Дойде така дългоочакваният момент за "синя" България. След 3-годишно отсъствие Левски се завръща на европейската сцена. Отборът на Люпко Петрович гостува тази вечер от 21:00 часа на Марибор в среща от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Последното участие на 26-кратните шампиони в евротурнирите беше през 2013 година, когато тимът допусна срамно отпадане от Иртиш. Преди това представянето на Левски на международна сцена също беше разочароващо. Достатъчно е да се отбележи факта, че "сините" не са отстранявали чуждестранен отбор от шест години. За последно те елиминираха съперник през 2010 година, когато влязоха в групите на Лига Европа, надделявайки над шведския АИК.

Освен негативната серия, отборът на Левски трябва да се бори днес и с традициите. Столичани имат три загуби от три мача в Словения. Две от пораженията са от Олимпия (Любляна) през 1994 и 1996 година. През 2005 "сините" падат от Публикум, но след тази загуба е дадено началото на европохода на тима, който стига до 1/4-финалите в Купата на УЕФА, а впоследствие и влизане в групите на Шампионската лига.

Мнозина считат Левски за аутсайдер в днешния мач. Българският тим не съумя да направи солидна селекция, а за капак трима от основните играчи са с контузии. Става въпрос за Сърджан Лукин, Мехди Бурабия и Хеан Деса. Надеждите на "сините" са свързани със здравия колектив и огромната подкрепа, която ще имат от трибуните на "Людски врът". Очаква се над 1200 левскари да дерат гърла за родния гранд.

Треньорът на Левски Люпко Петрович има много въпросителни около състава. Той ще решава в последния момент дали да заложи в защита на новото попълнение Симон Сандберг. По-вероятно е това да не се случи, тъй като шведът почти не се познава с новите си съотборници. Така в отбрана ще действат С. Александров, Пиргов, А. Александров, В. Минев. Пред тях като опорен халф играе Джереми де Ноойер. Пред него ще са Костадинов и Прохазка. по лявото крило ще действа Франсис Нар, а по дясното Петрович обмисля да заложи на Бабтунде Адениджи. На върха на атаката ще застане Венцислав Христов.

В Марибор няма да правят експерименти и едва ли ще има изненади в стартовия състав. На върха на атаката на словенците ще застане Миливое Новакович, който изкара силни години с екипа на Литекс. 

МАРИБОР - ЛЕВСКИ
днес от 21:00 часа по bTV Action
Марибор, "Людски врът"
Съдия: Кристиан Балай (Румъния)

 

Вероятни състави:

Марибор:
 Я. Ханданович; А. Ходжич, Шме, М. Шулер, Янза; Връховец, Пушевар; Хотич, Таварес, Салалич; М. Новакович
Контузени: Александър Райчевич, Аляз Котман и Валон Ахмеди
Треньор: Д. Миланич

Левски: Йоргачевич; С. Александров, Пиргов, А. Александров, В. Минев; Де Ноойер, Костадинов; Прохазка, Аниете, Нар; В. Христов
Контузени: Хеан Деса, Сърджан Лукин, Мехди Бурабия, Деян Иванов
Треньор: Л. Петрович

Баланс на Марибор в Европа: 118 мача, 39 победи, 27 равенства, 52 загуби
Баланс на Левски в Европа: 194 мача, 66 победи, 41 равенства, 87 загуби


Любопитни факти:
*Левски не е печелил в евротурнирите от сезон 2012/2013, когато побеждава с 1:0 Сараево, но отпада.
*Левски не е отстранявал съперник в Европа от сезон 2010/2011. 
*Последният играч на Левски, вкарвал гол в евротурнирите, е Базил де Карвальо при 1:3 от Сараево.
*Последният бъгларин, вкарва гол за Левски в евротурнирите, е Симеон Райков - 1:0 срещу Сараево.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка
Програмата на Първа професионална лига
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа