Литекс постигна победа с 2:1 при гостуването на Дьошдьор за реванша от втория квалификационен кръг на Лига Европа, но отпадна от турнира. Един гол не стигна на "оранжевите" да сторят чудото и да елиминират унгарците, които спечелиха първата среща в Ловеч с 2:0 и това се оказа решаващо за продължаването им напред, където ще срещнат Жоазиньо и съотборниците му от Краснодар.

Реваншът на стадион "Шоштой" в Нирегихаза се състоя пред около 12 хиляди зрители. Дьошдьор откри в 38-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Петрус Бумал срещу Дражен Окука - син на бившия треньор на Локомотив (София) Драгомир Окука. Наказателният удар точно изпълни Андраш Гостуни и домакините поведоха, правейки задачата на Литекс още по-трудна.

След почивката обаче избраниците на Красимир Балъков тотално надиграха противника, стигнаха до пълния обрат и дори имаха шансове за още попадения. Първо Данили Асприля направи 1:1 в 80-ата минута, а в 85-ата Джордан реализира от дузпа - 1:2. Така нужното трето попадение във вратата на Дьошдьор обаче не падна и "оранжевите" напускат Лига Европа.

За реванша в Унгария Красимир Балъков извади от титулярния състав Васил Божиков. Именно защитникът се превърна в грешник в първия мач с Дьошдьор, както и при последвалата загуба с 0:1 от ЦСКА. Бранителят направи сериозен гаф в 90-ата минута на първия сблъсък с Дьошдьор, след който унгарците вкараха второто си попадение за победата с 2:0. Срещу ЦСКА пък, след удара на Маркиньос, топката рикошира в крака му и залъга Винисиус Баривиейра, попадайки в мрежата на "оранжевите".

Сред титулярите на Литекс се завърна Джаксън Менди, който не игра срещу "армейците" заради наказание, но днес беше на линия за важния двубой. Направи впечатление, че Балъков отново се довери на младока Кристиян Малинов. Талантът започна и в срещата с ЦСКА преди дни, като днес се представи на висота и дори беше близо до отбелязване на гол. В 62-ата минута Малинов отправи свиреп изстрел от около 25 метра, но вратарят на домакините Ботон Антал успя да избие в корнер със сетни усилия.
 
През първото полувреме играта беше равностойна. В 12-ата минута Менди допусна грешка, която за малко можеше да доведе до гол във вратата на Литекс. Малко по-късно бившият защитник на ЦСКА отново не действа както трябва. В 33-ата минута Менди и Баривиейра се сблъскаха в опита си да изчистят топката, капитанът Николай Бодуров обаче реагира бързо и поправи грешката им.

В 38-ата минута Бумал заработи дузпа за Дьошдьор, след като повали нахлуващия на скорост Окука. Гостуни наказа Баривиейра от бялата точка, след което "оранжевите" изцяло доминираха. Положенията пред унгарската врата се заредиха едно след друго. Изравнителното попадение обаче дойде чак в 80-ата минута. Тогава Асприля отбеляза с левия крак след извеждащо подаване на Бумал - 1:1. В 84-ата Джордан беше задържан от Окука, който го свали в наказателното поле на Дьошдьор и последва дузпа за българите, която колумбийският голмайстор превърна в гол за пълния обрат - 1:2.

В 90-ата минута Джордан бе изблъскан в гръб в наказателното поле и с право претендираше за дузпа, но швейцарският рефер Николай Хени не посмя да даде втори наказателен удар за българите. В добавеното време се стигна до стихиен натиск на Литекс, но голово положение пред вратата на домакините нямаше. В самия край Красимир Балъков получи червен картон, тъй като влезе на терена, за да подаде топката на играч на съперника и съдията му посочи пътя към трибуните.

Реваншът по минути - ТУК!

ДЬОШДЬОР - ЛИТЕКС 1:2
1:0 Андраш Гостуни (38-дузпа), 1:1 Данило Асприля (80), 1:2 Уилмар Джордан (85-дузпа)
(в първата среща
2:0)

117.jpg

ДЬОШДЬОР: 99.Ботон Антал, 7.Дражен Окука jalt.jpg, 14.Андраш Дебрецен, 3.Сенад Хушич, 4.Тамаш Кадар, 18.Андраш Гостуни, 10.Ищван Богнар, 17.Тамаш Егершеги, 25.Акош Елек, 9.Патрик Бача, 19.Мирослав Грумич
Резерви: 22.Иван Радош, 29.Милан Немет, 5.Уилиам Алвеш, 20.Марк Нихази, 89.Лазар Марянович, 11.Тамаш Такач, 21.Габор Бор
Треньор: Томислав Сивич



ЛИТЕКС
:
31.Винисиус Баривиейра, 3.Антон Недялков jalt.jpg, 5.Николай Бодуров (к), 6.Джаксън Менди, 15.Кристиан Малинов (77 -smqna.jpg 19.Румен Руменов), 16.Страхил Попов (86 -smqna.jpg 13.Васил Божиков), 21.Александър Цветков jalt.jpg (66 -smqna.jpg 73.Милчо Ангелов), 93.Петрус Бумал jalt.jpg, 9.Уилмар Джордан, 14.Армандо Ваюши jalt.jpg, 70.Данило Асприля
Резерви: 12.Александър Конов, 13.Васил Божиков, 18.Илия Миланов, 19.Румен Руменов, 77.Момчил Цветанов, 24.Петър Златинов, 73.Милчо Ангелов
Треньор: Красимир Балъков

Нирегихаза, ст. "Шоштой"
Съдия: Николай Хени (Швейцария)
Жълти картони: Дражен Окука (Дьошдьор); Александър Цветков, Армандо Ваюши, Петрус Бумал, Антон Недялков (Литекс)

litex_hungary.jpg


БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите