Аржентина победи Нигерия с 3:2 в истинско голово шоу и спечели първото място в група „F” на Световното в Бразилия. Така „гаучосите” ще спорят на 1/8-финалите срещу завършилия на второ място в група „Е”. Голямата звезда Лионел Меси се отчете с две попадения за Аржентина и стана първият играч на този Мондиал, който се разписва и в трите мача на тима си от груповата фаза, изравнявайки се с Неймар в голмайсторската листа, като и двамата имат по четири гола. Третият гол за аржентинците бе дело на бранителя Маркос Рохо, а на два пъти Ахмед Муса изравняваше за „съперорлите”, които също продължават на 1/8-финалите, където ще срещнат победителя от група „Е”.

Срещата започна в бурно темпо до четвъртата минута двата тима си размениха по едно попадение, което досега не се бе случвало в мач от което и да е било световно първенство. Първо Лионел Меси направи добавка за 0:1, след като преди това Ди Мария получи топката в наказателното поле и стреля, но ударът му рикошира в гредата. Така Меси стана първият футболист, който се разписва и в трите мача на отбора си от груповата фаза на Мондиала в Бразилия.

Отговорът на нигерийците бе мигновен, след като Бабатунде намери Ахмед Муса, който финтира Сабалета и с прекрасен удар от границата на наказателното поле не остави никакви шансове на Серхио Ромеро, пращайки топката в десния ъгъл за 1:1.

До края на полувремето „гаучосите” доминираха напълно и логично се оттеглиха на почивка с гол преднина. В последните секунди на първата част Лионел Меси се разписа след перфектно изпълнение на пряк свободен удар и вкара четвъртия си гол на Световното за 1:2 в мача. С това попадение Меси се изравни със своя съотборник в Барселона и бразилски национал Неймар начело в голмайсторската листа на турнира.

Стартът на второто полувреме почти напълно копира началото на първата част, като двата тима си размениха по един гол в първите пет минути. Този път първо нигерийците изравниха с втория гол в мача на Ахмед Муса, направил двойно подаване с Еменике, но три минути след това Маркос Рохо се разписа за 2:3 след центриране от корнер. Това бе първи гол за бранителя в 25-ия му мач с националната фланелка.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Нигерия (4-3-3): Селекционерът Стивън Кеши заложи на офанзивна схема с трима нападатели – Еменике в центъра и Одемвинге и Муса по крилата. В халфовата линия действаха Онази, Оби Микел и Бабатунде. Отбраната бе ръководена от капитана Йозеф Йобо, който излезе за своя мач номер 100 с националната фланелка, и Омеруо. Отдясно на защитата бе Амброуз, а отляво Ошанива.

Аржентина (4-3-3): Алехандро Сабея продължи да разчита на обичайната си офанзивна схема с Меси, Игуаин и Агуеро в атака, подпомагани активно от Гаго, Масчерано и Ди Мария в средата на терена. В отбрана пък отново действаха Сабалета отляво, Фернандес и Гарай в центъра и Рохо отдясно.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Победният гол на Маркус Рохо, който се разписа за първи път с националната фланелка след двете попадения преди това на Меси. Това попадение пречупи нигерийците и след него срещата се доиграваше.

СЪДИЯТА
Италианецът Никола Рицоли се справи перфектно, като нито едно от отсъжданията му в срещата не предизвика спорове или някакви съмнения.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК!
ПОДРОБНА СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "F" - ТУК !
2:3
0:1 Лионел Меси (3), 1:1 Ахмед Муса (4), 1:2 Лионел Меси (45+1), 2:2 Ахмед Муса (47), 2:3 Маркос Рохо (50)

СЪСТАВИ
НИГЕРИЯ
1.Винсънт Ениеама
2.Джоузеф Йобо
5.Ефе Амброуз
22.Кенет Омеруо
13.Джувон Ошанива
10.Джон Оби Микел
17.Огени Онази
18.Мишел Бабатунде
(65 - 20.Майкъл Учебо)
8.Питър Одемвинге
(80 - 19.Уче Нвофор)
7.Ахмед Муса
9.Емануел Еменике
 АРЖЕНТИНА
1.Серхио Ромеро
4.Пабло Сабалета
2.Есекил Гарай
17.Федерико Фернандес
16.Маркос Рохо
5.Фернандо Гаго
14.Хавиер Масчерано
7.Анхел Ди Мария
10.Лионел Меси
(63 - 19.Рикардо Алварес)
9.Гонсало Игуаин
(90+1 - 6.Лукас Билия)
20.Серхио Агуеро
(38 - 22.Есекил Лавеци)
Жълти картони: Кенет Омеруо,
Джувон Ошанива
 
 
Град: 2_066.jpg
Порту Алегри
Стадион 
"Бейра Рио"
Капацитет: 
48 849 места
2_23.jpgСъдия: 
Никола Рицоли (Италия)
Асистенти:
Ренати Фаверани и 
Андреа Стефани (Италия)
Четвърти съдия:
Свейн Одвар Моен (Норвегия)

0.9belgx1.JPG
0.9belgx2.JPG

ВСИЧКИ ГОЛОВЕ ОТ СРЕЩАТА


ВИТРИНА НА МАЧА
2 Голове 3
12 Удари 18
7 Точни удари 13
5 Неточни удари 5
4 Корнери 12
1 Засади 1
 17 Нарушения  6
2 Жълти картони 0
0 Червени картони  0
 42% Притежание на топката 58%