Холандия елиминира с голяма мъка голямата сензация Коста Рика с 4:3 след дузпи и се класира за полуфиналите на световното първенство в Бразилия. В редовното време и продълженията срещата завърши 0:0. Влезлият като резерва точно преди дузпите вратар Тим Крул се превърна в герой за "оранжевите", спасявайки две дузпи, а в същото време съотборниците реализираха при всичките си удари от бялата точка. За място на финала „лалетата” ще спорят срещу Аржентина, отстранила по-рано Белгия (1:0) в редовното време.

През целия мач действията се развиваха в половината на Коста Рика, чийто футболисти имаха много редки възможности за контраатака и в редовните 90 минута така и не отправиха нито един точен удар. Холандците окупираха тотално наказателното поле на Лос Тикос, но нямаха никакъв късмет в завършващата фаза, като на два пъти удариха греда чрез Снайдер и Ван Перси в заключителния четвърт час.

Ван Перси бе може би най-слабият в състава си „лалетата”, които сякаш бяха с човек по-малко в редовното време, тъй като нападателят непрекъснато изпадаше в положение на засада, а освен това направи и няколко фрапантни пропуска. Въпреки това Ван Гаал не посмя да го смени.

В продълженията картината на терена остана същата, но и костариканците имаха своите шансове да спечелят мача. Пропуски обаче направиха Боланьос и Уреня. Преди дузпите Ван Гаал смени изненадващо вратаря Силесен с Тим Крул, който се превърна в герой за „лалетата”, спасявайки два от ударите на Коста Рика от бялата точка – на Брайън Руис и Майкъл Уманя. Холандците пък вкараха всичките си дузпи и напълно заслужено се класираха напред.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Холандия (3-5-2): Луис ван Гаал продължи да залага на схема с наситена халфова линия и в атака Ван Перси, подпомаган активано от Робен. В средата на терена действаха Депай, Вайналдум, Блинд, Каут и Снайдер, който на два пъти удари гредата. В отбрана действаха Де Врей, Влаар и Мартинс Инди, отстъпил мястото си на нападателя Клаас Ян Хунтелаар в продълженията. На вратата бе Яспер Силесен, който обаче бе сменен точно преди дузпите от Тим Крул, превърнал се в герой за „лалетата”.

Коста Рика (4-1-4-1): Хорхе Луис Пинто бе подредил отбора си идеално в защита, като дори и халфовете и единственият нападател Боляньос рядко напускаха собствената си половина. На вратата бе невероятният Кейлор Навас, който спаси всичко, каквото можеше да се спаси в редовното време и продълженията, но при дузпите не успя да отрази нито един удар на „оранжевите”. Пред него бранителите бяха Гамбоа, Акоста, Гонсалес и Уманя, а в ролята на халфове трябваше да действат Диас, Техеда, Боргес, Руис и Кемпбъл.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Влизането на резервния вратар Тим Крул на мястото на Яспер Силесен точно преди дузпите. Този ход на Ван Гаал се оказа успешен и Тим Крул спаси две дузпи, за да прати „лалетата” на полуфинал.

СЪДИЯТА
Узбекът Равшан Ирматов се справи добре като цяло, като показа шест жълти картона, а можеше да направи и още предупреждения, но спести второ такова на Джуниор Диас. В крайна сметка и двата тима нямаха сериозни претенции към него.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК !!!
ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА -
ТУК !!!
4:3 след дузпи
(0:0 в редовното време и продълженията)

При дузпите

  0:1 Селсо Борхес бележи
1:1 Робин ван Перси вкарва
1:1 Брайън Руис пропуска
2:1 Ариен Робен бележи
2:2 Джанкарло Гонсалес вкарва
3:2 Уесли Снайдер бележи
3:3 Кристиан Боланьос вкарва
4:3 Дирк Каут бележи
4:3 Майкъл Уманя пропуска
СЪСТАВИТЕ
Холандия:
1.Яспер Силесен
(120+1 - 23.Тим Крул)
3.Стефан де Врай
2.Рон Влаар
4.Бруно Мартинс Инди
(106 - 19.Клаас Ян Хунтелаар)
15.Дирк Каут
5.Дейли Блинд
20.Джорджинио Вайналдум
10.Уесли Снайдер
9.Робин ван Перси
11.Ариен Робен
21.Мемфис Депай
(76 - 17.Джърмейн Ленс)
Коста Рика:
1.Кейлор Навас
16.Кристиан Гамбоа
(78 - 8.Дейвид Мирие)
4.Майкъл Уманя
3.Джанкарло Гонсалес
2.Джони Акоста
15.Джуниор Диас
7.Кристиан Боланьос
17.Елцин Техеда
(97 - 22.Хосе Куберо)
5.Селсо Борхес
10.Брайън Руис
9.Джоел Кемпбъл
(66 - 21.Маркос Уреня)
 Жълт картон: Бруно Мартинс Инди, Клаас Ян Хунтелаар Жълти картони: Джуниор Диас, Майкъл Уманя, Джони Акоста, Джанкарло Гонсалес
2_067.jpg
Град:
Салвадор
Стадион
„Арена Фонте Нова“
Капацитет:
48 747 места
2_01.jpgСъдия:
Равшан Ирматов (Узбекистан)
Асистенти:
Абдулхамидуло Расулов (Узб)
и Бахадир Кочкаров (Кирг)
Четвърти съдия:
Нумандиез Дуе (КИв)
 
ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
ХОЛАНДИЯ
0.9z1.JPG

КОСТА РИКА
0.9z2.JPG

ВИТРИНА НА МАЧА
0.9z3.JPG

РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА