В Разград привидно всичко е спокойно. До началото на първенството нямаше никакви индикации за срив. Правеше се селекция. И то скъпа. Докато останалите се чудеха как да събират из интернет свободни агенти, в Лудогорец действаха ударно. Само за един футболист – Браян Ангуло, за когото бяха платени рекордните за България 1 500 000 евро.
 
Шампионите обаче не започнаха добре. Загубиха от новака в Хасково с 0:1, а на реванша с Дюделанж действаха колебливо, въпреки че си бяха опекли класирането с 4:0 у дома. Специалистите са категорични – Лудогорец не играе така, както бе през миналия сезон. Даже още в края на първенството се забелязваха леки пукнатини, а днес ситуацията доста прилича на тази отпреди една година.
 
Тогава разградчани пак паднаха от новак в първия кръг и отново с 0:1 – Любимец. Последва треньорска рокада. Ивайло Петев напусна и на неговото място дойде Стойчо Стоев. Сега упорито се говори, че столът на Стойчо също се клати, макар че в Разград да отричат. Дали заради лични проблеми, свързани с една дама, дали заради нещо друго, но наставникът сякаш вече гледа към изхода на стадиона.
 
“Кирил Домусчиев нещо е замислил и вероятно ще вземе мерки. Никой обаче не знае какво има предвид той. Най-вероятно ще изчака мачовете с Партизан”, твърдят запознати, без да изпадат в повече подробности.
 
От няколко дни в медийното пространство се появи информация, че е възможна нова треньорска рокада. За заместник на Стоев са спрягани Любослав Пенев и Димитър Димитров-Херо.  Вестник “ШОУ” първи още преди две седмици публикува новината, че Любо е вариант за наставник на шампионите.

Предлагаме ви целия текст без редакторска намеса, който е писан преди двубоите с Дюделанж
.
 
"Лудогорец" започва трети пореден опит за атака на групите на Шампионската лига. Първият и единствен засега провинциален отбор, който стана три пъти поред шампион на България, излиза на 16 юли срещу "Дюделанж" от Люксембург във втория квалификационен кръг на турнира. Целите са ясни и Кирил Домусчиев ги постави още на 18 май, когато отборът му бе награден с трофея за третата поредна титла. "Искам влизане в групите на Шампионската лига, друго нищо не ме интересува", каза тогава босът, а малко след това обяви и новият договор на треньора Стойчо Стоев. През последната половин година бъдещето на наставника хич не беше сигурно и "ШОУ" няколко пъти написа цялата истина около намеренията му. А те бяха да замине за чужбина, след като дори вече бе предлаган на няколко отбора зад граница.
Kayzera_1.jpg
Още тогава Домусчиев е имал план "Б" евентуално за нов треньор, ако Стоев напусне. От сигурни източници екипът ни стигна до името - Любослав Пенев! През април и май, когато все още не беше ясно дали Стойчо Стоев остава начело на "Лудогорец", именно това е бил
 
следващият
вариант за
негов
наследник,
 
ако се беше стигнало до раздяла. По това време Пенев все още беше единствено национален селекционер. На 18 май след победата над "Черно море" с 3:1 и празненствата за спечелената трета поредна титла Домусчиев обяви, че Стоев остава. Както в повечето случаи милионерът не уточни кой знае колко подробности около договора, а само допълни - той е до 2015 година. "При нас една година е много време, всичко си зависи от него." След едномесечната авантюра с "Ботев" (Пловдив) Любослав Пенев отново е само национален селекционер. Чичовото така и не успя да закачи от големите пловдивски пари и набързо си събра багажа и напусна. Друга тема е дали постъпката му бе правилна и дали щеше да обеднее, оставяйки един или два месеца, а не да си тръгва с потъването на кораба. Близки до легендарния нападател на ЦСКА, "Валенсия", "Атлетико" (Мадрид) и "Селта" признават, че най-голямата болка на Любослав е, че стои дълго време през годината без работа. Желанието му е да поеме клубен отбор, в който ежедневно да работи и да се развива, а не да събере националния отбор 2-3 пъти в годината за всичко на всичко 5-6 мача. "Така не се става треньор, в националния си повече психолог, работата ти е не толкова да ги учиш на нещо, а да ги възстановиш след тежките мачове в клубовете им и да им покажеш следващия съперник. Заедно сме 4-5 дни и после кой откъде е. В клубен отбора е друго, там всеки ден работиш, четеш, доказваш се", разправял роденият на 31 август 1967 година национален треньор. Чужбина продължава да бъде затворена страница за Пенев, поне засега. Уж преди време имаше интерес от "Валенсия" и от кой ли не в Испания, но Любо си остана на родна територия. Което продължава да го измъчва, защото скоро ще навърши 47 години. Не че е престарял, напротив - има още дълги години да упражнява професията, но на 44 години Диего Симеоне вече направи "Атлетико" (Мадрид) шампион. Именно това не дава мира на Пенев, че играчите от горе-долу неговото поколение вече са утвърдени треньори и то в сериозни клубове, а
 
той не
успява да
се промъкне
на Запад.
 
