Григор Димитров е Спортист №1 на България за 2014 година. Очаквано хасковлията не присъства на церемонията, а наградата взеха родителите му. Гришо е в САЩ, където се подготвя за старта на новия сезон.

Звездата на тениса отвя конкуренцията за приза, който печели за първи път в кариерата си. Припомняме, че през 2013 година Григор беше втори за Спортист на България, а наградата извоюва борецът Иво Ангелов.

Сега зад 23-годишния Димитров се наредиха щангистът Иван Марков и сноубордистката Александра Жекова.

Григор Димитров изпраща най-успешната година в кариерата си. Той завърши сезона като №11 в света, а в един момент стигна дори и до осмата позиция. Той триумфира на престижната надпревара в Куинс Клъб, грабна трофея в Букурещ, а стигна и до титла от сериите АТР 500 в Акапулко. Освен това българинът игра финал в Стокхолм, но загуби от Томаш Бердих.

За четвъртото място Станимира Петрова пребори Кубрат Пулев. 24-годишната боксьорка удиви света с титлата на планетата по бокс до 54 кг. Интересното е, че тя се занимава с този спорт само от 2 години, но въпреки това смаза конкуренцията. За Спортист №1 на България за 2014 година Петрова получи 610 точки, а Кобрата остана след нея с 588.

"За мен е чест да съм тук, благодаря на моите родители, на федерацията, на треньорите", заяви на сцената развълнуваната Станимира Петрова.

Пулев не присъства на церемонията, а водещите обявиха, че е възпрепятстван и днес не може да си вземе наградата.

Звездата на сноуборда Александра Жекова пък едва отрони няколко думи на сцената, разплаквайки се от вълнение. Тя получи 644 точки, а вторият Иван Марков 711. Щангистът извоюва световна титла в изхвърлянето в категория до 85 килограма и сребро в двубоя на форума в Алмати.

Топ 10 на Спортист на годината:

1. ГРИГОР ДИМИТРОВ (тенис) - 1190 точки
2. Иван Марков (вдигане на тежести) - 711
3. Александра Жекова (сноуборд) - 644
4. Станимира Петрова (бокс) - 610
5. Кубрат Пулев (бокс) - 588
6. Цветана Пиронкова (тенис) - 505
7. Станилия Стаменова (кану-каяк) - 355
8. Боян Петров (алпинизъм) - 354
9. Мирослав Кирчев (кану-каяк) - 240
10. Александър Костадинов (борба) - 172

Треньор на годината:
1. Ина Ананиева, художествена гимнастика - 169 точки
Подгласници: Виктор Жеков (сноуборд), Георги Дерменджиев (футбол), Константин Папазов (баскетбол) и Павел Сяров (бокс)

Спортист с увреждания на годината:
1. Стела Енева 210 точки
Подгласници: Ана Праматарова (лека атлетика), Гергана Баръмова (бадминтон), Михаил Христов (лека атлетика) и Радослав Златанов (лека атлетика)

Отбор на годината:
1. Ансамбъл по художествена гимнастика - 288 точки
Подгласници: "Левски" (баскетбол), Лудогорец (футбол)

Всички победители в анкетата Спортист на годината