Сензационен финал ще има в мъжката схема на Ю Ес Оупън. За първи път от близо десетилетие финал на турнир от Големия шлем ще се проведе без участието на Роджър Федерер, Рафаел Надал или Новак Джокович.
 
След като Кей Нишикори изненадващо победи Новак Джокович в първия полуфинал, след това и Марин Чилич записа сензационна победа над другия основен фаворит за титлата Роджър Федерер. Хърватинът стигна до успеха с 6:3, 6:4, 6:4, като срещата беше забавена с един час и 45 минути заради дъжд.
 
Чилич, който до момента имаше пет загуби в петте си мача с швейцареца и за последно беше играл полуфинал от Големия шлем на Аустрелиън Оупън през 2010 г., заложи на голямото си оръжие – мощния сервис. Той подаваше топката с 213 км/ч и завърши с 13 аса, като три от тях бяха в последния гейм на срещата.
 
Марин Чилич е първият хърватин след Горан Иванишевич, спечелил финала на „Уимбълдън“ през 2011 г., който стига до финала от Шлема. Срещу поставения под № 11 в основната схема ще излезе № 10 Кей Нишикори, който е първият азиатец, достигнал до финал на някой от четирите големи турнира в тениса.
 
Последният случай, когато финал на турнир от Големия шлем премина без участието на Федерер, Джокович или Надал, беше през 2005 г. Тогава Марат Сафин (Русия) победи Лейтън Хюит (Австралия) в спор за титлата на Аустрелиън Оупън.