удари гредата зад Манданда със страхотен удар от фаул от 25 метра. Шест минути по-късно Майкъл Есиен удари нова греда. Към края на мача и Дани Стъридж се отчете с уникален пропуск от 2 метра на празна врата, като топката мина между краката му. В 90-тата минута отново Есиен не улучи на косъм вратата след тупалка от границата на наказателното поле.

Така Челси би само с 2-0, и е лидер в групата си с 6 точки от 2 мача. Марсилия  загуби за втори пореден път, и на всяка цена трябва да спечели следващия си мач с Жилина, за да запази шансове за излизане от групата./БЛИЦ

Челси – Олимпик (Марсилия) 2:0
1:0 Джон Тери (7), 2:0 Никола Анелка (28-дузпа)
челси_1.jpg
Челси:
1.Петър Чех, 2.Бранислав Иванович, 33.Алекс, 26.Джон Тери, 3.Ашли Коул, 18.Юри Жирков (73-23.Даниел Стъридж), 5.Майкъл Есиен, 12.Джон Оби Микел (88-46.Джошуа Макеакран), 44.Гаел Кукута (61-7.Рамирес), 15.Флоран Малуда, 39.Никола Анелка


марсилия_1.jpg
Олимпик (Марсилия): 30.Стив Манданда, 21.Сюлейман Диавара, 17.Стефан Мбиа, 12.Шарл Каборе, 19.Габриел Хайнце, 6.Едуард Сисе, 8.Лучо Гонсалес, 7.Беноа Шейру (59-20.Андре Айю), 9.Брандао, 11.Лоик Реми, 11.Андре-Пиер Жиняк (59-28.Матю Валбуена)


Лондон
, “Стамфорд Бридж” - 40 675 зрители
Съдия: Франк де Блеекере (Бел)
Жълти картони: Джон Оби Микел (Челси); Стефан Мбиа, Габриел Хайнце (Олимпик)