ЦСКА завърши 1:1 с молдовския Зимбру първия си мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Това е вторият случай в историята на “червените”, в който те приключват със същия резултат първия си мач в евротурнирите, състоял се в София. Уточняваме – на родна територия в елиминационна фаза.
 
Идентичен е двубоят през 2003 година. Тогава ЦСКА прави 1:1 у дома с Торпедо (Москва). На реванша в руската столица резултатът е същият. Стига се до продължения и до дузпи, след които “армейците” губят и отпадат. Любопитното е, че треньор на тима е отново Стойчо Младенов.
 
Във въпросния сезон 2003/04 ЦСКА първо започна участието си в квалификационните кръгове на Шампионската лига. Първо е преодолян арменския Пюник – 2:0 в Ереван и 1:0 в София. После “червените” губят два пъти с по 0:3 от Галатасарай в третия квалификационен кръг. Те обаче не отпадат от евротурнирите, а се прехвърлят за участие в турнира за Купата на УЕФА. Там в първия кръг се изправят срещу московския Торпедо.
 KAMATA 2_2.jpg
Брилянтен пас на Тодор Янчев към Велизар Димитров в 18-ата минута води до гол, отбелязан от перничанина. През второто полувреме – 78-ата минута, Семшов обаче изравнява. ЦСКА организира масиран натиск, но той не води до ново попадение.
 
На 15 октомври 2003 година е реваншът в Москва. Домакините се разписват още в 11-ата минута чрез Андрес Опер, след което се затварят и разчитат само на контраатаки. “Червените” се мъчат всячески да изравнят, но при две-три от открилите се чисти положения не успяват да отбележат попадение. Все пак в последната минута от даденото от съдията допълнително време отново Велизар Димитров е точен. Той изпраща топката в мрежата и докарва мача до продължения.  Резултатът се запазва и се стига до изпълнение на дузпи. Вратарят на ЦСКА Стоян Колев е герой, след като спасява два удара от бялата точка. Това обаче се оказва недостатъчно, тъй като “червените” пропускат три дузпи. Неточни са Велизар Димитров, Жоао Карлос и Жоао Паоло Брито. Така с 3:2 напред продължава Торпедо, а ЦСКА е аут и от турнира за Купата на УЕФА.
 KAMATA 3_2.jpg
След поражението започват огромните скандали и катаклизми в Борисовата градина. При завръщането на тима от Москва някъде към 2,30 часа след полунощ тимът е очакван от разбеснели се фенове на аерогарата. Някои от тях причакват Брито, слагат му синьо-бял шал на врата и започват да го душат. Други засипват с псувни двете звезди на тима – бразилците Лео Лима и Родриго Соуса. Двамата са най-скъпите покупки в историята на ЦСКА, като надеждите са свързани главно към Лео Лима, който е един от най-техничните футболисти, подвизавали се по родните терени. Нито Лео, нито Родриго обаче успяват да се адаптират към родната действителност.
 
Четири след мача – на 19 октомври, бразилците си събират багажа и бягат от България, без да предупредят ръководството на ЦСКА. Причината е добре позната – неполучени заплати и премии.
 
На “Армията” са в шок, тъй като само няколко месеца, след като са платили милиони за Лима и Соуса, от тях вече няма и следа.
 
Цялата тази драма води и до раздялата между Стойчо Младенов и ЦСКА. Екзекутора на “червените” е заменен от Александър Станков, който остава на горещия пост до края на януари. В началото на февруари за наставник на “армейците” е назначен Ферарио Спасов.
 
15 октомври 2003 г.,
Купа УЕФА – първи кръг, реванш
Торпедо (Москва) – ЦСКА 1:1 (3:2 след дузпи)
1:0 Андрес Опер (11), 1:1 Велизар Димитров (90+3)
ТОРПЕДО (МОСКВА): Дмитрий Бородин, Никола Йолович, Алeксандр Луквич, Александър Ширко (63-Лебеденко), Игор Семшов, Алексей Бугаев, Владимир Леонченко, Виталий Волков, Сергей Будилин, Константин Зириянов, Андрес Опер

ЦСКА: Стоян Колев,  Йордан Тодоров, Ибрахима Гай, Жоао Карлос, Александър Томаш, Тодор Янчев, Алтин Хаджи, Велизар Димитров, Емил Гъргоров (60-Брито), Христо Янев (91 - Георги Антонов), Родриго Соуса (60 - Лео Лима)
Съдия: Роланд Бек (Лихтенщайн)
Стадион “Торпедо” – 2500 зрители