Ливърпул не успя да победи у дома Базел, с който завършиха 1:1 в последния си мач от група „B” на Шампионската лига. Така "мърсисайдци" завършиха трети в групата и отпаднаха безславно от турнира, а напролет ще играят в Лига Европа. Базел пък се класира за 1/8-финалите на най-престижния европейски клубен турнир. Английскиият гранд игра с човек по-малко от 61-ата минута, когато влезлият като резерва Лазар Маркович получи червен картон.

Срещата на „Анфилд” започна с домакински натиск и Рахийм Стърлинг бе изключително активен в предни позиции, но бъркаше в завършващите си пасове и удари. Гостите пък изненадващо поведоха с първото си сериозно положение в 25-ата минута, когато Фабиан Фрай размени подавания с Цуфи на границата на наказателно поле, след което стреля в далечния ъгъл до дясната греда за 0:1. В 43-ата минута Гаши вкара за втори път топката във вратата на Миньоле, но попадението правилно бе отменено заради засада.

След почивката влезлият като резерва Маркович получи червен картон в 61-ата минута за нарушение срещу Сафари, но и с човек по-малко домакините продължиха да търсят изравняването и обрата.

В 81-ата минута Стивън Джерард даде надежда на Ливърпул, след като изпълни перфектно пряк свободен удар, изравнявайки за 1:1. Пет минути преди края Миньоле спаси много опасен изстрел на Джака, а в 86-ата Хендерсън засече с глава в противниковото наказателно поле, топката рикошира в тялото на бранител на Базел, но Вацлик я улови пред голлинията. В последните минути "мърсисайдци" стигнаха до няколко разбърквания пред вратата на Базел, но така и не успяха да стигнат до втори гол, който да ги класира във фазата на елиминациите.

Така Базел завърши на второ място в групата и продължава напред в турнира, а Ливърпул остана трети и ще играе на 1/16-финалите в Лига Европа.
 
liver.jpgЛивърпулБазел 1:1basel.jpg
 0:1 Фабиан Фрай (25), 1:1 Стивън Джерард (82)


Ливърпул
, „Анфилд“
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)
 
СЪСТАВИ
Ливърпул: 22.Миньоле, 2.Джонсън, 37.Шкъртел, 3.Хосе Енрике (46 - 18.Алберто Морено), 6.Ловрен , 8.Жерард, 21.Лукас Лейва (74 - 10.Коутиньо), 24.Джо Алън, 14.Хендерсън, 31.Стърлинг, 9.Ламбърт (46 - 50.Маркович )
 
Базел: 1.Вацлик, 19.Сафари, 17.Сухи, 16.Шер , 34.Джака, 11.Гаши, 7.Цуфи, 20.Фабиан Фрай, 33.Мохамед Ел Нени, 9.Щрелер, 25.Гонзалес