Левски победи с 5:2 Калмар в луд реванш от третия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Срещата в Швеция преди седмица завърши 1:1 и така с общ резултат 6:3 "сините" продължават напред.

Безспорно най-добър и днес бе Гара Дембеле, който не спира да бележи с екипа на Левски. Снажният нападател се разписа в 12-ата и 70-ата минути. Даниел Младенов пък бе точен в 33-ата. Головото шоу на "Герена" бе изгледано от 15 000 души, които в 84-ата минута изтръпнаха. В този момент шведите вкараха за 2:3, след като в 82-ата намалиха на 1:3. Гостите се нуждаеха само от гол, за да продължат напред и да превърнат "сините" в пълни евроидиоти. В продължението обаче резервата Исмаил Иса реализира два гола и така Левски ликува, печелейки драматично мача с 5:2.

Избраниците на Ясен Петров започнаха активно срещата и още от началото упражниха домакински натиск. В 3-ата минута Даниел Младенов напредна по дясното крило, центрира в наказателното поле на Калмар, където Дембеле засече топката с шпагат, вратарят на гостите Петер Васта обаче бе на мястото си и улови. В 12-ата минута "сините" откриха резултата. Точен бе Гара Дембеле. След отлично двойно подаване между Жоазиньо и Дарко Тасевски, македонецът нахлу от ляво в наказателното поле на Калмар и центрира по земята към Дембеле, който от близко разстояние реализира - 1:0.

Шест минути по-късно отново Гара привлече вниманието. Нападателят проби отлично по дясното крило, като преодоля няколко играчи на Калмар, след което центрира към Жоазиньо, но нисичкият бразилец не успя да играе с топката.

В 23-ата минута на Ясен Петров се наложи да прави принудителна смяна. Невъзстановеният Христо Йовов стисна зъби и започна титуляр срещу шведите, но в този момент падна на земята и поиска да бъде заменен. Мястото на Бижутера зае Лъчезар Балтанов. Младият футболист оправда доверието и се справи отлично със задачата си да замести опитния Йовов в средата на терена.

В 33-ата минута Левски стигна и до второ попадение. Жоазиньо центрира почти от аутлинията, право на главата на Даниел Младенов, който от границата на вратарското поле с глава се разписа за 2:0.   

Второто полувреме стартира с лек натиск на Калмар. "Сините" обаче бързо взеха инициативата в свои ръце. В 52-ата минута левскарите организираха контраатака, Жоазиньо напредна с топката в крака, след което я подаде на Тасевски, той продължи към Дембеле, но нападателят се забави и загуби кълбото.

Последваха пропуски на Гара Дембеле, Жоазиньо и Иво Иванов пред вратата на гостите. В 70-ата минута "сините" направиха 3:0. Дембеле вкара второто си попадение в мача, засичайки с глава центриране на Веселин Минев от ляво. В този момент публиката на "Герена" бе убедена, че любимците им продължават напред. Не така обаче мислеха футболистите на Калмар. В рамките на 120 секунди те вкараха два бързи гола и накараха левскарите да треперят. В 82-ата минута за 1:3 се разписа Тобиас Ериксон, а в 84-ата точен бе Даниел Мендес за 2:3.

Стъписаните футболисти на Левски обаче явно осъзнаха, че може да се превърнат в евроидиоти и се развихриха в последните минути. В герой се превърна резервата Исмаил Иса, който вкара 2 гола в продължението. В 91-ата първо Жоазиньо прати топката в лявата греда, след което тя се озова в Иса, който я довкара. В 93-ата младокът реализира страхотно попадение, засичайки с глава центриране на Даниел Младенов. Така Левски стигна до крайното 5:2 над Калмар и очаква името на съперника си на прага на групите на Лига Европа. Името му ще е ясно до часове. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

ЛЕВСКИ - КАЛМАР 5:2
1:0 Гара Дембеле (12), 2:0 Даниел Младенов (33), 3:0 Гара Дембеле (70), 3:1 Тобиас Ериксон (82), 3:2 Даниел Мендес (84), 4:2 Исмаил Иса (90+1), 5:2 Исмаил Иса (90+3)
(1:1 в първата среща)
Levski_.jpg
ЛЕВСКИ
: 1.Георги Петков, 2.Дъстли Мюлдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев, 45.Владимир Гаджев, 10.Христо Йовов (23-30.Лъчезар Балтанов), 20.Жоазиньо, 17.Даниел Младенов, 22.Дарко Тасевски (69-16.Мариян Огнянов), 39.Гара Дембеле (73-29.Исмаил Иса)
Резерви: 12.Божидар Митрев, 11.Елин Топузаков, 7.Александър Александров, 16.Мариян Огнянов, 8.Димитър Телкийски, 30.Лъчезар Балтанов, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

2.jpg
КАЛМАР: 1.Петер Васта, 3.Йоахим Ланц (46-17.Даниел Мендес), 5.Тибиас Карлсон, 9.Стефан Ларсон, 23.Матиас Йохансон, 20.Ерик Израелсон, 25.Тобиас Ериксон, 8.Хенрик Ридстрьом, 7.Джими Аугустсон, 80.Дъглас да Силва Виейра, 11.Абиола Дауда (46-18.Йохан Бертилсон)
Резерви: 45.Златан Азинович, 4.Маркус Линдберг, 14.Стефан Яландер, 17.Даниел Мендес, 18.Йохан Бертилсон, 27.Йоаким Карлсон, 28.Марсел Сакраменто
Треньор: Нане Бергстранд

София, ст. "Георги Аспарухов" - 15 000 зрители
Съдия: Антони Готие (Франция)
Жълти картони: Мариян Огнянов, Исмаил Иса (Левски)