Кей Нишикори сътвори сензацията в полуфиналите на US Open. Японецът победи водача в световната ранглиста Новак Джокович с 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3 в епичен мач. На финала в Ню Йорк той ще срещне победителя от сблъсъка между Роджър Федерер и Марин Чилич.

Първият сет премина под доминацията на Нишикори. Ноле обаче обаче буквално премаза японеца във втората част с мощна и прецизна игра, а за превъзходството му красноречиво говори и резултатът – 6:1.
Сърбинът после достигна до четири точки за пробив в третия гейм на третия сет, но Нишикори оцеля в маратонски гейм, продължил близо 10 минути. Японецът обаче взе подаването на съперника си за 5:3, но се стигна в крайна сметка до тайбрек. Нишикори поведе набързо с 4:0 и не изпусна инициативата.

В четвъртия сет Кей проби още на старта, а след това спаси подаването си по изумителен начин, въпреки че губеше с 0:40. Двамата печелеха подаванията си до 5:3, когато японецът проби сервиса на Ноле за втори път и грабна крайната победа.

Нишикори е първият японец, достигнал толкова напред на US Open след Ичия Кумагае през 1918 г. Кей, който се оплакваше от контузия в навечерието на турнира в Ню Йорк, а сега стана първият азиатски тенисист, достигнал до директен сблъсък за титлата в турнир от Големия шлем. След тази победа Нишикори ще измести Григор Димитров от осмото място в световната ранглиста и ще влезе в челната осмица по пътя към финалния Мастърс на АТР в Лондон за сметка на българина.