Да, в България Любо постигна успехи с ЦСКА и "Литекс", но мечтата му е да води силен европейски отбор. Още през пролетта около неясното положение на Стойчо Стоев в "Лудогорец" близки до Кирил Домусчиев започнали да му предлагат именно Любослав Пенев. Идеята е била, ако Стойчо не остане в Разград, племенникът на Димитър Пенев да поведе отбора към групите на Шампионската лига. "Този човек ще доизгради всичко постигнато до момента от Петев и Стоев и ще превърне отбора в добре смазана професионална машина. Виждаш как вдигна националния отбор, който беше почти умрял", аргументирал се наш мениджър, който от няколко години помага на шампионите.
KAMATA 3_4.jpg
За никого не е тайна, че единият от агентите, който имаше близка връзка с Домусчиев, е Лъчезар Танев. После двамата спряха да контактуват и бизнесменът се доверява изцяло на Методи Томанов в търсенето на нови попълнения от чужбина. В последните няколко месеца обаче именно близки до импресариото са предложили Любослав Пенев за треньор. Най-любопитното е, че след раздялата с "Ботев" (Пловдив) бившият №9 изведнъж отново е станал актуален вариант за Разград. Двама мениджъри и един собственик на клуб пак са предложили Любо за треньор на "Лудогорец" с думите: "Ти си знаеш, ама ако стане нещо, може да разчиташ винаги на него да ти вдигне отбора и да направи решаващата крачка. Знаем, че държиш на Стойчо Стоев, но ако нещата отидат към раздяла помисли за Любо, достатъчно европейски опит натрупа с ЦСКА и национлания отбор." На този етап националният селекционер остава скрит коз в джоба на Кирил и брат му Георги Домусчиеви. Двамата няма да цакат в момента, тъй като европейското участие на тима едва сега започва, но ако се случи най-неприятното - отпадане по пътя към групите на Шампионската лига, раздялата със Стойчо Стоев е на сто процента сигурна. Именно това е условието, което треньорът е получил - влизане в групите на турнира, с което ще бъде подобрено миналогодишното добро представяне в Лига Европа и достигането до осминафиналите. "В Лига Европа видяхме, че можем да играем добре и побеждаваме. Играхме напролет, но сега трябва да се възползваме от шансовете си и да влезем в групите на Шампионската лига.
 
Там са големите
отбори, пари
и престижът",
 
заявил Домусчиев. При първия опит на "Лудогорец" да атакува същинската фаза на надпреварата се появи "Динамо" (Загреб). Миналото лято бе "Базел", който се оказа твърде силен за нашия първенец, сега е третото щурмуване на групите. Целта пред Стойчо Стоев е ясна. Специалисти обаче не са докрай убедени в крайния успех. Не защото "Лудогорец" е слаб или треньорът не става. Този отбор като всички други от година на година търпи амортизация, изхабяване. За първи път от доста време не бяха привлечени повече нови попълнения. До момента разградчани взеха бразилецът Вандерсон, който подписа още през пролетта, защитника Браян Ангуло и Абел Анисе от "Ботев" (Пловдив). От тримата едва ли някой ще бъде титуляр в схемата на Стойчо Стоев, най-много Вандерсон да бъде използван като алтернатива за офанзивната част от състава. Така и не бе намерен и привлечен класен централен нападател, който да бъде конкуренция на Роман Безяк. Да, словенецът се справя чудесно и го показа в Лига Европа, но в Шампионска лига не е "Черноморец" (Одеса) и "Лацио", а чакат страшилища. Именно заради по-високата класа противници в "Лудогорец" трябваше да потърсят малко по-класни футболисти, с които да атакуват групите. "Дано не лежат на стари лаври и не си мислят, че след като са пробили в Лига Европа с този състав, ще повторят успехите. Както всеки треньор обича да казва, нужно е да се надгражда, а в момента не виждаме кой знае какво надграждане в "Лудогорец". За групите на Шампионската лига трябват наистина по-висока класа попълнения", споделя източник на вестник "ШОУ". Засега вероятно Кирил Домусчиев е счел, че такива не са необходими с оглед класата на първия противник - "Дюделанж".
KAMATA 2_1.jpg
Наши източници твърдят, че с наближаване на групите на турнира босът ще извади пари, за да бъде привлечен добър голмайстор и то за сериозна сума. Според информация на вестника на народа бюджетът на трикратните шампиони за новия сезон ще бъде 14 милиона лева или 7 милиона евро. Това е с два милиона евро повече от миналогодишния. През есента на 2013 година Домусчиев обяви, че бюджетът на клуба е 5 милиона евро, с които трябва да се съобразяват, но
 
сега е увеличен
точно заради
поставената цел -
 
класиране в групите на Шампионската лига. Плюс това фонд работна заплата също скочи, след като бяха привлечени общо шестима нови (освен Вандерсон, Анисе и Ангуло, бяфха взети юношите Преслав Петров, Александър Василев и Стивън Петков от "Левски"), а бяха освободени само трима. 7-те милиона евро годишен бюджет е рекордна сума за български отбор. С такива пари не е разполагал дори и "Левски" по време на управлението на Майкъл Чорни и Грашнов. Нито пък "Ботев" в едногодишния си финансов оазис, който изчезна като мираж в пустиня. Остава само да разберем дали "Лудогорец" и Стойчо Стоев са си научили урока от миналото лято и ще станат вторият български отбор, играл в групите на Шампионската лига, след "Левски". Тогава са гарантирани 7 милиона евро от класирането и още много, ако разградчани повярват, че могат да играят срещу европейските грандове.
СТОИМЕН РАДОСЛАВОВ