Невероятна драма и обрат за 5 минути пратиха Холандия на четвъртфинал на Световното в Бразилия. "Лалетата" губеха с 0:1 от Мексико до 88-ата минута, но стигнаха до 2:1. 

Джовани дос Сантос откри резултата за мексиканците, но Уесли Снайдер и Клаас Ян Хунтелаар от дузпа донесоха успеха на тима от Ниската земя.

Така на шесто поредно световно първенство Мексико отпада на осминафиналите. Холандия пък се възползва максимално от грешката на мексиканския наставник, който реши да пази резултата още от 60-ата минута, заменяйки Джовани дос Сантос.

Първото полувреме не предложи на зрителите качествен футбол, а опасните положения се брояха на пръстите на едната ръка. Холандците приеха играта в своята половина, но не успяха да организират добри контраатаки, тъй като защитата на Мексико действаше много добре.

Луис ван Гаал получи тежък удар, след като още в 9-ата минута се принуди да замени Найджъл де Йонг с Бруно Мартинс Инди.

Най-чистото положение в тази първа част бе пред Джовани дос Сантос, но неговият удар бе избит с крак от Силесен.

В края на първото полувреме Ариер Робен бе съборен в наказателното поле на Мексико, но съдията Педро Проенса реши, че холандецът симулира.

Още в началото на второто полувреме Мексико излезе напред в резултата. Джовани дос Сантос овладя топката пред наказателното поле, нагласи си я добре и стреля по земя. Силесен не бе пласиран добре и кълбото влетя в мрежата - 1:0 за Мексико.

Мачът се разгорещи след попадението на Дос Сантос. Холандските футболисти се втурнаха в атака и направиха няколко опасни ситуации пред вратата на Очоа, който обаче бе безгрешен. Веднъж и гредата го спаси от гол след удар на Ван Перси.

С всяка изминала минута ситуацията пред вратата на Очоа ставаше все по-гореща, но стражът на Мексико отчая холандските нападатели с намесите си.

Натискът на Холандия най-накрая даде резултат в 88-ата минута. Уесли Снайдер изстреля топовен шут и прониза Очоча за 1:1. В 92-ата минута Ариен Робен нахлу в наказателното поле, финтира Рафаел Маркес, който го настъпи. Холандското крило веднага се хвърли артистично на земята и си спечели дузпа. Влезлият като резерва Клаас Ян Хунтелаар бе безпощаден от бялата точка и донесе успеха на Холания.

В следващата фаза селекцията на Луис Ван Гаал ще играе срещу победителя от двубоя между Коста Рика и Гърция.

СХЕМАТА НА ИГРА
Холандия (3-4-1-2): Холандците бяха с изключително офанзивна схема на игра и в същото време добре подсигурена в дефанзивен план. Блинд, Влаар и Де Врай образуваха защитния вал. Каут бе в ролята на допълнителен бек, Де Йонг и Вийналдум в ролята на опорни халфове. Снайдер бе със задачата да организира играта. Робин ван Перси бе на върха на атаката, подкрепя от Робен. Контузията на Де Йонг обърка плановете на Ван Гаал и играта на тима пострада сериозно.

Мексико (5-3-2): Мигел Ерера реши да се подсигури със схема с петима бранители и двама бързи нападатели като Джовани дос Сантос и Орибе Пералта, които да изненадат съперника на контраатака. В халфовета линия действаха Ерера, Васкес и Гуардадо, а защитният вал бе формиран от Родригес, Маркес и Морено в центъра на отбраната, докато Агилар и Лаюн действаха като бекове.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Изравнителният гол на Уесли Снайдер в последните минути на редовното време, както и спорната дузпа в 93-ата минута за Холандия.

СЪДИЯТА
Педро Проенса определено не ръководи мача по най-добрия начин. Португалецът не посочи бялата дузпа при две очевадни нарушения срещу Робен в наказателното поле в края на първата част. В поседните минути на срещата Проенса пък отсъди много спорна дузпа за Холандия, която бе реализирана от Хунтелаар.

Срещата по минути - ТУК!
Програма на елиминационната фаза - ТУК !!!

0:1 ДЖОВАНИ ДОС САНТОС (48)


1:1 УЕСЛИ СНАЙДЕР (88)


2:1 КЛААС ЯН ХУНТЕЛААР (90+3-ДУЗПА)


РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА


2:1
0:1 Джовани дос Сантос (48), 1:1 Уесли Снайдер (88), 2:1 Клаас Ян Хунтелаар (90+3-дузпа)
СЪСТАВИ
Холандия:
1.Яспер Силесен
12.Пол Верхаег
(56- 21.Мемфис Депай)
3.Стефан де Врай
2.Рон Влаар
20.Джорджиньо Вайналдум
5.Дейли Блинд
6.Найджъл де Йонг
(9- 4.Брунод Мартинс Инди)
15.Дирк Каут
10.Уесли Снайдер
11.Ариен Робен
9.Робин ван Перси
(76- 19.Клаас Ян Хунтелаар)
Мексико:
13.Гилермо Очоа
7.Мигел Лаюн
15.Ектор Морено
(46- 5.Диего Рейес)
4.Рафаел Маркес
2.Франсиско Родригес
22.Паул Агилар
18.Андрес Гуардадо
3.Карлос Салсидо
6.Ектор Ерера
10.Джовани дос Сантос
(61- 20.Хавиер Акино)
19.Орибе Пералта
(75- 14.Хавиер Ернандес)
Жълт картон:
Паул Агилар, Рафаел Маркес, Андрес Гуардадо
2_064.jpg
Град:
Форталеза
Стадион
„Кастелао“
Капацитет:
64 846 места
2_22.jpgСъдия:
Педро Проенса (Португалия)
Асистенти:
Бертино Миранда (Португалия)
и Жозе Триго (Португалия)
Четвърти съдия
Карлос Вера (Еквадор)

Unthooolitled.jpg
Untitlemeekd.jpg


ВИТРИНА НА МАЧА
2 Голове 1
14 Удари 12
8 Точни удари 7
6 Неточни удари 5
10 Корнери 2
1 Засади 1
8 Нарушения 12
0 Жълти картони 3
0 Червени картони 0
55% Притежание на топката 45%